Το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ισραηλινό απαρτχάιντ… και μερικές μικρές νίκες

1636
αστεροσκοπείο

Τα πρώτα αποτελέσματα φέρνει μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύει το info-war.gr σχετικά με τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ισραηλινούς φορείς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αποφάσεων της Ε.Ε και φυσικά του διεθνούς ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ.

Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του αστεροσκοπείου, Μανώλης Πλειώνης, ο οποίος έχει εκφράσει και στο παρελθόν έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και ο οποίος παρέλαβε αυτή την κατάσταση από τον προκάτοχό του, επικοινώνησε με το συντάκτη της έρευνας Γ.Κ. για να μας ανακοινώσει σειρά αλλαγών στις οποίες προχωρά το αστεροσκοπείο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβλέπει και χρηματοδοτεί τη συνεργασία. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η απομάκρυνση από κοινό ερευνητικό πρόγραμμα, ισραηλινών φορέων που έχουν την έδρα τους στους παράνομους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά και συριακά εδάφη.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα και την απάντηση που έστειλε στο info-war.gr ο Μ. Πλειώνης

Ενώ παγκοσμίως το κίνημα BDS, δηλαδή για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις στο ισραηλινό απαρτχάιντ μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, κερδίζει συνεχώς έδαφος, στην Ελλάδα η εδραίωση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ συνοδεύεται από εμβάθυνση της διείσδυσης του ισραηλινού παράγοντα σε πολλούς τομείς. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί ο ακαδημαϊκός και ερευνητικός τομέας. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) με ισραηλινούς φορείς στο πλαίσιο του προγράμματος GEO-CRADLE.

Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή το GEO-CRADLE «αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια ερευνητικών ιδρυμάτων υψηλού κύρους, δημόσιων φορέων και εξειδικευμένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο τομέα της Παρατήρησης της Γης, με χρήση διαστημικών και επίγειων τεχνολογιών αλλά και υποδομές αριθμητικών προσομοιώσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων αιχμής, με σκοπό να φέρουν σε πρώτη γραμμή τη χρήση των Παρατηρήσεων της Γης για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, της διαθεσιμότητας πρώτων υλών, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ενέργειας, στις προαναφερθείσες γεωγραφικές περιοχές ενδιαφέροντος.» [1]

Συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος ο Δρ. Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

To πρόγραμμα GEO-CRADLE χρηματοδοτείται από το διαβόητο πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” (Horizon 2020) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την έρευνα και την καινοτομία. Ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει επανειλημμένα επικριθεί ότι στηρίζει εταιρίες με βαρύτατες ευθύνες όσον αφορά τα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων, όπως π.χ. την εταιρία οπλικών συστημάτων Elbit Systems. [2] Ή όπως την Ahava Dead Sea Laboratories (που μέχρι το 2016 που πουλήθηκε σε κινεζικό όμιλο ανήκε εν μέρει σε εποικισμούς, συνέχισε να έχει εγκαταστάσεις στον εποικισμό Mitzpe Shalem και να πουλά προϊόντα που έχουν παραχθεί σε αυτόν, και μάλιστα προερχόμενα από εκμετάλλευση μη ανανεώσιμων παλαιστινιακών φυσικών πόρων, και με παραπλανητική σήμανση) [3] η οποία συμμετείχε στο μέχρι πολύ πρόσφατα ενεργό πρόγραμμα Pepticaps [4], με την Ε.Ε. σκανδαλωδώς να «κάνει τα στραβά μάτια» [5].

Με μια πολύ πρόχειρη ματιά παρατηρήσαμε τουλάχιστον 4 σημεία ιδιαιτέρως προβληματικής συνεργασίας με το ισραηλινό απαρτχάιντ στο πλαίσιο του προγράμματος GEO-CRADLE, κάποια εκ των οποίων δεν συνιστούν απλά παραβίαση του ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ στο οποίο έχει καλέσει η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών, αλλά φαίνεται να αντιβαίνουν και προς το διεθνές δίκαιο ή ενδεχομένως ακόμα και σε αυτούς τους ανεπαρκείς και διάτρητους κανόνες που υποκριτικά έχει θεσπίσει η Ε.Ε. [6]

Πιο συγκεκριμένα:

1) Συνεταίρος του έργου το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU)

To Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (Tel Aviv University – TAU) είναι ένας από τους συνεταίρους ή συνεργάτες (“partners”) του έργου, και βεβαίως έχει χρηματοδοτηθεί γι’ αυτό.

Η συνεργασία με οποιοδήποτε ισραηλινό πανεπιστήμιο θα αποτελούσε παραβίαση του ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών και «ράπισμα στο πρόσωπο» των Παλαιστίνιων ακαδημαϊκών που πρωτοστατούν σε αυτό.

Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται απλά για ένα οποιοδήποτε ισραηλινό πανεπιστήμιο, αλλά για ένα από τα πιο «αμαρτωλά».

Για παράδειγμα, όπως είχε αποκαλυφθεί από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz [7], το TAU συμμετείχε στις διαβόητες και καταστροφικές για τους Παλαιστίνιους κατοίκους [8] ανασκαφές στο Silwan της κατεχόμενης και παρανόμως προσαρτημένης Αν. Ιερουσαλήμ, οργανωμένες από το λόμπι των εποίκων, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και ισραηλινών ακαδημαϊκών [9], αν και μάλλον επειδή η συμμετοχή του TAU θα «έριχνε νερό στον μύλο του BDS». [10]

Το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ υποστήριξε επισήμως την τελευταία μεγάλη ισραηλινή επίθεση και σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, το 2014, δηλώνοντας ότι «αγκαλιάζει και υποστηρίζει όλες τις δυνάμεις ασφαλείας που εργάζονται για να αποκαταστήσουν την ηρεμία και την ασφάλεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών και υπαλλήλων του που έχουν κληθεί για εφεδρικά καθήκοντα». Παράλληλα, ανακοίνωσε και την χορήγηση υποτροφιών στους φοιτητές του που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις. [11]

Και βέβαια, πλήθος σχολών και τμημάτων του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ συμμετέχει διαχρονικά σε έρευνες σχετικές με πάσης φύσεως οπλικά συστήματα και συστήματα ασφαλείας, ένα μέρος μόνο των οποίων γίνεται γνωστό[12]. Σύμφωνα με τα λόγια του τότε Προέδρου του Πανεπιστημίου, καθηγητή Zvi Galil, «Ο κόσμος απλά δεν γνωρίζει πόσο σημαντική είναι γενικά η πανεπιστημιακή έρευνα και πόσο το TAU συμβάλει στην ασφάλεια του Ισραήλ, συγκεκριμένα». Ενώ σύμφωνα με τον Dr. Michael Gozin, «Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το πανεπιστήμιο που ασχολούνται με πολύ μυστικά προγράμματα και δεν μιλούν γι’ αυτά». [13]

Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι «παιδί» του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ είναι το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) [14]. Ένα ερευνητικό κέντρο και think tank πολεμικής στρατηγικής, με διάφορους απόστρατους αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων, ως διευθυντής του, ο πρώην αρχηγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών Amos Yadlin.

Το INSS είναι μεταξύ άλλων διαβόητο για την προώθηση του λεγόμενου δόγματος Dahiya δηλαδή του δόγματος της δυσανάλογης χρήσης ισχύος ή βίας κατά (και) πολιτικών υποδομών που υιοθετείται από τον ισραηλινό στρατό. Πήρε το όνομά του από την συνοικία της Βηρυτού που θεωρήθηκε προπύργιο της Χεζμπολάχ και χτυπήθηκε ανελέητα το 2006.

Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2008, ο Gabi Siboni, Διευθυντής του Προγράμματος Στρατιωτικών και Στρατηγικών Υποθέσεων του INSS και απόστρατος συνταγματάρχης, δημοσίευσε ένα κείμενο πολιτικής με τίτλο «Δυσανάλογη Ισχύς [Βία]: Η αντίληψη του Ισραήλ για την απάντηση, υπό το φως του Δεύτερου Πολέμου στο Λίβανο» [15].

Σε αυτό γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «χρήση ισχύος [βίας] δυσανάλογης των ενεργειών του εχθρού και των απειλών που αυτός θέτει» και κυρίως για «στοχοποίηση των κρατικών υποδομών», «περιουσιακών στοιχείων» και [στην περίπτωση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο] «οικονομικών συμφερόντων και κέντρων πολιτικής [μη στρατιωτικής] εξουσίας που υποστηρίζουν την οργάνωση». Ενώ επαναλαμβάνει διαρκώς ότι θα πρέπει τα χτυπήματα να προκαλούν «ακριβές και μακροχρόνιες διαδικασίες ανοικοδόμησης».

Λίγες μέρες μετά, ο Υποστράτηγος Gadi Eisenkot, απηχώντας αυτές τις απόψεις δήλωνε: «Θα ασκήσουμε δυσανάλογη βία εναντίον οποιουδήποτε χωριού από όπου γίνονται επιθέσεις προς το Ισραήλ και θα προκαλέσουμε τεράστια ζημιά και καταστροφή. Κατά τη δική μας οπτική, πρόκειται για στρατιωτικές βάσεις. […] Αυτό δεν είναι πρόταση. Είναι σχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί».

Ενώ ο έφεδρος Υποστράτηγος Giora Eiland, φέρεται να δήλωνε, επίσης για μια μετέπειτα έκδοση του INSS, ότι είναι αδύνατον να νικήσουν ένα ικανό αντάρτικο που υποστηρίζεται από ένα κράτος που έχει ασυλία απέναντι στα αντίποινα, και πρότεινε να χτυπηθεί το κράτος του Λιβάνου, όχι μόνο η Χεζμπολάχ [16]. Πράγματι, λίγο καιρό μετά, το INSS δημοσίευσε το κείμενο του Eiland όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει στα συμπεράσματά του ότι ο επόμενος πόλεμος στο Λίβανο θα πρέπει να προκαλέσει «καταστροφή των εθνικών [δηλ. πολιτικών] υποδομών και έντονα δεινά στον [άμαχο] πληθυσμό»! Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Η σοβαρή ζημιά στη Δημοκρατία του Λιβάνου, η καταστροφή σπιτιών και υποδομών και τα δεινά εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων είναι συνέπειες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της Χεζμπολάχ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο» [17].

Λιγότερο από δύο μήνες μετά, το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρηση Χυτό Μολύβι κατά της Λωρίδας της Γάζας (στις 27 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται δέκα χρόνια). Και σε αυτήν την επιχείρηση εφαρμόστηκε το δόγμα Dahiya, όπως και σε επόμενες.

Στην περίφημη έκθεση Γκόλντστοουν του ΟΗΕ, γίνεται επανειλημμένα αναφορά στις παραπάνω τρεις δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιεύσεων του INSS, τεκμηριώνοντας ότι τα εγκλήματα πολέμου κατά πολιτικών στόχων που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ήταν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου δόγματος και άρα συγκεκριμένης στρατηγικής [18].

Υπό αυτήν την έννοια, το INSS και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ που προωθούν το δόγμα Dahiya είναι υπεύθυνα για την σχεδίαση και προώθηση εγκλημάτων πολέμου που μπορεί ενίοτε να ανέρχονται και σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο ρόλος του INSS και του TAU στην στρατιωτική κατοχή και την καταπίεση των Παλαιστινίων είναι βέβαια πολύ ευρύτερος και θα χρειαζόταν να αναλυθεί σε ένα ολόκληρο ξεχωριστό άρθρο, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το INSS έχει ειδικό πρόγραμμά ακόμα και κατά του μη βίαιου κινήματος BDS [19].

2) Έρευνες επί των κατεχομένων εδαφών και στους εποικισμούς

Στο πλαίσιο του GEO-CRADLE, το TAU φέρεται να έχει διεξάγει έρευνες για τα χαρακτηριστικά του εδάφους και επί κατεχομένων εδαφών. Στη σχετική σελίδα ακόμα και ο χάρτης (εκεί που λέει data extent) φαίνεται να καλύπτει όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Εικόνα 1: Screenshot με το χάρτη που εμφανίζει και το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος στη γεωγραφική περιοχή της έρευνας

Κάποιες συντεταγμένες στο Soil Spectral Library (SSL) για το Ισραήλ φαίνεται να είναι κοντά σε εποικισμούς. Π.χ. μια σειρά καταχωρήσεων φαίνεται να αφορά σημεία κοντά στον παράνομο εποικισμό Kfar Adumim. Μια άλλη καταχώρηση φαίνεται να αφορά σημείο σε κοιλάδα κοντά στον εποικισμό Hashmonaim (ή Ramat Modi’in), απέναντι από το αγωνιζόμενο παλαιστινιακό χωριό Νααλίν (Ni’ilin), που έχει αρκετούς μάρτυρες στον αγώνα ενάντια στο παράνομο Τείχος. Αρκετές καταχωρήσεις φαίνεται να αφορούν σημεία που βρίσκονται στην Κοιλάδα του Ιορδάνη στην ευρύτερη περιοχή των εποικισμών Tomer, Fatsa’el (ή Petza’el) και Yafit. Ενώ μια άλλη καταχώρηση αφορά σημείο κοντά στο κατεστραμμένο από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής παλαιστινιακό χωριό Beit Nuba και τον εποικισμό Mevo Horon.

Παράλληλα, δεκάδες καταχωρήσεις φαίνεται να αφορούν σημεία που βρίσκονται στα κατεχόμενα και παρανόμως προσαρτημένα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.

Συνολικά, φαίνεται εκ πρώτης όψεως σχεδόν το 30% της έρευνας να έγινε σε κατεχόμενα εδάφη.

Η συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται να είναι προβληματική για πολλούς λόγους, όπως π.χ.:

  • Σε μια βάση δεδομένων που υποτίθεται ότι κατ’ όνομα αφορά το Ισραήλ, περιέχονται στοιχεία για εδάφη που δεν ανήκουν στο Ισραήλ, και αυτό από μόνο του είναι προβληματικό από πολιτική άποψη.
  • Η έρευνα ενδεχομένως παραβιάζει τους ίδιους τους κανόνες της Ε.Ε. και είναι αμφίβολο αν έγινε με την συγκατάθεση των Παλαιστινίων.
  • Στο βαθμό που η έρευνα πραγματοποιήθηκε κοντά σε εποικισμούς, ενδέχεται να προορίζεται για στήριξή τους (π.χ. όσον αφορά τις καλλιέργειες). Και η οποιαδήποτε στήριξη στην οικονομία των εποικισμών αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

3) Άλλοι σιωνιστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων φορέων των εποικισμών, ως Stakeholders του έργου

Ως stakeholders του συγκεκριμένου προγράμματος αναφέρονται (και άρα διαφημίζονται) όχι μόνο κάποιοι περαιτέρω φορείς του TAU, κάποια άλλα ισραηλινά πανεπιστήμια, και άλλοι απαράδεκτοι σιωνιστικοί φορείς με συνενοχή στα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων, αλλά, ακόμα χειρότερα, και κάποιοι φορείς των παράνομων εποικισμών.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στους Stakeholders βρίσκει κανείς:

To Πανεπιστήμιο αυτό συνεργάζεται με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), για παράδειγμα στο πλαίσιο του ερευνητικού κέντρου CyberSpark [20].

Το Ben Gurion University συνεργάζεται επίσης με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία παρέχοντας πτυχία στους αποφοίτους της σχολής πιλότων [21].

Επίσης το Πανεπιστήμιο έχει στους κόλπους του το Homeland Security Institute που αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, συστήματα (και) για πολεμική χρήση (συστήματα νυχτερινής όρασης, μη επανδρωμένα οχήματα κ.α.) [22]. Ταυτόχρονα υπερηφανεύεται πως είναι η μοναδική ξένη ομάδα που έχει γίνει δεκτή στους κόλπους του αμερικάνικου DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), οργανισμού του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης επίθεσης και σφαγής στη Λωρίδα της Γάζας, το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν δήλωσε ότι θαυμάζει και ευχαρίστησε τους φοιτητές του που συμμετείχαν ως έφεδροι στην επιχείρηση και παράλληλα αποφάσισε να τους προσφέρει διάφορες παροχές και προνόμια [23].

  • To Dead-Sea and Arava Science Center, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ben Gurion. Και μόνο αυτό, θα ήταν αρκετό για να μποϊκοταριστεί. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κέντρο έχει αναπτύξει μια εφαρμογή-τουριστικό οδηγό, το ‘Tour Israel’ (maslulari) [24], η οποία χρησιμοποιείται για να προωθηθεί ο τουρισμός όχι μόνο του Ισραήλ αλλά και των παράνομων ισραηλινών εποικισμών. Για παράδειγμα προβάλει εποικισμούς όπως ο Vered Yeriho [25] ή ο Beit HaArava [26] (ακόμα και με βίντεο που είναι αναρτημένο και στον ίδιο τον ιστότοπο του Dead-Sea and Arava Science Center, στη σελίδα για το maslulari). Προβάλλει επίσης το διαχειριζόμενο από το Ισραήλ «Εθνικό Πάρκο Qumran» [27]. Καθώς και άλλες τοποθεσίες κοντά σε εποικισμούς όπως το Nahal Dragot [28] κοντά στον εποικισμό Mitzpe Shalem (πιο γνωστός για το εργοστάσιο καλλυντικών της Ahava, που δυστυχώς συνεχίζουν να πωλούνται και στην Ελλάδα). Επίσης προβάλει τον αρχαιολογικό χώρο Banias στα κατεχόμενα και παρανόμως προσαρτημένα από το Ισραήλ συριακά υψίπεδα του Γκολάν [29]. Η παρουσίαση τοποθεσιών στα κατεχόμενα εδάφη σε έναν τουριστικό οδηγό για το Ισραήλ, αποτελεί από μόνο του ζήτημα αφού υπονοεί ότι αποτελούν μέρος του Ισραήλ. Ωστόσο, η προώθηση του τουρισμού των εποικισμών αποτελεί παροχή βοήθειας σε αυτούς κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
  • To Jewish National Fund (KKL-JNF). Πρόκειται για τον κατεξοχήν φορέα αρπαγής γης και αποικιοποίησης ολόκληρης της ιστορικής Παλαιστίνης, αλλά και πράσινου ξεπλύματος των εγκλημάτων του ισραηλινού απαρτχάιντ.
    Όπως σημειώνει το Human Rights Watch, το KKL-JNF απέκτησε περίπου το 78% των εδαφών του από το ισραηλινό κράτος μεταξύ 1949 και 1953, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ανήκε σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες και αποκτήθηκε παρανόμως. Tο KKL-JNF έχει ως ρόλο να δίνει γη μόνο σε Εβραίους, επομένως από τα εδάφη που κατέχει (13% των εδαφών του Ισραήλ το 2008), αποκλείονται εξ’ ορισμού όλοι οι Παλαιστίνιοι Άραβες πολίτες του Ισραήλ. Δηλαδή μια ξεκάθαρη πολιτική διακρίσεων [30]. Κάτι που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
    To 1998 η αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα έκρινε πως η μεγάλης κλίμακας και συστηματική κατάσχεση παλαιστινιακής γης και περιουσιών από το ισραηλινό κράτος και η μεταφορά τους σε τέτοιους φορείς, όπως το JNF συνιστά θεσμοθετημένη μορφή διακρίσεων επειδή αυτοί οι φορείς εξ’ ορισμού αρνούνται την διάθεση τέτοιων περιουσιών σε μη-Εβραίους. Επομένως οι πρακτικές αυτές συνιστούν παραβίαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ κατά το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα [31].
    To 2007, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τις ΜΚΟ απέρριψε το αίτημα του αμερικανικού παραρτήματος του JNF να αποκτήσει συμβουλευτικό status στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC). Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι δεν μπορούν να διαχωριστούν οι δραστηριότητές του από αυτές του κεντρικού KKL-JNF που δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα και στους εποικισμούς [32].
    Πράγματι, η δραστηριοποίηση του KKL-JNF στα κατεχόμενα και τους εποικισμούς (όπως τον Rotem) φαίνεται και στο σχετικό χάρτη στον ιστότοπό του [33].
    Το KKL-JNF στη σύγχρονη εποχή προσπαθεί να εκδιώξει Παλαιστίνιους και να τους πάρει τα σπίτια στην κατεχόμενη Αν. Ιερουσαλήμ για να τα δώσει στους εποίκους [34], ενώ εντός του θεωρούμενου σήμερα ως Ισραήλ, προωθεί την κατεδάφιση παλαιστινιακών οικισμών Βεδουίνων, για να τους αντικαταστήσει με εβραίους κατοίκους [35] ή για να φυτέψει δάση [36].
  • Israeli Hydrological Service, (Ισραηλινή Υδρολογική Υπηρεσία), δηλαδή κρατικός ισραηλινός φορέας, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και κομβικό φορέα της Israeli Water Authority (Ισραηλινής Αρχής Υδάτων), στον ιστότοπο άλλωστε της οποίας παραπέμπει.
    H Israeli Water Authority είναι ο κατεξοχήν φορέας που ευθύνεται για αυτό που έγινε ευρέως γνωστό ότι χαρακτηρίστηκε από επιτροπή του Γαλλικού Κοινοβουλίου ως «απαρτχάιντ του νερού» [37] – αν και στην πραγματικότητα η επιτροπή είχε μάλλον αναφερθεί σε γενικότερο απαρτχάιντ, ένδειξη του οποίου είναι τα όσα συμβαίνουν με το νερό [38].
    Η Ισραηλινή Αρχή Υδάτων συμμετέχει μαζί με την αντίστοιχη παλαιστινιακή αρχή στην Κοινή Επιτροπή Υδάτων (Join Water Committee). Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει την Κοινή Επιτροπή Υδάτων ως προσποίηση συνεργασίας και παρέθεσε δηλώσεις ειδικού που παρακολούθησε εργασίες της, ο οποίος ανέφερε ότι «Η διάδραση μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως ασκήσεις καθυπόταξης και εξευτελισμού». Παραθέτει δε δηλώσεις ακόμα και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αποτυχία της Κοινής Επιτροπής να λειτουργήσει ως τέτοια λόγω θεμελιώδους ασυμμετρίας ως προς την εξουσία, τις δυνατότητες, την πληροφόρηση και τα συμφέροντα. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την εγκαθίδρυση της Κοινής Επιτροπής ως θεσμοποίηση του συστήματος διακρίσεων όσον αφορά τον ισραηλινό έλεγχο στους παλαιστινιακούς πόρους [39].
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2014, επεσήμανε ότι το Ισραήλ ελέγχει όλες τις πηγές των υδάτων στη Δυτική Όχθη και ουσιαστικά εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να διατηρήσουν και να αναπτύξουν υδάτινους πόρους. Το Ισραήλ λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του νερού που χρησιμοποιεί από τον Ιορδάνη ποταμό, ενώ στους Παλαιστίνιους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στις όχθες του. Το Ισραήλ αποσπά επίσης σημαντικό μέρος του νερού του από τον ορεινό υδροφορέα, τον μεγαλύτερο υδάτινο πόρο της περιοχής. Οι ισραηλινοί έποικοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 369 λίτρα νερού για οικιακή χρήση, ενώ οι Παλαιστίνιοι έχουν πρόσβαση σε 70 μόνο λίτρα κατ’ άτομο την ημέρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βέλτιστη ποσότητα είναι 100 λίτρα ή περισσότερα κατ’ άτομο την ημέρα, ενώ για τη διασφάλιση των πιο βασικών αναγκών -ώστε να μην εγείρονται πολλές ανησυχίες όσον αφορά την υγεία- χρειάζονται από 50 έως 100 λίτρα κατ’ άτομο την ημέρα [40].

Φορείς των εποικισμών 
Το σημαντικότερο όμως είναι πως όταν ανοίξαμε την ιστοσελίδα με τους Stakeholders του GEO-CRADLE διαπιστώσαμε πως σε αυτήν υπήρχαν τουλάχιστον δύο που αφορούν εποικισμούς.

Εικόνα 2: Screenshot με τον χάρτη των Stakeholders του GEO-CRADLE, όπου φαίνονται τουλάχιστον 2 φορείς εποικισμών

Οι φορείς αυτοί ήταν το Eastern Israel R&D center, του Πανεπιστημίου του Αριέλ, στον ομώνυμο εποικισμό, και η οινοποιία Golan Heights Winery.

4) Παρουσίαση των παράνομων εποικισμών ως «Ισραήλ»

Επιπλέον, όταν ανοίξαμε τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες για τους stakeholders που είναι φορείς των εποικισμών, διαπιστώσαμε ότι παρουσιάζονταν ωσάν να πρόκειται για φορείς στο Ισραήλ. (βλ. “Country: Israel”).

Εικόνα 3: Screenshot της σελίδας του Eastern Israel R&D Center του Πανεπιστημίου του Αριέλ όπου αναγράφεται ως χώρα το Ισραήλ.

Εικόνα 4: Screenshot της σελίδας της Golan Heights Winery όπου αναγράφεται ως χώρα το Ισραήλ.

Με άλλα λόγια στον επίσημο ιστότοπο ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. που συντονίζεται από έναν ελληνικό δημόσιο φορέα, το ΕΑΑ, οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί επί άγνωστο αλλά σίγουρα μακρό χρονικό διάστημα παρουσιάζονταν ως «Ισραήλ». Ενδεχομένως, οι stakeholders έχουν οι ίδιοι δυνατότητα ανάρτησης στον ιστότοπο, ωστόσο οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν την ευθύνη να ελέγχουν, αλλά και την τεχνική δυνατότητα να διορθώνουν ή να αφαιρούν τέτοιες απαράδεκτες αναρτήσεις.

Παρότι το πρόγραμμα είχε εγκριθεί πριν να αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα, ωστόσο οι παραπάνω τέσσερις προβληματικές πτυχές, δυστυχώς, συνέχισαν (και εν μέρει συνεχίζουν) να συμβαίνουν όταν Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΑΑ είναι ο κ. Μανώλης Πλειώνης, ο οποίος άλλοτε υπήρξε πολύ ενεργός στο κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, όντας ένας από τους λίγους πανεπιστημιακούς που είχε υπογράψει δήλωση στήριξης εγχειρήματος για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας [41].

Μερικές μικρές νίκες

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Μανώλη Πλειώνη και τους επισημάναμε τα παραπάνω ιδιαιτέρως προβληματικά σημεία αλλά και τις δικές του ευθύνες.

Πράγματι, υπήρξε άμεση ανταπόκριση τουλάχιστον για κάποια από αυτά – που αφορούν εν μέρει τα σημεία 2 και 3 καθώς και το 4.

Συγκεκριμένα, δεν άλλαξε απλώς η χώρα που εμφανίζονται να ανήκουν οι φορείς των εποικισμών, αλλά φαίνεται να έχουν κατέβει οι ιστοσελίδες που αφορούσαν και τους δύο stakeholders.

Δηλαδή, τόσο του Eastern Israel R&D center, του Πανεπιστημίου του Αριέλ, όσο και της εταιρίας Golan Heights Winery.

Περαιτέρω, φαίνεται να υπάρχει δέσμευση απομάκρυνσης από τη σχετική βάση δεδομένων, των καταχωρήσεων που αφορούν έρευνα του TAU σε σημεία σε κατεχόμενα παλαιστινιακά και συριακά εδάφη. Από την πλευρά μας έχουμε δώσει στο ΕΑΑ όλες τις σχετικές καταχωρήσεις που εντοπίσαμε, με τις σχετικές συντεταγμένες τους, καταρχάς προς επαλήθευση, ώστε από εκεί και πέρα για να γίνουν οι όποιες ενέργειες. Ενώ φαίνεται να διεκδικείται και η επιστροφή χρημάτων από το TAU.

Παραθέτουμε ολόκληρη την απάντηση του κ. Πλειώνη:

Η απάντηση του Διευθυντή & Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΑ
«Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον ιστότοπο info-war για την ενημέρωση του προς το ΕΑΑ σχετικά με το θέμα της συμμετοχής, ως stake-holders στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα GEO-CRADLΕ, Ισραηλινών φορέων που έχουν ως βάση ή δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά ή Συριακά εδάφη, γεγονός που αντίκειται τόσο στη διεθνή νομιμότητα, όπως αυτή πηγάζει από τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, όσο και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μετά την ενημέρωση σας και την σχετική διερεύνηση των εκατοντάδων φορέων που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, οι πιο πολλοί εκ των οποίων ενσωματώνονται μέσω ανοιχτής πλατφόρμας στο δίκτυο GEO-CRADLE με δική τους ευθύνη και χωρίς να ζητείται άδεια από τον κύριο συντονιστή του έργου, που είναι το ΕΑΑ, διαπιστώσαμε πράγματι την ύπαρξη τέτοιων φορέων και αιτηθήκαμε άμεσα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απένταξη τους αλλά και την επιστροφή τυχόν Ευρωπαϊκών πόρων που είχαν απορροφήσει.

Επίσης μετά και την επιπλέον ενημέρωση σας ότι κάποιες μετρήσεις εδάφους που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv, το οποίο συμμετέχει στο έργο ως ένας από τους συνεργαζόμενους φορείς της σχετικής πρότασης, έγιναν εντός των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών, αιτηθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την διαγραφή αυτών των δεδομένων από την σχετική βάση δεδομένων.

Σας ενημερώνω ότι οι παραπάνω κινήσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν σαν αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει θετικά συμφωνώντας με το αίτημα μας να απενταχθούν από το πρόγραμμα GEO-CRADLE τόσο οι φορείς αυτοί, όσο και τα δεδομένα των μετρήσεων που έγιναν σε κατεχόμενα εδάφη να διαγραφούν από τις βάσεις δεδομένων και να μην χρησιμοποιηθούν, με αντίστοιχη επιστροφή των πόρων που απορροφήθηκαν.

Είναι προφανές ότι παρόλο που είναι αρχή του ΕΑΑ και των ερευνητών του ο σεβασμός τόσο της ερευνητικής δεοντολογίας όσο και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, υπήρξαν ακούσιες αστοχίες και θα αναληφθούν όλες οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια προβλήματα.

Όσο αφορά το θέμα που θέσατε σχετικά με το ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ που έχει κηρύξει το διεθνές κίνημα BDS, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι η διοίκηση του ΕΑΑ δεν μπορεί να καθοδηγεί ούτε να παρεμβαίνει στις επιλογές ερευνητικών συνεργατών των ερευνητών του. Οι ερευνητές του ΕΑΑ επιλέγουν ελεύθερα να συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα του εσωτερικού ή εξωτερικού με μοναδικό στόχο την παραγωγή έρευνας και επιστήμης αλλά και την παροχή υπηρεσιών με σκοπό την προστασία από φυσικές καταστροφές, την επισιτιστική ασφάλεια, την μελέτη της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α.

Η όποια συμμετοχή στο ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ μπορεί να είναι μόνο σε εθελοντική βάση και δεν μπορεί να επιβληθεί από την διοίκηση του ΕΑΑ στους ερευνητές του.

Ευχαριστώ,
Μανώλης Πλειώνης»

Σύμφωνα με περαιτέρω ενημέρωση από τον κ. Πλειώνη, αυτό που οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ αποδέχτηκαν είναι να αντικαταστήσουν τις μετρήσεις από τα κατεχόμενα εδάφη με άλλες, μέσα από αυτά που θεωρούνται διεθνώς ως σύνορα του Ισραήλ.

Και το σχόλιο του συντάκτη

Καταρχάς αποδεικνύεται πως ούτε η Ε.Ε., ούτε και οι ελληνικοί φορείς που χρηματοδοτεί, από μόνοι τους δεν κάνουν κανέναν έλεγχο για το αν εφαρμόζεται όχι απλά το διεθνές δίκαιο αλλά ακόμα και οι ανεπαρκείς κανόνες της Ε.Ε. ως προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ αραβικά εδάφη και τους παράνομους εποικισμούς.

Από εκεί και πέρα, πράγματι φαίνεται να υπάρχει άμεση ανταπόκριση του Διευθυντή και Προέδρου Δ.Σ. του ΕΑΑ για ορισμένα από τα σημεία που θέσαμε. Ωστόσο, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και άλλους φορείς του ισραηλινού απαρτχάιντ με βαρύτατες ευθύνες για την καταπίεση των Παλαιστινίων, θα συνεχιστεί, και μόνο όσοι φορείς ανήκουν σε εποικισμούς φαίνεται να απομακρύνθηκαν. Η δε βάση δεδομένων, προς το παρόν, τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, παραμένει ως έχει. Είναι επίσης προφανές ότι οι υπεύθυνοι του TAU προτίμησαν να κάνουν περαιτέρω έρευνα εντός των διεθνώς θεωρούμενων συνόρων του Ισραήλ (γιατί το ίδιο το Ισραήλ είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι τα σύνορά της), αντικαθιστώντας αυτήν που υπό μία έννοια παρανόμως έγινε στα κατεχόμενα, προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν χρήματα. Ενώ δεν γνωρίζουμε πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί. Και βέβαια τα στοιχεία από την έρευνα που ήδη έγινε στα κατεχόμενα, προφανώς θα παραμένουν στη διάθεσή τους και ενδεχομένως στη διάθεση των εποίκων, π.χ. για τις καλλιέργειές τους, κάτι που θα αποτελεί βοήθεια στην οικονομία των εποικισμών, και άρα θα αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά τη μετάθεση ευθυνών για το μποϊκοτάζ φορέων του ισραηλινού απαρτχάιντ, προς τους ίδιους τους ερευνητές του ΕΑΑ, επισημαίνουμε πως ευθύνη φέρει και το ίδιο το Αστεροσκοπείο ως φορέας, και συγκεκριμένα το Δ.Σ. του που εγκρίνει τέτοιες συνεργασίες.

Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την έρευνα και την παρακολούθηση της υπόθεσης του προγράμματος GEO-CRADLE, και στο μέτρο του δυνατού, την έρευνα για άλλα προγράμματα συνεργασίας τόσο του Αστεροσκοπείου όσο και άλλων φορέων με φορείς του ισραηλινού απαρτχάιντ.

Γ.Κ.

 


Σημειώσεις:

[1] http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=847&catid=86&Itemid=547&lang=el
[2] https://www.stopthewall.org/documentation-eu-funding-elbit-systems
[3] ActionAid, «Χρηματοδοτώντας την κατοχή της Παλαιστίνης. Το καθήκον τερματισμού των οικονομικών σχέσεων με τους ισραηλινούς εποικισμούς», Κεφάλαιο 3 «Η περίπτωση της Ahava», σελ. 50.
[4] http://www.pepticaps.eu/
[5] Daviv Cronin, “Why is Europe still funding occupation profiteer Ahava ?”, AURDIP, 22 September 2018.
[6] «Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την επιλεξιμότητα των ισραηλινών οντοτήτων και των δραστηριοτήτων τους στο έδαφος που καταλαμβάνεται από το Ισραήλ από τον Ιούνιο του 1967 όσον αφορά τις επιδοτήσεις, τα έπαθλα και τα χρηματοδοτικά μέσα που θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ από το 2014 και έπειτα» (2013/C 205/05)
[7] Nir Hasson and DPA, “TAU to Take Part in East Jerusalem Dig Funded by Pro-settlement Group”, Haaretz, 25 October 2012.
[8] Βλ. ενδεικτικά: Mustafa Abu Sneineh, Lubna Masarwa, “Silwan, a Palestinian community torn apart by Israel’s dig to find ‘lost city’ ”, Middle East Eye, 22 February 2018.
Ahdaf Soueif, “The dig dividing Jerusalem”, The Guardian 26 May 2010.
“Land collapses in Silwan due to Israeli excavations”, Ma’an, 8 December 2018.
[9] Nir Hasson, “Petition Slams Tel Aviv University’s Involvement in East Jerusalem Dig”, Haaretz, 25 December 2012.
[10] Ben White, “Tel Aviv University’s role in settler-run archaeological dig “playing into hands of BDS,” Israeli academics complain”, Electronic Intifada, 27 December 2012.
[11] Ali Abunimah, “Israeli universities lend support to Gaza massacre”, The Electronic Intifada, 25 July 2014
Η πρωτότυπη ανακοίνωση υποστήριξης της ισραηλινής επίθεσης βρίσκεται εδώ.
Η πρωτότυπη ανακοίνωση για τη χορήγηση υποτροφιών βρίσκεται εδώ.
[12] Βλ. ενδεικτικά τη μελέτη: “Urgent Briefing Paper, Tel Aviv University – A Leading Israeli Military Research Centre, Prepared By SOAS Palestine Society, February 2009”
[13] Tel Aviv University Review, winter 2008‐9, Tel Aviv: TAU Press, p.4.  https://english.tau.ac.il/sites/default/files/media_server/TAU%20Review%202008-09.pdf
[14] http://www.inss.org.il/
[15] http://www.inss.org.il/publication/disproportionate-force-israels-concept-of-response-in-light-of-the-second-lebanon-war/
[16] Amos Harel, “ANALYSIS / IDF Plans to Use Disproportionate Force in Next War”, Haaretz, 5 October 2008.
[17] Giora Eiland, “The third Lebanon war: target Lebanon”, Strategic Assessment, vol. 11, No. 2 (November 2008), σ. 16.
[18] UN Human Rights Council, Report of the United Nations Fact-Finding Mission on the Gaza Conflict, 25 September 2009, A/HRC/12/48, paras. 377, 391, 1192-1199. https://www.refworld.org/docid/4ac1dd252.html
[19] http://www.inss.org.il/research/delegitimization-and-bds/
[20] David Shamah, “BGU, government sign CyberSpark security R&D deal”, Times of Israel, 20 April 2014.
[21] David Lev, “IAF Grads Get Their ‘Wings””, Arutz Sheva, 2 July 2011.
[22] http://in.bgu.ac.il/en/hsi/Pages/default.aspx
[23] Ali Abunimah, ““Warrior students”: How Israeli universities are supporting war crimes in Gaza”, Electronic Intifada, 18 August 2014.
[24] http://www.adssc.org/en/maslulari/
[25] http://www.tourisrael.org.il
[26] http://www.tourisrael.org.il/
[27] http://www.tourisrael.org.il
[28] http://www.tourisrael.org.il
[29] http://www.tourisrael.org.il
[30] Human Rights Watch, Off the Map: Land and Housing Rights Violations in Israel’s Unrecognized Bedouin Villages, March 2008, σελ. 28-29.
[31] Concluding Observations of the Committee on Economic, Social and Cultural Rights: Israel, E/C.12/1/Add.27, 4 December 1998, para. 11.
[32] “UN Rejects Jewish National Fund’s Application for Consultative Status”, Adalah, 23 May 2007.
[33] https://www.jnf.org/tableau
[34] Catrina Stewart, “Stories from the Old City: ‘We are not living like human beings’”, Independent, 30 November 2011.
[35] “Israel to demolish a Bedouin village next month, build a Jewish town in its place”, +972 Magazine, 22 March 2018.
[36] Amnesty International, “Israel/Occupied Palestinian Territories: Further information: Demand end to foresting of destroyed village”, 1 February 2011, Index number: MDE 15/014/2011
Βλ. επίσης: Amnesty International, “Israel sues Bedouin villagers for cost of repeated evictions”, 29 July 2011
[37] Barak Ravid, “French Parliament Report Accuses Israel of Water ‘Apartheid’ in West Bank”, Haaretz, 17 January 2017.
[38] http://www.assemblee-nationale.fr/13/rap-info/i4070.asp#P1024_323646
[39] Amnesty International, Troubled waters – Palestinians denied fair access to water, 27 October 2009, Index number: MDE 15/027/2009, p. 33-34.
[40] ActionAid, «Χρηματοδοτώντας την κατοχή της Παλαιστίνης. Το καθήκον τερματισμού των οικονομικών σχέσεων με τους ισραηλινούς εποικισμούς», σελ. 19.
Παραπέμπει στο: Report of the Secretary General, Israeli settlements in the Occupied Palestinian
Territory, including East Jerusalem, and in the occupied Syrian Golan, (A/HRC/25/38), 12 Φεβρουαρίου 2014, παρ. 22-24.
[41] Βλ. π.χ. τις αναρτήσεις «Αλληλέγγυοι Estelle» ή «Πρόσωπα και φορείς της ελληνικής κοινωνίας που δηλώνουν τη στήριξη τους στην αποστολή», στον ιστότοπο της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα.

*Πηγή: info-war.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας