Τουρκικοί πανηγυρισμοί, ψυχρολουσία στην Αθήνα από την πτώση τηςAl-Watiya στη Λιβύη

2203
Al-Watiya

Mε τρελούς πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ την χθεσινή κατάληψη  από τα ανδρείκελα της Τουρκίας στην Τρίπολη της στρατηγικής αεροπορικής βάσης Al-Watiya  στη Δυτική Λιβύη. Η κατάληψη έγινε δυνατή διότι τις δυνάμεις του GNA στήριξαν στην πρώτη γραμμή πολλές εκατοντάδες και κατά ορισμένους χιλιάδες, μισθοφόροι της Τουρκίας με αιχμή Τουρκμένους τζιχαντιστές με συριακά διαβατήρια.

Η αεροπορική βάση Al-Watiya απέχει μόλις λίγα λεπτά πτήσης μαχητικών αεροπλάνων από την Κρήτη και αντιλαμβανόμαστε όλοι το πλήγμα που υπέστη η Ελλάδα, στο νότιο υπογάστριο της, από το πέρασμα αυτής της αεροπορικής βάσης στα χέρια, ουσιαστικά, της Τουρκίας.

«Σήμερα το πρωί, ο στρατός της Λιβύης (οι δυνάμεις της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης) φωτογράφισαν και δημοσίευσαν την αεροπορική βάση Al-Watiya που καταλήφθηκε από τις ‘πολιτοφυλακές’ του Χαλίφα Χαφτάρ», γράφει η τουρκική ‘Aksam’.

«Οι δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ βρήκαν στα κατεστραμμένα από τον βομβαρδισμό υπόστεγα το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιβαλιστικό σύστημα Παντσίρ, φωτογραφήθηκαν σε αυτό και όλες οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι το ρωσικό αυτό αποτελεσματικό οπλικό σύστημα, πέρασε σε τουρκικά χέρια.

Η αεροπορική βάση Al-Watiya που βρίσκεται 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη, καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Τρίπολης, έπειτα από  τις εκατοντάδες αεροπορικές επιχειρήσεις από οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (τουρκικά SİHA) τα οποία διέθεσε η Τουρκία».

Καταστράφηκαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στρατιωτικά οχήματα και φορτηγά και η βάση εγκαταλείφθηκε όπως αναφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο»

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται παρουσιάζονται κατεστραμμένα υπόστεγα, πολεμικά αεροπλάνα που καταστράφηκαν καθώς και το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Παντσίρ που παραχωρήθηκε στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι δυνάμεις του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με τη βοήθεια της Τουρκίας ξεκίνησαν επιχείρηση κατάληψης της αεροπορικής βάσης πριν από δύο εβδομάδες, αφού η Al-Watiya θεωρείται κύριο στρατηγικό σημείο ελέγχου της δυτικής Λιβύης, σημειώνει το δημοσίευμα.

Mε την νίκη αυτή του φιλοτουρκικού καθεστώτος επί της ουσίας η Δυτική Λιβύη έχει επιστρέψει υπό τον έλεγχό του και πολύ δύσκολα θα καταληφθεί η Τρίπολη από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Η εξέλιξη αυτή είναι τραγική για την Αθήνα η οποία όχι μόνο κοίταζε και κοιτάζει ως θεατής  όλο αυτό το διάστημα τις δραματικές εξελίξεις σε βάρος της χώρας μας στη Λιβύη αλλά και πολύ χειρότερα, ενισχύει επί της ουσίας τον τουρκικό επεκτατισμό και τα τουρκικά σχέδια κατοχής της Λιβύης, αφού συνεχίζει να αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης την τουρκόφιλη κυβέρνηση Σάρατζ, η οποία έχει προβεί σε παράνομες και αυθαίρετες κινήσεις σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι μια τέτοια προδοτική για τα συμφέροντα της χώρας μας στάση, είναι πρωτοφανής ακόμα και για μια χώρα εξαρτημένη από ξένα κέντρα.

Πληροφορίες  από τις δυνάμεις του LNA αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ είναι έτοιμες για μεγάλη αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης Al-Watyia. Οι εξελίξεις στη Λιβύη γίνονται όλο και πιο ρευστές με εναλλαγές και απρόβλεπτα γεγονότα και μόνο η Αθήνα, μακάρια και αρειμάνια , παρατηρεί με τη θηλιά στο λαιμό της άπρακτη τα τετελεσμένα σε βάρος της.

 

 

https://twitter.com/hisarA___/status/1262406106686664705?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1262406106686664705%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famyna-asfaleia%2Ftoyrkia%2F879574_panigyrizoyn-ta-toyrkika-mme-gia-tin-katalipsi-tis-watiya-stin-livyi

https://youtu.be/K6VHOCy39I0

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας