Το Ανώτατο Ιταλικό Δικαστήριο, σε αντίθεση με τις ελληνικές κυβερνήσεις, δικαιώνει το Δίστομο

2024
δικαστήριο

Με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Ανώτατο Αναιρετικό Ιταλικό Δικαστήριο άνοιξε ο δρόμος για να εισπράξουν οι κάτοικοι του Διστόμου τις πολεμικές αποζημιώσεις για τα πλήγματα που υπέστησαν από τους ναζί.

Η απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης έρχεται να αποκαλύψει τη σκόπιμη άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων και της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης να αποδεχτούν ανάλογες αποφάσεις και ελληνικών δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, με την άρνηση του επί κυβέρνησης Σημίτη υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου, να υπογράψει σχετική δικαστική απόφαση για εκποίηση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων για την αποζημίωση των κατοίκων του Διστόμου, και την κάλυψή του από την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Οι Διστομίτες διεκδικούν πολεμικές επανορθώσεις ύψους 25.000.000 ευρώ, χρήματα που θα προέλθουν από τις εισπράξεις από τα εισιτήρια των Ιταλικών Σιδηροδρόμων, στα οποία συμμετέχουν και οι Γερμανοί.

Μετά την κομβική απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2014, σύμφωνα με την οποία «η εφαρμογή του κανόνα της ετεροδικίας πλήττει το “δικαίωμα στον φυσικό δικαστή” και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου δικαστήρια καλούνται να κρίνουν για θέματα εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας», άποψη που για χρόνια προσπαθεί ένθερμα να περάσει η Γερμανία, ότι δηλαδή η εκδίκαση τέτοιας φύσεως υποθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον από γερμανικά δικαστήρια, αποδυναμώνεται σημαντικά.

Το ιταλικό δικαστήριο, στις 4 Σεπτεμβρίου, κρίνει, σε ανώτατο επίπεδο, οριστικά και αμετάκλητα, ότι ορθώς το Δίστομο διεκδικεί να εισπράξει το ποσό των 25.000.000 ευρώ.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της γείτονος χώρας, απορρίπτει, με την απόφαση υπ’ αριθμόν 21995/2019, την προσφυγή της εταιρίας γερμανικών σιδηροδρόμων, που ζητούσαν να μην κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των Ιταλικών Σιδηροδρόμων, προκειμένου να δοθούν ως πολεμικές επιδιορθώσεις των κατοίκων του Διστόμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας