Το άνοιγμα των αγορών φέρνει κύμα ανατιμήσεων, ενώ οι μισθοί μειώνονται

547
Το άνοιγμα των αγορών φέρνει κύμα ανατιμήσεων

Η αύξηση του κόστους μεταφοράς, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και παραγωγής αλλά και η αύξηση της ζήτησης, συνεχίζουν να οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO να διαμορφωθεί τον Απρίλιο στις 120,9 μονάδες, 1,7% υψηλότερα από τον Μάρτιο και 30,8% πάνω από τα επίπεδα που ήταν έναν χρόνο πριν. Πρόκειται δε για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο συγκεκριμένος δείκτης από τον Μάιο του 2014.

Στην Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου καταγράφεται μεσοσταθμική αύξηση 5% στις τιμές που πουλά η βιομηχανία προς το λιανεμπόριο, είπε χθες ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της New Times Publishing. Σύμφωνα με τον ίδιο τα σούπερ μάρκετ έχουν απορροφήσει, μέσω προσφορών και προωθητικών ενεργειών, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις που έχει δει ο καταναλωτής να περιορίζονται στο 2%, σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) αυξήθηκε 9,1% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ με βάση τα στοιχεία της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης IRI το πρώτο δίμηνο η μέση τιμή ανά μονάδα στο σύνολο της κατηγορίας των ταχυκίνητων προϊόντων αυξήθηκε 3,7%.

Στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων, υποστήριξαν πως οι όποιες ανατιμήσεις έχουν γίνει περιορίζονται σε προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, η ζάχαρη και τα άλευρα. Πάντως το φετινό πασχαλινό τραπέζι ήταν ακριβότερο από το περσινό αφού οι τιμές κιλού στα αμνοερίφια ήταν πάνω από 2 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές που πωλήθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα έναν χρόνο πριν. Οι υψηλές τιμές στα αμνοερίφια αποδίδονται στην περιορισμένη προσφορά και στο υψηλό κόστος των ζωοτροφών.

Οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων έχουν αντίκτυπο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και απειλούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναφέρουν αναλυτές. Με τον Abdolreza Abbassian, οικονομολόγο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ να εκτιμά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα ανατιμήσεων. Σύμφωνα πάντως με την OC&C Strategy Consultants, στην Ευρώπη υπάρχει μια περίοδος έξι μηνών μεταξύ της αύξησης των τιμών των βασικών πρώτων υλών και των υψηλότερων τιμών στο ράφι. Όμως μόλις οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων, όπως το σιτάρι, η ζάχαρη κ.ά. συνεχίσουν να αυξάνονται για μια παρατεταμένη περίοδο, οι βιομήχανοι έχουν λίγες επιλογές εκτός από το να μετακυλήσουν αυτά τα υψηλότερα κόστη στις τελικές τιμές αναφέρει ο Will Hayllar, διευθύνων σύμβουλος της OC&C στο Λονδίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας