Το ήσυχο καλοκαίρι του κ. Ερντογάν

Το ήσυχο καλοκαίρι του κ. Ερντογάν

Στις 14 του περασμένου Ιουνίου έγινε η πολυαναμενόμενη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι συμφωνήθηκε άτυπα να μην επαναληφθεί η ένταση που υπήρξε στο Αιγαίο την προηγούμενη χρονιά. Η κυβέρνηση μίλησε για ένα ήσυχο καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία για μια ακόμη φορά έκανε ματ στη διπλωματική σκακιέρα, αφού στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε., η οποία έγινε λίγο αργότερα στις 24 και 25 Ιουνίου, κατάφερε να αποσπάσει θετικά σχόλια και να πετύχει την επίσημη έναρξη  της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι τσαμπουκάδες της Τουρκίας στις θάλασσες της Ελλάδας και της Κύπρου ξεχάστηκαν, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλέστηκε για μια ακόμη φορά μπροστά στα συμφέροντα της Γερμανίας και η χώρα μας έπαιξε το παιχνίδι του κ. Ερντογάν, ο οποίος βελτίωσε την εικόνα του στην Ευρώπη.

Τι άλλο ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή δε μάθαμε. Ο πρωθυπουργός θεώρησε καλό να μην ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την ατζέντα της συζήτησης στην οποία ήταν παρόντες μόνο οι δύο μεταφραστές. Βγήκε, ωστόσο, λίγο αργότερα ο κ. Ερντογάν και δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρότεινε στον κ. Μητσότακη σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει να μη βάζουν μεταξύ τους τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη, αλλά ο κ. Ιμπαχήμ Καλίν,  ειδικός απεσταλμένος του κ. Ερντογάν, να συνομιλεί με την πρωθυπουργική σύμβουλο κ. Σουρανή  και, αφού  τους ενημερώνουν, να προγραμματίζουν τα επόμενα βήματά τους. Το σημαντικότερο θέμα που συμφώνησαν ήταν αυτό, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Η δήλωσή του ποτέ δε διαψεύστηκε επίσημα από την ελληνική πλευρά. Έτσι φαίνεται πως η Ελλάδα αποδέχτηκε έναν παράδρομο που βολεύει μόνο την Τουρκία, αφού παρακάμπτει την επίσημη διπλωματική οδό, το υπουργείο Εξωτερικών και τον κ. Δένδια,  τους διεθνείς οργανισμούς και μετατρέπει σε διμερές πρόβλημα τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες αποτελούν ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί τα αναφέρω όλα αυτά ενάμιση μήνα μετά τη συνάντηση. Απλούστατα, επειδή συνδέονται με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε το μαρτυρικό νησί, στο πλαίσιο του «εορτασμού» της τουρκικής εισβολής, και, σε ένα αποκορύφωμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, προχώρησε σε νέα τετελεσμένα στα Βαρώσια, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ανακοίνωσε ότι θα αποστρατιωτικοποιηθεί το 3,5 της περιοχής και ότι θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους οι περιουσίες. Κάλεσε, μάλιστα, τους Ελληνοκύπριους να κάνουν αίτηση, για να τους αποδοθεί η περιουσία τους, αρκεί να αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά, ο  επικεφαλής του ψευδοκράτους κ.  Ερσίν Τατάρ δήλωνε ότι το άνοιγμα στα Βαρώσια θα συνεχιστεί και δε θα υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Η  αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για μια ακόμη φορά ήταν, τουλάχιστον,  άτολμη και φοβική.  Αφήνει μόνη την Κύπρο και αρκείται σε λεκτικές καταδίκες. Να υπενθυμίσω ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Ιουνίου αναφέρεται πως  η Τουρκία δεν πρέπει  να κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και, σε περίπτωση που αυτό συμβεί, η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε μέσα και επιλογές, που έχει στη διάθεσή της,  για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών – μελών και για να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα. Προβλέπεται, δηλαδή, αιρεσιμότητα των θετικών αποφάσεων που έλαβε για την τελωνειακή ένωση με Τουρκία. Τι έκανε, λοιπόν, η ελληνική πλευρά για να ενεργοποιήσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς; Απολύτως τίποτα. Στο μεταξύ, μεθοδικά και σταθερά ο κ. Ερντογάν προωθεί το σχέδιο διχοτόμησης και δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο. Ο κ. Μητσοτάκης κομπάζει στο κομματικό του ακροατήριο και στην πρώτη μεγάλη δυσκολία δείχνει αναποφασιστικότητα, αποδεικνύει πόσο λίγος είναι και πόσο πολύ απέχει από το να χαρακτηριστεί ηγέτης. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. χαϊδεύουν την Τουρκία και η Ελλάδα συνομιλεί σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου. Έτσι, για να μη χαλάσει το ήσυχο καλοκαίρι του κ. Ερντογάν.

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας