Το Δημόσιο κήρυξε στάση πληρωμών αλλά… στους ιδιώτες με ληξιπρόθεσμα 2,62δισ!

1497
χρέη

Πεισματικά αρνείται το Δημόσιο να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του στους ιδιώτες. Και με τον τρόπο αυτό μαζεύει λεφτά για να δίνει επιδόματα και μερίσματα.

Στα 2,621 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο εφέτος, έναντι 2,612 δισ. τον Σεπτέμβριο.

Ο στόχος για μηδενισμό των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του χρόνου έχει χαθεί οριστικά. Οι δανειστές από την άλλη, πιέζουν την κυβέρνηση για επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των οφειλών του δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης από το υπουργείο Οικονομικών, τον Οκτώβριο οι οφειλές των υπουργείων και των άλλων κρατικών φορέων αυξήθηκαν κατά 81 εκατ. ευρώ έναντι του Σεπτεμβρίου.

Ανήλθαν σε 1,994 δισ. ευρώ έναντι 1,913 δισ. τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 72 εκατ. ευρώ, σε 627 εκατ. ευρώ από 699 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Παρ’ αυτά η κυβέρνηση προχωρά σε κατασχέσεις όταν οι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες όφειλες. Τη δραματική κατάσταση των φορολογουμένων αποτυπώνουν και τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπου πάνω από τέσσερα εκατ. φορολογουμένων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Σε αυτούς έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατά κύριο λόγο κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων εισοδημάτων στα χέρια τρίτων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου. Και σήμερα ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ, σταθερές το τελευταίο χρονικό διάστημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας