Το ΝΑΤΟ στο συνασπισμό κατά ISIS, με το ένα πόδι στην στρατιωτική εμπλοκή στη Μ. Ανατολή

1699
ΝΑΤΟ

Διφορούμενες και αντιφατικές δηλώσεις από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ θα ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ.
Με αυτήν την διφορούμενη και αντιφατική δήλωση ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επιχείρησε να “μπαλώσει” τις αντιτιθέμενες απόψεις, πατώντας σε δύο βάρκες. Γιατί πως είναι δυνατόν ένας κατ’εξοχήν στρατιωτικός οργανισμός, όπως το ΝΑΤΟ,να εντάσσεται σε ένα συνασπισμό που διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις χωρίς ο ίδιος να μη συμμετέχει σε αυτές.
Εν όψει της Συνόδου των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ (ξεκινά στις 5 το απόγευμα) ο Νορβηγός αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση αυτή -η οποία εκπληρώνει ένα μακροχρόνιο αίτημα των ΗΠΑ– «θα στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενότητας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Η ένταξη της Συμμαχίας στον συνασπισμό «δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις μάχης» ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπεργκ.
Στη Σύνοδο εξετάζεται επίσης το θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλές φορές εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρώπης δεν βάζουν το «χέρι στην τσέπη» για την ενίσχυση της Συμμαχίας, αφήνοντας στις ΗΠΑ το βαρύ φορτίο της χρηματοδότησης.
Μάλιστα, τις πρώτες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ είχε κατηγορήσει το Βερολίνο για χρέη προς την Συμμαχία.
Εκείνη τη «φωτιά» έσπευσε τότε να σβήσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, στο ταξίδι του στο Μονάχο στο πλαίσιο της Συνόδου για την ασφάλεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας