Το ΣτΕ έχει κρίνει αμετάκλητα αντισυνταγματική την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ιδιωτικού-τομέα!

710
Το ΣτΕ έχει κρίνει αμετάκλητα αντισυνταγματική

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί εξειδικευμένους επιστήμονες και εκπροσώπους των ΜΜΕ να ενημερώνουν ορθώς και πλήρως τους συνταξιούχους.

Εξηγούμεθα και αποσαφηνίζουμε ότι:

α. Με την υπ’αριθ. 2287/2015 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παρακράτηση υπέρ ΕΑΣ στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούσαν τα 300 € μεικτά. Η διάταξη του άρθρου 44 παρ. 13 του ν. 3986/2011 (που αφορούσε την περικοπή των επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ μεικτά και με “κόφτη” 3-10%) κρίθηκε ΜΗ συμβατή με το Σύνταγμα.

β. Με την υπ’αριθ. 2288/2015 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παρακράτηση υπέρ ΕΑΣ σε όλες τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούσαν τα 1.400 € μεικτά. Η διάταξη του άρθρου 38 του ν. 3863/2010 κρίθηκε αμετάκλητα αντίθετη στο Σύνταγμα.

γ. Οι αποφάσεις αυτές ΔΕΝ έχουν ανατραπεί από μεταγενέστερες αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού. Συνεπώς ισχύουν και δεσμεύουν την κυβέρνηση από τη δημοσίευσή τους (10-6-2015).

δ. Από την ίδια ημερομηνία (10-6-2015) η κυβέρνηση όφειλε να είχε συμμορφωθεί με τις ανωτέρω αποφάσεις, καταργώντας τις αντισυνταγματικές διατάξεις και καταβάλλοντας τις συντάξεις χωρίς τις περικοπές ύψους 3-14% και 3-10% για κύριες και επικουρικές συντάξεις αντίστοιχα.

ε. Σε περίπτωση που το ΣτΕ είχε εκδώσει αντίθετη απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Πρόεδρος του τελευταίου όφειλε στο διατακτικό της απόφασης να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), το οποίο επιλαμβάνεται, κατά το Σύνταγμα, όταν δύο Ανώτατα Δικαστήρια έχουν κρίνει αντίθετα για το ίδιο νομικό ζήτημα.

στ. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει αίτηση διακοπής της παραγραφής ή προσφυγή και δικαιούνται αναδρομικά για την περίοδο 2015-2020.

ζ. Οι περικοπές και τα αναδρομικά αφορούν πάνω από 800.000 συνταξιούχους του Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα ή τους κληρονόμους τους.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση σε πολιτική διευθέτηση του ζητήματος προκειμένου να αποφευχθεί νέος μαζικός κύκλος προσφυγών. Τα χρήματα από την παράνομη παρακράτηση της ΕΑΣ πρέπει να επιστραφούν εξ ολοκλήρου σε όλους τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους, ασχέτως αν έχουν καταθέσει προσφυγές.

Καλούμε τόσο ειδικευμένους επιστήμονες όσο και τους υπεύθυνους ενημέρωσης να πούμε την αλήθεια, με ακρίβεια και επιστημονική συνέπεια όπως άλλωστε υποχρεούμαστε νομικά και κυρίως ηθικά.

Ιδού η απόφαση 2287/2015 της ΟλΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική την παρακράτηση της ΕΑΣ στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας