Τούρκος από Πόντο απαντάει στον Ερντογάν ότι είναι από την….Ποταμιά!

Χρησιμοποίησε την ελληνική ονομασία αντί της τουρκικής!

Είναι γνωστό πως δεν έφυγαν όλοι οι Έλληνες Πόντιοι από τον Πόντο στα τραγικά χρόνια των δεκαετιών του ’10 και του ’20 αλλά κάποιοι παρέμειναν και «εξισλαμίσθηκαν» επιφανειακά για να μπορέσουν να επιβιώσουν ανάμεσα στο τουρκικό πλήθος.

Κράτησαν όμως την γλώσσα τους και έχουν πλήρη γνώση του γεγονότος ότι είναι καταγόμενοι εξ’ Ελλήνων.

Την Τραπεζούντα επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όπου πραγματοποιούνταν συγκέντρωση με νέους. 

Εκεί άκουσε τοπικά τραγούδια, ουσιαστικά ποντιακά τραγούδια στην τουρκική γλώσσα. Μάλιστα,όταν ο Τούρκος πρόεδρος ρώτησε ένα νέο, αυτός του είπε «είμαι από την Ποταμιά» χρησιμοποιώντας την ελληνική αντί για την τουρκική ονομασία.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχει καταγωγή από τη Ριζούντα, ενώ το συγκρότημα που έπαιζε την ποντιακή μουσική έχει την αντισυμβατική ονομασία… κόλλυβα!

Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος ρώτησε τον εκφωνητή (που δεν είναι από την περιοχή) αν ήξερε τι είναι τα κόλλυβα κι όταν αυτός απάντησε αρνητικά, σχολίασε «δεν ξέρεις βέβαια… Αχ να είχαμε να τρώγαμε!». «Σωστό όνομα βάλατε!» δήλωσε δε απευθυνόμενος στο συγκρότημα.

Στο pronews.gr έχουμε εκτενή αρθρογραφία για τους Έλληνες που έχουν παραμείνει στον Πόντο και έχουν γνώση για το ποιοι είναι.

Αγνοεί πολύς κόσμος στην Ελλάδα πως ο Ποντιακός Ελληνισμός παρέμεινε ζωντανός στον Πόντο, οι κάτοικοί του ακόμα έχουν ελληνικό αίμα στις φλέβες τους και έχουν συνείδηση του ποιοι είναι όπως και μιλούν ακόμα ελληνικά ποντιακά.

Βέβαια, έχουν εξισλαμιστεί στην επιφάνεια αλλά έχουν διατηρήσει την Αληθινή Θρησκεία ως Κρυπτοχριστιανοί.

Οι Τούρκοι αυτό το ξέρουν πολύ καλά και ανησυχούν πάντα ότι μπορεί να υπάρξει ένα μεγάλο ένοπλο κίνημα στον Πόντο για αυτό και διαθέτουν μεγάλες δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής στην περιοχή.

Το pronews.gr στο παρελθόν με αφορμή κάποια ένοπλα επεισόδια είχε ενημερώσει για το ελληνικόν της περιοχής με σχετική αρθρογραφία.

Τότε γράψαμε για σχετικά κτυπήματα ενόπλων ομάδων στον Πόντο κατά της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής τα οποία επιδιώκονταν να αποδοθούν σε δυνάμεις του κουρδικού ΡΚΚ όμως δεν ήταν έτσι.

«Όσον αφορά τη δράση του PKK στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα έχει ως στρατηγικό του στόχο το «άνοιγμα» στον Πόντο

Σημειώνεται ότι η επαρχία της Κερασούντας βρίσκεται εκτός του συνήθους πεδίου δράσης του PKK συνεπώς η δράση του PKK στην περιοχή του Πόντου εντάσσεται στη στρατηγική του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος να απαξιώσει το κράτος και να δημιουργήσει εντυπώσεις στον τουρκικό λαό αλλά και διεθνώς, για να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίλυσης του κουρδικού με ειρηνικά μέσα.

Το ζήτημα του Πόντου πάνω στο οποίο ποντάρουν οι Κούρδοι είναι υπαρκτό. Παρά την Γενοκτονία των Ποντίων παρέμειναν ελληνογενείς φυλετικά πληθυσμοί υπό την κάλυψη του κρυπτοχριστιανισμού και της επιφανειακής αποδοχής του σουνιτικού μουσουλμανισμού. 

“Είμαστε Ρωμιοί σαν εσάς” λένε τωρινοί κάτοικοι του Πόντου και προσθέτουν “να μας δείξετε στη δική σας τηλεόραση και όχι στην τηλεόρασή εδώ, γιατί θα μας σκοτώσουν!” αποδεικνύοντας ότι παρά την Γενοκτονία και τον εποικισμό του Ιερού Πόντου με Τούρκους κατοίκους το ελληνικό στοιχείο δεν ξεριζώθηκε ποτέ και ακόμα παραμένει ισχυρό προκαλώντας τρόμο στην Άγκυρα που ανησυχεί για μαζική αφύπνιση Κρυπτοχριστιανών (που κυρίως βρίσκονται ανάμεσα στις τάξεις των Αλεβιτών) και Ελλήνων που έχουν γνώση της πραγματικής τους καταγωγής.

Όταν το τηλεοπτικό συνεργείο της εκπομπής «World Party» επισκέφθηκε την Τραπεζούντα και τα γύρω χωριά για τα γυρίσματα του επεισοδίου με στόχο ο Σ. Τανιμανίδης να βρει το χωριό της οικογενείας του, συνάντησαν δύο ηλικιωμένες γυναίκες που έκαναν γεωργικές εργασίες στα χωράφια τους και μιλούσαν άπταιστα ποντιακά με την χαρακτηριστική αρχαία ελληνική προφορά.

«Κι εμείς είμαστε Ρωμιοί σαν εσάς!» ανέφερε η μία από αυτές, «να μας δείξετε στη δική σας τηλεόραση και όχι στην τηλεόρασή εδώ, γιατί θα μας σκοτώσουν!».   Tις δηλώσεις αυτές θα τις δείτε μετά το 36ο λεπτό της εκπομπής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας