Το στρατηγικό αδιέξοδο του ευρωατλαντικού ελληνικού καπιταλισμού

τουρκία

Την Πέμπτη 5 Ιούλη 2018 έγινε μια γενική συζήτηση για την Οικονομία στην Ελληνική Βουλή.

Τσίπρας και Μητσοτάκης αντάλλαξαν πολλές κατηγορίες για «απατεωνιές και ψέματα» (του αντιπάλου φυσικά).

Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας διακήρυξε ότι άρχισε η ανάπτυξη, ενώ ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι αυτός θα πετύχαινε υψηλότερους ρυθμούς.

Και οι δύο φυσικά πατάνε πάνω στο έδαφος του Ευρωατλαντικού δρόμου της καπιταλιστικής Ελλάδας, στον οποίο (δρόμο) ορκίζονται πίστη και αφοσίωση.

Ε.Ε. – ΕΛΛΑΔΑ : 40 ΧΡΟΝΙΑ ΖΗΜΙΑ

Τον Μάη – Ιούνη 1979 η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωράει στην ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. (σημερινή Ε.Ε.). Ο Καραμανλής εξέφραζε την θέληση της αστικής Ελλάδας να δεθεί γερά με τον βορειοευρωπαικό (γερμανικό κλπ) ιμπεριαλισμό, ώστε να σταθεροποιήσει την θέση του καθεστώτος.

Εκείνη την εποχή ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κατήγγειλαν την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και αρνήθηκαν να την ψηφίσουν στην Βουλή. Ειδικά ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωσε πολλές φορές ότι η βιομηχανία και γεωργία της Ελλάδας θα πάθουν μεγάλη ζημιά με την ΕΟΚ. Ανάλογες θέσεις είχε και η ΚΕ του ΚΚΕ τον Μάρτη 1979 σε ειδική απόφαση της.

Όταν έγινε Πρωθυπουργός  ο Α. Παπανδρέου (Οκτώβρης 1981) άρχισε να υποχωρεί και τελικά συμβιβάστηκε πλήρως με την ΕΟΚ (1985).

Σ΄ αυτό συνέβαλαν και οι μεγάλες πιέσεις που δεχόταν (Δ.Ο.Λ., Σημίτης, Πάγκαλος κλπ) και οι εμπειρίες από το βασιλικό πραξικόπημα του 1965.

Από την πρώτη χρονιά της ένταξης (1981) άρχισαν τα προβλήματα: πτώση βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής , μεγάλη αύξηση δημοσίου χρέους της Ελλάδας κλπ.

Στα πρώτα 20 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΟΚ – ΕΕ (1981-2000) το ΑΕΠ της Ελλάδας είχε ετήσια αύξηση μόλις 1,75%, δηλαδή έπεσε πάνω από 50% – 60% σε σχέση με την περίοδο πριν την ένταξη. (αναλυτικά στοιχεία στην ειδική έκδοση από της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» στις 29/5/2011 με θέμα «Ελλάδα – ΕΕ 30 χρόνια μαζί»)

Σ΄ αυτά τα 20 χρόνια , 15 χρόνια κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ (Ανδρέας – Σημίτης) και 5 χρόνια η ΝΔ (Ράλλης – Μητσοτάκης).

Στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,25% και στα χρόνια της ΝΔ μόλις 0,3%! (στο ίδιο ένθετο τα αναλυτικά στοιχεία για το ΑΕΠ σελ. 24)

Το συνολικό χρέος της Ελλάδας (δημόσιο και ιδιωτικό) από 60% του ΑΕΠ το 1980 έφτασε το 160% του ΑΕΠ το 2000.

Δηλαδή τα πρώτα 20 χρόνια της Ελλάδος στην ΕΟΚ – ΕΕ (χωρίς ευρώ) ήταν βασικά αποτυχία και έδειξε τον καταστροφικό χαρακτήρα της μεγαλοαστικής γραμμής για τη χώρα.

ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΒΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη η ευρωπαϊστική προπαγάνδα του καθεστώτος εντάθηκε και έφτασε σε επίπεδα γελοιότητας.

Με την τεράστια αύξηση των δανείων, αυξανόταν και το ΑΕΠ (αρχές 21ου αιώνα, εποχή Σημίτη (ΠΑΣΟΚ) και Καραμανλή (ΝΔ). )

Ταυτόχρονα αυξανόταν πολύ και το συνολικό χρέος της χώρας

Φτάσαμε στο σημείο (2005-2006) για 1 ευρώ αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ να αυξάνεται 2 και 3 ευρώ το συνολικό χρέος!

Στην τηλεόραση κυριάρχησαν οι διαφημίσεις για εύκολο δανεισμό : Στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια  Διακοποδάνεια, Εορτοδάνεια, Δανειοδάνεια (!) (καινούργια δάνεια για να πληρώσεις τα παλιά.)   Ίσως θυμούνται πολλοί μια χαρακτηριστική διαφήμιση πριν 15 χρόνια περίπου όπου πρωταγωνιστούσε γνωστός ηθοποιός που παρουσιάζει σήμερα νυχτερινή εκπομπή γλεντιού: Ο ήρωας μας θέλει να πάει σε γνωστό ευρωπαϊκό γήπεδο για να απολαύσει σημαντικό ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά δεν έχει λεφτά. Σκέφτεται λίγο, παίρνει ένα τηλέφωνο και εξασφαλίζει δάνειο από Τράπεζα αμέσως. Και μετά αναφωνεί: ΄΄Μπερναμπέου σούρχομαι΄΄.

Μ΄αυτά και μ΄αυτά η Ελλάδα χτυπήθηκε άσχημα από την Παγκόσμια Καπιταλιστική Κρίση του 2008-2009 και με την σφοδρή πίεση των δυτικών νεοφιλελεύθερων  κύκλων μπήκε σε μνημόνιο  τον Μάη 2010. Η παραγωγή έπεσε 25%, οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν πάνω από 30%, πολλοί μισθοί και συντάξεις έπεσαν σχεδόν 40%!

Μόλις τώρα (2017-18) έχει αρχίσει μια αδύναμη ανάπτυξη. Εάν το 2019 και το 2020 το ΑΕΠ  αυξηθεί 3% ετησίως, τότε, συνολικά  στα 20 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα (2001-2020 , η Ελλάδα στην Ευρωζώνη) το ΑΕΠ της Ελλάδας θα έχει μέση ετήσια αύξηση 0,75%

Βέβαια, στην βιομηχανία τα πράγματα είναι χειρότερα: Με βάση τα στοιχεία του α΄ 4μηνου 2018, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα το 2018 είναι 16% χαμηλότερη από ότι το 2000!

Η (μικρή) αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον τουρισμό ( για τα στοιχεία της βιομηχ.παραγωγής βλέπε αγγλική έκδοση βικιπαιδείας: Greek industrial production 2000-2018)

Δηλαδή, όταν την Πρωτοχρονιά του 2021 η αστική Ελλάδα θα γιορτάσει τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΟΚ-Ε.Ε  στις παραμονές των εορτασμών για τα 200 χρόνια του 1821, θα τολμήσει άραγε να πει την αλήθεια;

‘Ότι, δηλαδή, στα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΟΚ-Ε.Ε (1981-2020) η μέση ετήσια αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ είναι μόλις 1,25%.

ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ  – ΝΑΤΟ

Το  1952 Ελλάδα και Τουρκία εισήλθαν στο ΝΑΤΟ.

Στην Ελλάδα η κυρίαρχη προπαγάνδα στην αρχή υμνούσε την αυταρχική Τουρκία του Μεντερές σαν ΄΄ προπύργιον του αντικομμουνισμού΄΄.

Μετά το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κων/πόλης οι σχέσεις ψυχράθηκαν κάπως και μετά την Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο (1974) επίσημα η Ελλάδα άρχισε να βλέπει την Τουρκία σαν πιθανό εχθρό.

Τα τελευταία χρόνια ψυχράθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Δύσης και η αστική Ελλάδα εντείνει την ευρωαντλαντική προπαγάνδα πιστεύοντας-ελπίζοντας ότι….ΝΑΤΟ και Ισραήλ θα χτυπήσουν  ένοπλα την Τουρκία. Και το 1919-22 η αστική Ελλάδα κόλλησε στην ιμπεριαλιστική Αγγλία λόγω της σύγκρουση Αγγλίας-Τουρκίας.

Η Βρετανία ( πρωθυπουργός Λουδ Τζώρτζ) εξανάγκασε την Ελλάδα να κάνει την τυχοδιωκτική επίθεση στον  Σαγγάριο (καλοκαίρι 1921) που στοίχισε 5.000 νεκρούς στον Ελληνικό Στρατό.

Ο  Κεμάλ ενθαρρύνθηκε και έκανε γενική επίθεση το 1922 ( Αφιόν  Καραχισάρ). Η ΄΄σύμμαχος΄΄ Αγγλία όχι μόνο δεν βοήθησε την Ελλάδα αλλά την εξανάγκασε να αφήσει και την Ανατ.Θράκη στους Τούρκους (φθινόπωρο 1922). Σαν αντάλλαγμα ο Κεμάλ συμφώνησε να μείνει η Μοσούλη με τα πετρέλαια στο αγγλοκρατούμενο Ιράκ (1924-25).

Η αστική τάξη της Ελλάδας αγνοεί ότι  την δεκαετία 2021-30 το Σύμφωνο της Σαγκάης (Ρωσία-Κίνα-Ινδία) και οι συμμαχοί του θα δώσουν το 70% της παγκόσμιας υλικής  παραγωγής και των κατασκευών και η Δύση και οι σύμμαχοι της περίπου το 30%

Ήδη το 2017 οι 8 χώρες του Συμφώνου της Σαγκάης ( χωρίς τους συμμάχους Ιράν, Βιετνάμ, Κούβα, Βενεζουέλα, Αλγερία ) παρήξαν πάνω από το 60%  του παγκοσμίου χάλυβα, το 70% του παγκόσμιου τσιμέντου, το 60% του αλουμινίου και σχεδόν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής  τροχοφόρων (αυτοκίνητα, φορτηγά, τρακτέρ)

Το α΄3μηνο 2018 η ΛΔ Κίνας αύξησε  το ΑΕΠ 6,8%, 3 φορές περισσότερο  από ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά υπηρετεί την αδιέξοδη ευρωαντλαντική γραμμή του ελληνικού καπιταλισμού.

Λέει αερολογίες περί ανάπτυξης και ισχυρής Ελλάδας και αποσιωπά το γεγονός ότι, ακριβώς εξ΄  αιτίας της καπιταλιστικής ευρωαντλαντικής γραμμής, η Ελλάδα έχασε αρκετό έδαφος τα 40 τελευταία χρόνια.

Χρειάζεται επειγόντως Πατριωτική Αντιιμπεριαλιστική εναλλακτική λύση…..

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας