Το Ιράν στέλνει πετρέλαιο στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ απειλεί ΗΠΑ-Ισραήλ

678
Η Χεζμπολάχ απειλεί ΗΠΑ-Ισραήλ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποιεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να μην επιτεθούν στο πλοίο, το οποίο θεωρείται λιβανέζικο έδαφος

Πριν από λίγες μέρες η Παγκόσμια Τράπεζα, κατέταξε την οικονομική κρίση του Λιβάνου, ανάμεσα στις χειρότερες των τελευταίων 170 χρόνων και συγκεκριμένα στο «τοπ 3» των παγκόσμιων κρίσεων από το 1850.

Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό, όταν η ανθρωπότητα έχει ζήσει ένα μίνι χρηματοπιστωτικό κραχ στα τέλη της δεκαετίας του 1870, το μεγάλο του 1929 και το πρόσφατο του 2008. Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, η οικονομία του Λιβάνου θα συρρικνωθεί (ακόμη) 10% μέσα στο 2021.

Πέρυσι η χώρα, κήρυξε παύση πληρωμών του εξωτερικών χρέους της, το νόμισμα (λιβανέζικη λίρα) έχασε περίπου το 85% της αξίας του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η φτώχεια καλπάζει, σε έναν πληθυσμό που άλλοτε καυχιόταν ότι ζει στο «Παρίσι της Μέσης Ανατολής», τη Βηρυτό.

Ο Λίβανος έχει εδώ και μήνες έλλειψη καυσίμων, η οποία έγινε ιδιαίτερα σοβαρή τις τελευταίες εβδομάδες. Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων, σχηματίζονται κάθε μέρα μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης. Ορισμένοι οδηγοί πρέπει να περιμένουν περισσότερο από μια ώρα, για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ με μόλις δέκα λίτρα βενζίνης

.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “ταπεινωτική”, ο Νασράλα κάλεσε τις αρχές του Λιβάνου, να πάρουν μια “γενναία απόφαση” και να ξεπεράσουν τον “φόβο” τους για τις ΗΠΑ, κάνοντας εισαγωγή παραγώγων πετρελαίου από το Ιράν, το οποίο υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις.

Αν “το κράτος σταματήσει ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του και συνεχιστεί η ταπείνωση, εμείς, στις τάξεις της Χεζμπολάχ, θα πάμε στο Ιράν, θα διαπραγματευτούμε με την ιρανική κυβέρνηση και θα αγοράσουμε πλοία γεμάτα με βενζίνη και μαζούτ και θα τα φέρουμε στο λιμάνι της Βηρυτού”, δήλωσε ο Νασράλα.

“Και ας τολμήσει το κράτος του Λιβάνου, να εμποδίσει την παράδοση βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ στον λαό του Λιβάνου!”, πρόσθεσε. “Δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε αυτές τις ταπεινωτικές σκηνές”.

Να όμως που πολύ γρήγορα  οι υποσχέσεις του έγιναν πράξη, καθώς όπως ανακοινώθηκε, μια αποστολή ιρανικού μαζούτ θα αποπλεύσει για τον Λίβανο, οργανωμένη από τη λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ, η οποία φρόντισε να προειδοποιήσει τους αντιπάλους της,  ΗΠΑ και  Ισραήλ, ότι το πλοίο θα θεωρηθεί έδαφος του Λιβάνου μόλις αποπλεύσει.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σάγιεντ Χασάν Νασράλα, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ακολουθήσουν άλλα πλοία για να βοηθήσουν τον Λιβανέζικο λαό, που υποφέρει από την έλλειψη καυσίμων, λόγω της διάρκειας δύο ετών οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης, ότι ένα πλοίο που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο θα κατευθυνθεί στον Λίβανο μέσα σε λίγες ώρες, μετά από την υπόσχεση που είχε δώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, να ξεκινήσει την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου για να μειώσει την  έλλειψη που αντιμετωπίζει ο Λίβανος.

Ο Νασράλα είπε, ότι το πλοίο θα ακολουθείται από περισσότερα και προειδοποίησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ότι «από τη στιγμή που το ιρανικό πλοίο πλέει, (η Χεζμπολάχ) θα το θεωρήσει λιβανέζικο έδαφος». Το πρώτο πλοίο, είπε, θα μεταφέρει καύσιμο ντίζελ, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι η κορυφαία προτεραιότητα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ προειδοποίησε, να μην αμφισβητηθεί η οργάνωσή του για το θέμα, λέγοντας ότι το ζήτημα “συνδέθηκε με την υπερηφάνεια του λαού μας και αρνούμαστε να ταπεινώσουμε αυτόν τον λαό”.

«Θεού θέλοντος, αυτό το πλοίο και άλλα, θα φτάσουν με ασφάλεια», είπε ο Νασράλα, σε τηλεοπτική ομιλία για τη μνήμη της Ασούρα, όταν οι Σιίτες Μουσουλμάνοι σηματοδοτούν το θάνατο του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ Χουσεΐν στη μάχη το 680.

Ο Nasrallah, του οποίου η ένοπλη ομάδα ιδρύθηκε το 1982, δεν είπε πού ή πότε θα φτάσει το πλοίο, λέγοντας ότι αυτό θα συζητηθεί όταν φτάσει στη Μεσόγειο.

Τον Απρίλιο, το Reuters ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ, προετοιμάζει χώρο αποθήκευσης καυσίμων στη Συρία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στο Λίβανο, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους εξοικειωμένους με τις προσπάθειες.

Η ομάδα έχει μαχητές και επιρροή στη γειτονική Συρία, όπου η Χεζμπολάχ πολέμησε υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο Νασράλα έχει προειδοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις, ότι η Χεζμπολάχ θα εισάγει ιρανικό πετρέλαιο μόνη της, αν η λιβανέζικη κυβέρνηση δεν το έκανε. Το ιρανικό πετρέλαιο υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φέρει, ιρανικά δεξαμενόπλοια καυσίμων κοντά στις ακτές του Ισραήλ.

Ο Νασράλα, ευχαρίστησε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, για την υποστήριξή τους στον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ.

“Παρά την πολιορκία και τις κυρώσεις στο Ιράν και τις πιέσεις σε αυτό, δεν εγκατέλειψε ποτέ τους συμμάχους του και δεν απογοήτευσε τους φίλους του”, δήλωσε ο Νασράλα. «Το κομμένο χέρι του μάρτυρα Κασέμ Σουλεϊμανί στο έδαφος του ιρακινού αεροδρομίου, είναι μάρτυρας ότι το Ιράν δεν εγκαταλείπει τους φίλους του».

Απορρίπτοντας καταγγελίες από ορισμένα κόμματα του Λιβάνου, ότι το Ιράν παρεμβαίνει στις λιβανέζικες υποθέσεις μέσω της Χεζμπολάχ, ο Νασράλα ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν συνέβαινε, λέγοντας «δεν είμαστε εργαλεία για κανέναν και δεν είμαστε σκλάβοι, όπως άλλοι που είναι στους κυρίους τους».

Παρά την επιδεινούμενη οικονομική κρίση στον Λίβανο, ο Νασράλα δήλωσε την Πέμπτη, ότι η κορυφαία προτεραιότητα της Χεζμπολάχ είναι να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για τη δημιουργία μιας «περιφερειακής εξίσωσης» εν μέσω ολόκληρου του «Άξονα Αντίστασης», που υποστηρίζεται από το Ιράν σχετικά με την Ιερουσαλήμ.

Ο Νασράλα ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ, διεξάγουν έναν οικονομικό πόλεμο και χρησιμοποιούνται μέσα ενημέρωσης εναντίον του Λιβάνου, με απώτερο σκοπό να  υποκινούν τους Λιβανέζους πολίτες εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ προειδοποίησε τους Λιβανέζους πολίτες, να μην συμπαραταχθούν με τις ΗΠΑ, λέγοντάς τους «να λάβουν υπόψη την εμπειρία του Αφγανιστάν». Ο Νασράλα τόνισε ότι «η μόνη επιλογή για τους Λιβανέζους, είναι να ενωθούν και να συνεργαστούν για να σώσουν τη χώρα μας».

Μετά την ομιλία, οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ μοιράστηκαν μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έδειχνε ένα πετρελαιοφόρο με ιρανική σημαία με το περίγραμμα μιας βόμβας γύρω του να διαπερνά τη λέξη “ΗΠΑ”.

Αποθήκευση καυσίμων και φυσικού αερίου

Ο στρατός του Λιβάνου κατέσχεσε τα καύσιμα από τα πρατήρια καυσίμων το Σάββατο, για να περιορίσει τη συσσώρευση εν μέσω ανεπαρκών ελλείψεων, καθώς ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έμεινε σταθερός στην απόφασή του να καταργήσει τις επιδοτήσεις καυσίμων.

Συνδυάζοντας την κρίση της χώρας, ένα κορυφαίο ιδιωτικό νοσοκομείο είπε ότι μπορεί να πρέπει να κλείσει λόγω διακοπών ρεύματος, που οφείλονται σε έλλειψη ντίζελ, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.

Τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα εξαντλούνται γρήγορα, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει τη χρηματοδότηση για εισαγωγές, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τα λίγα χρήματα που έχει απομείνει από τον Λίβανο.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ιωάννης Χάρχαρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας