Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η νέα διαδρομή της κοκαΐνης μέσω Τουρκίας

548
Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η νέα διαδρομή

Η Τουρκία είναι μέρος μιας νέας οδού διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική προς τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με αποσπάσματα από ρεπορτάζ στην ισπανική εφημερίδα El Pais, που αναδημοσιεύουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία, παρά τη χαμηλή κατανάλωση κοκαΐνης στη χώρα, αναφέρθηκαν στην έκθεση ως απόδειξη της νέας διαδρομής, υπενθυμίζοντας ότι οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν 1.300 κιλά κοκαΐνης σε κιβώτια μπανάνας που στάλθηκαν από τον Ισημερινό στο λιμάνι της Μερσίνας, στις 16 Ιουνίου, και μια άλλη αποστολή κοκαΐνης, αυτή τη φορά βάρους 463 κιλών, στο ίδιο λιμάνι μόλις επτά ημέρες αργότερα.

Σχεδόν πέντε τόνοι κοκαΐνης που κατασχέθηκαν πέρυσι στο κολομβιανό λιμάνι Buenaventura και περισσότερα από 1.000 κιλά που κατασχέθηκαν στο λιμάνι Cristóbal του Παναμά, συμπεριλαμβανομένων 500 γραμμαρίων που κατασχέθηκαν σε ένα πλοίο που εισήλθε στο κανάλι του Παναμά ένα χρόνο νωρίτερα, είχαν όλα επόμενο σταθμό την Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα πληρώματα ορισμένων σκαφών που σταμάτησαν οι ισπανικές αρχές στα ύδατα του Ατλαντικού λόγω υποψίας για διακίνηση κοκαΐνης τα τελευταία χρόνια, ήταν Τούρκοι υπήκοοι.

“Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό για μια χώρα που δεν είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με αυτό το είδος ναρκωτικών, το όνομα της Τουρκίας έχει αναφερθεί πρόσφατα στις οδούς διακίνησης κοκαΐνης”, δήλωσε η El Pais.

Οι τουρκικές συμμορίες της μαφίας έκαναν συμμαχίες με τον Sito Miñanco της Γαλικίας ή το καρτέλ Sinaloa του Μεξικού για να αποκτήσουν το προβάδισμα στη διανομή κοκαΐνης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Τα πλοία που χρησιμοποιούν τη νέα διαδρομή ταξιδεύουν γύρω από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και ταξιδεύουν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ πριν φτάσουν στην Τουρκία.

Εκτός από τις τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν σε λιμάνια, ο Laurent Laniel από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι μικρές ποσότητες κατασχέθηκαν επίσης σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας: Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα όπου αυτή η ουσία καταναλώνεται σε σημαντικές ποσότητες, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από 10 χρόνια”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Kürşat Ayvatoğlu, υπάλληλος στα κεντρικά γραφεία του Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τέθηκε υπό κράτηση για μικρό χρονικό διάστημα τους τελευταίους μήνες μετά την εμφάνιση ενός βίντεο που τον δείχνει να κάνει χρήση κοκαΐνης σε ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

Το άρθρο της ισπανικής εφημερίδας εμφανίστηκε την ώρα που η Τουρκία και όσοι ασχολούνται με το θέμα, έχουν υποστεί ένα σοκ από τις αποκαλύψεις του Τούρκου αρχινονού Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος έχει εμπλέξει σημαίνοντα πρόσωπα του καθεστώτος Ερντογάν με το διεθνές εμπόριο κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τον Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος ζει στο Ντουμπάι, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ ταξίδευε συχνά στο Καράκας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για να σχεδιάσει μια νέα εμπορική οδό για ναρκωτικά αφότου σχεδόν πέντε τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν πέρυσι από την Κολομβία.

Τα γεγονός της υιοθέτησης νέων οδών διακίνησης επιβεβαίωσε και η Δίωξη Ναρκωτικών της Τουρκίας σε έκθεσή της.

Λίγο αργότερα, έκθεση του ΟΗΕ φάνηκε να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από τον εξόριστο Τούρκο αρχινονό σχετικά με τη συμμετοχή της κυβέρνησης Ερντογάν στο διεθνές σύστημα διακίνησης κοκαΐνης.

Πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Μπασάρ Τζααφάρι επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Τούρκου αρχινονού Σεντάτ Πέκερ σχετικά με τη μεταφορά όπλων και το λαθρεμπόριο εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και ένοπλων ομάδων τρομοκρατών, αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών στη Συρία. “Γίναμε μάρτυρες το 2015 και το 2016 της κατάστασης στην οποία ο γιος του Ερντογάν διαχειριζόταν την κλοπή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του ISIS”, είπε.

Ακόμα ένα κεφάλαιο που συνέδεσε τα ναρκωτικά και το λιμάνι της Μερσίνας, ήταν αυτό που αφορούσε τα κατεχόμενα στην Κύπρο. Ενώ ο Πεκέρ ανέφερε τα λιμάνια της Μερσίνας και της Λατάκιας για τα ναρκωτικά, έβαλε στο κάδρο και τα κατεχόμενα της Κύπρου, αυτή τη φορά όμως για ξέπλυμα χρήματος. Για το θέμα αυτό κατονόμασε τον Χαλίλ Φαλιαλί, έναν κατ ευφημισμόν επιχειρηματία στα κατεχόμενα, ο οποίος φέρεται να κέρδισε τεράστιο πλούτο με παράνομα μέσα, κυρίως στοιχήματα. Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ερκάν Γιλντιρίμ μένει στα ξενοδοχεία του Φαλιαλί, στα κατεχόμενα, όταν ταξιδεύει για τις “σκοτεινές” του επιχειρήσεις στο νησί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας