Το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί ξανά με τις ΗΠΑ

1025
ιραν

Tο Ιράν δεν θα επαναλάβει «την πικρή εμπειρία» των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος μετέβη χθες στην Τεχεράνη σε ρόλο διαμεσολαβητή με την Ουάσιγκτον.

«Δεν θεωρώ τον Τραμπ άξιο για μια ανταλλαγή μηνυμάτων και δεν έχω κάποια απάντηση για εκείνον τώρα ή στο μέλλον», τόνισε ο Χαμενεΐ απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο μήνυμα το οποίο μετέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Νωρίτερα ο Άμπε είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Αγιατολάχ ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να κατασκευάσει ή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

«Ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται και δεν θα πρέπει να κατασκευάσει, να διαθέτει ή να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα και δεν έχει τέτοια πρόθεση», επεσήμανε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο Άμπε είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ιράν εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ασχέτως με το αποτέλεσμα, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ταξίδι αυτό θα ωφελήσει το προφίλ του Άμπε ως παγκόσμιου ηγέτη, εν όψει μάλιστα των εκλογών στην Ιαπωνία. Επισήμως, Ιαπωνία και Ιράν γιορτάζουν φέτος την 90ή επέτειο των διπλωματικών τους σχέσεων.

Ένας λόγος για τον οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη επίσκεψη είναι το γεγονός ότι πραγματοποιείται λίγο αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέφτηκε την Ιαπωνία, την περίοδο μάλιστα που οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης βρίσκονται στο ναδίρ εξαιτίας της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας