Το ράλι τριμήνου ανατίμησης του ευρώ πνίγει την ελληνική οικονομία

1890
ευρώ

Το ευρώ κινείται σε έντονη ανατιμητική τροχιά και οδηγείται στο ισχυρότερο τρίμηνο εδώ και έξι χρόνια.
Το ευρώ στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου έχει ενισχυθεί πάνω από το 7%, σημειώνοντας το μεγαλύτερο τριμηνιαίο ράλι του από το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2011.
Το ευρώ σημείωσε άνοδο στα υψηλά ενός έτους μετά την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την Τρίτη, λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών ότι το σήμα για την μείωση των έκτακτων μέτρων τόνωσης θα δοθεί τον Σεπτέμβριο.
Αυτή η ανατίμηση του ευρώ είναι θανατηφόρα για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τις εξαγωγές προς χώρες εκτός ευρωζώνης, ενώ ενισχύει τις εισαγωγές από μη ευρωζωνικές χώρες, αφού η ραγδαία ανατίμηση του ευρώ καθιστά ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές υπηρεσίες στο εξωτερικό, πλην ευρωζώνης.
Το γεγονός αυτό είναι άλλη μια επιβεβαίωση για το πόσο ασύμφορο είναι το ευρώ για την ελληνική οικονομία και το πόσο αναγκαία είναι για την χώρα μια εθνική νομισματική και συναλλαγματική πολιτική.
Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει με το ευρώ είναι εν μέρει μια απάντηση στα σχόλια του Ντράγκι και επίσης μία αντίδραση στην βελτίωση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ η οποία ξεπερνά τις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες“, όπως σημειώνει η οικονομολόγος της Investec, Victoria Clarke.
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ξεπέρασε εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών στο πρώτο τρίμηνο και έστρωσε το έδαφος για ένα ισχυρό 2017.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ταύροι του δολαρίου, όπως η Deutsche Bank και η Goldman Sachs,  έχουν αρχίσει και αλλάζουν κάθετα στάση έναντι της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, εγκαταλείποντας τις εκτιμήσεις τους για απόλυτη ισοτιμία.
Αντίθετα, το δολάριο οδεύει στο χειρότερο τρίμηνό του σε επτά χρόνια, ανακάμπτοντας μόνο οριακά έναντι των βασικών νομισμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας