Το Ισραήλ εκβιάζει την Κύπρο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη

1163
σενάριο

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι να διευθετηθεί η διαμάχη για την αδειοδότηση του ισραηλινού «Yishai», διαμηνύει στην κοινοπραξία Shell – Noble – Delek, ο Γενικός Διευθυντής του Ισραήλ, Udi Adiri.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Globes», ο Adiri κατέστησε σαφές μέσω επιστολής στους επικεφαλής των εταιρειών ότι το Ισραήλ αντιτάσσεται στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη» έως ότου διευθετηθεί η διένεξη για το Yishai.

«Θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κράτος του Ισραήλ δεν παραιτήθηκε από τη δεξαμενή φυσικού αερίου Αφροδίτη-Yishai και δεν έχει πρόθεση να το πράξει», έγραψε στους Yossi Abu (Delek), Keith Elliot (Noble) και Chris Breeze (Shell).

Η επιστολή είχε σταλεί τον προηγούμενο μήνα μετά από παρατήρηση του Beny Steinmetz, κατόχου συμμετοχής στην άδεια Yishai, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα δικαιώματα της άδειας.

Σημειώνεται ότι Shell και Noble κατέχουν το 35% του «Αφροδίτη» ενώ η Delek το 30%. Οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν στις 7 Νοεμβρίου συμφωνία για επένδυση 2.5-3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στα επόμενα 4-6 χρόνια. Η αξία του φυσικού αερίου εκτιμάται σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Θα επιθυμούσα να σας συμβουλέψω για τη στάση του κράτους του Ισραήλ, ότι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πεδίου “Αφροδίτη”-“Yishai” δεν πρέπει να ξεκινήσει πριν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ισραήλ και της Κύπρου» αναφέρει ο Adiri στην επιστολή του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας