Τουρκικά Bayraktar στην Ουκρανία για ανακατάληψη της Κριμαίας; Όνειρο θερινής νυχτός!

733
Τουρκικά Bayraktar στην Ουκρανία

Fehim Tastekin

Μετά την πρόσφατη επιτυχία των Αζερικών εναντίον των αρμενικών δυνάμεων στην αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα εικασίες ότι ο ουκρανικός στρατός ενδέχεται να σχεδιάζει να ανακτήσει την ανατολική περιοχή Donbass της χώρας που ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας το τουρκικό Bayraktar.

Τα αεροσκάφη TB2 πιστεύεται ότι ήταν ένα game changer στον πόλεμο των Αζερων-Αρμενίων. Οι παρατηρητές ρωτούν εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να επαναλάβει το παράδειγμα του Καραμπάχ για να επανακτήσει εδάφη που έχασε από τη Ρωσία και τους αυτονομιστές το 2014  κλιμακώνοντας περαιτέρω τη σύγκρουση για τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Ορισμένες αναφορές έφτασαν στο σημείο να λένε ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροσκάφη για να παρακολουθεί την προσχωρούμενη από τη Ρωσία Κριμαία και τα στενά του Κερτς που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 2 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba Dmytro δεν έκανε καμία προσπάθεια να αποκρύψει τις προσδοκίες του Κιέβου για την Άγκυρα. Είπε ότι η χώρα του αναμένει από την Άγκυρα να αναλάβει «ηγετικό ρόλο» στη σύγκρουση της Κριμαίας, επισημαίνοντας τους ιστορικούς δεσμούς της Τουρκίας, οι οποίοι ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τον 18ο αιώνα. Οι ολοένα και πιο στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Κιέβου οδηγούν αναπόφευκτα την Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Με στόχο την εξισορρόπηση της ρωσικής υπεροχής στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία έχει από καιρό προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουκρανία, μια πολιτική που ήταν επίσης σύμφωνη με τους στόχους του ΝΑΤΟ να αυξήσει την επιρροή του στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Παρόλο που η Άγκυρα δεν επέτρεψε στην προσάρτηση να ενισχύσει την τουρκο-ρωσική συνεργασία σε διάφορους τομείς, η Τουρκία διατήρησε την υποστήριξή της για την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία. Η σύγκρουση υπήρξε καταλύτης για την αύξηση των αμυντικών δεσμών μεταξύ της Άγκυρας και του Κιέβου. Ορισμένοι θεωρούν επίσης αυτή τη συνεργασία τον τρόπο που η Άγκυρα πιέζει τη Μόσχα στην αυλή της ως αντίποινα για τις ρωσικές προσπάθειες να υπονομεύσει την ατζέντα της Τουρκίας στους πολέμους στη Λιβύη και τη Συρία, όπου η Άγκυρα και η Μόσχα υποστηρίζουν αντίπαλες ομάδες. Το θεμέλιο για την προηγμένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καθορίστηκε από μια σειρά στρατιωτικών συμφωνιών το 2015 υπό την προεδρία του Πέτρο Πόροσενκο, ο οποίος ήταν υπέρ της χρήσης σκληρής δύναμης για να αντιμετωπίσει τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Donbass.

Η Ουκρανία αγόρασε έξι αεροσκάφη TB2 το 2018 μαζί με τρία τερματικά δεδομένων εδάφους και 200 ​​πυραύλους υψηλής ακρίβειας βάσει συμβολαίου 69 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και ο διάδοχος του Poroshenko, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, υποστηρίζει μια πολιτική λύση μέσω διαλόγου με τη Ρωσία, το Κίεβο συνέχισε να προωθεί τη στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα, με ένα νέο σύνολο συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών το 2019 και το 2020. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής και χρηματοδοτικής συνεργασίας στις 3 Φεβρουαρίου και στρατιωτική συμφωνία-πλαίσιο στις 16 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Τουρκία.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ruslan Khomchak ανακοίνωσε ότι το Kίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει πέντε επιπλέον αεροσκάφη Bayraktar το 2021. Το Kίεβο προμήθευσε επίσης 12 κινητήρες turboprop AI-450T για τα τουρκικά drone Akinci τα τελευταία δύο χρόνια. Σε ένα άλλο ορόσημο φέτος, ο κρατικός αμυντικός κατασκευαστής της Ουκρανίας και η Τουρκία Baykar Makina, κατασκευαστής αεροσκαφών Akinci και Bayraktar, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να παράγει εγχώρια έως και 48 αεροσκάφη Bayraktar TB2. Πολλοί πιστεύουν ότι το έργο θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία να παρακάμψει πιθανές κυρώσεις για την πώληση όπλων από τη Δύση.

Ο ουκρανικός στρατός δοκίμασε τα αεροσκάφη TB2 για πρώτη φορά στο Khmelnytsky εναντίον των φιλο-ρωσικών αυτονομιστών τον Μάρτιο του 2019. Οι φιλο-ρωσικές ομάδες ισχυρίστηκαν εκείνη την εποχή ότι τα αεροσκάφη είχαν κλείσει λόγω τεχνικών επιπλοκών. Ωστόσο, μετά την επιτυχία τους στις συγκρούσεις της Λιβύης, της Συρίας και του Καραμπάχ, τα αεροσκάφη TB2 φαίνεται να βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατιωτικής στρατηγικής της Ουκρανίας. Ο διοικητής της Τουρκικής αεροπορίας επισκέφθηκε το Κίεβο στις αρχές Νοεμβρίου για να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε αεροσκάφη TB2 και την εκπαίδευση χειριστών drone με τους Ουκρανούς ομολόγους του.

Στις 19 Νοεμβρίου, η Ουκρανία απέστειλε TB2 στην αεροπορική βάση Kramatorsk για επιπλέον δοκιμές. Στις 27 Νοεμβρίου, ο ουκρανικός στρατός διεξήγαγε στρατιωτική άσκηση κοντά στη Θάλασσα του Αζόφ για να δοκιμάσει τις δυνατότητες αναγνώρισης και στόχευσης των drone. Ορισμένες ειδήσεις ανέφεραν ότι απεστάλησαν επίσης drone σε πτήσεις αναγνώρισης κοντά στην Κριμαία στις 23 Νοεμβρίου. Η ακμάζουσα συνεργασία μεταξύ της Άγκυρας και του Κιέβου και οι εικασίες σχετικά με τη χρήση τουρκικών αεροσκαφών στη ρωσική-ουκρανική σύγκρουση έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η RIA Novosti ανέφερε ότι ο πόλεμος της Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν επί της αμφισβητούμενης περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ έδωσε ένα παράδειγμα για τους Ουκρανούς στρατηγούς που παρακολουθούσαν στενά τις τακτικές του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή.

Οι φιλο-Ρώσοι αυτονομιστές φέρονται να ανησυχούν ότι τα μαθήματα του Καραμπάχ θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τον ουκρανικό στρατό να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στο Donbass. Η πρόσφατη ανάπτυξη αρμάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων από την Ουκρανία, αντιαεροπορικών συστημάτων και πυραύλων κοντά στο Donbass πυροδότησε περαιτέρω αυτούς τους φόβους, καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη TB2 που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Kramatorsk περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από το Donbass μπορούν εύκολα να χτυπήσουν φιλο-ρωσους αυτονομιστικές στην περιοχή. Εκτός από τα τουρκικά αεροσκάφη, η Ουκρανία ανακοίνωσε στις 2 Δεκεμβρίου ότι τα μαχητικά αεροσκάφη MQ-9 Reaper των ΗΠΑ θα κάνουν το ντεμπούτο τους στους  ουρανούς κατά τη διάρκεια στρατιωτικής ασκήσεως.

Επικαλούμενος τους φιλο-Ρώσους αυτονομιστές που ελέγχουν την περιοχή του Ντόνετσκ, ο Ρώσος Nezavisimaya Gazeta ανέφερε στα τέλη Νοεμβρίου ότι η Τουρκία έστειλε επίσης στρατιωτικούς συμβούλους στην Ουκρανία για «προετοιμασία για κοινό τουρκο-ουκρανικό βομβαρδισμίο». Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι οι δύο χώρες εργάζονται σε ένα σχέδιο για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Κριμαίας μαζί με τον Ντονμπάς και ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει συρους μισθοφόρους για να στηρίξει τις ουκρανικές δυνάμεις. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να ανακτήσει τον έλεγχο του Λούανσκ και του Ντόνετσκ, επισημαίνοντας ότι οι φιλο-ρωσοι αυτονομιστές δεν διαθέτουν κατάλληλο σύστημα αεροπορικής άμυνας.

Ωστόσο, αυτά τα επιχειρήματα αγνοούν τον ρωσικό παράγοντα. Οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να περιγράφουν τον Λούανσκ και το Ντόνετσκ ως τη «νέα Ρωσία». Σε αντίθεση με την Αρμενία, η περιοχή Donbass μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία και η Μόσχα ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό αυτά τα σύνορα με βαριά στρατιωτική ανάπτυξη. Επιπλέον, η Ρωσία έχει χορηγήσει ρωσική ιθαγένεια σε σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και στις δύο περιοχές, μια μετακίνηση από το ”βιβλίο αναπαραγωγής της” κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γεωργία του 2008. Όταν η Γεωργία είχε ξεκινήσει επιχείρηση εναντίον των φιλο-ρωσων αυτονομιστών στα βόρεια σύνορά της, η Μόσχα ενεπλάκη στη σύγκρουση με το πρόσχημα της υπεράσπισης των πολιτών της.

Το Κρεμλίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική σε περίπτωση πιθανής λειτουργίας του Donbass. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ανοιχτά ότι η Μόσχα δεν θα επέτρεπε ουκρανική στρατιωτική επέμβαση στο Donbass. Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα προειδοποιήσεις για μια πιθανή κίνηση εμπνευσμένη από τα γεγονότα στο Καραμπάχ. Επισημαίνοντας τα σύνορα που μοιράζεται η Ρωσία με τον Donbass, ο Ρώσος γερουσιαστής Aleksey Pushkov υποστήριξε ότι η σύγκρουση του Καραμπάχ δεν μπορεί να επαναληφθεί στο Donbass. Σύμφωνα με τον Πούσκοφ, ενώ το Αζερμπαϊτζάν είχε την άμεση υποστήριξη της Τουρκίας, η Ουκρανία θα μπορούσε να εξαρτάται μόνο από την έμμεση υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε ένα τέτοιο σενάριο.

Ισχυριζόμενος ότι ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση από τους Ουκρανούς εθνικιστές, ετοιμαζόταν για πόλεμο στο Ντονμπάς με την υποστήριξη της Τουρκίας, ο Ρώσος αναλυτής Αλεξάντερ Κότς υποστήριξε ότι ο Ερντογάν δεν θα τολμούσε να αντιμετωπίσει ανοιχτά τη Ρωσία. Η Ρωσία έχει πολλούς λόγους να αποτρέψει μια τέτοια παρέμβαση και θα μπορούσε εύκολα να το πράξει, έτσι Ουκρανοί αξιωματούχοι θα ήθελαν να εκτιμήσουν την αντίδραση της Ρωσίας πριν ξεκινήσουν μια τέτοια επιχείρηση. Όσοι πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επαναλάβει την επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν στη δική της γη, αγνόησε έναν άλλο σημαντικό παράγοντα: είναι απίθανη η αποστολή των στρατευμάτων της Τουρκίας στην Ουκρανία.

Η νίκη του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει επιπλέον καύσιμο σε όσους υποστηρίζουν μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του, ο Μπάιντεν πραγματοποίησε έξι επισκέψεις στην Ουκρανία, δείχνοντας την υποστήριξή του προς το Κίεβο εναντίον της Μόσχας, σε αντίθεση με την αδιαφορία του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα ουκρανικά προβλήματα. «Οι άνθρωποι της Κριμαίας, από όσα έχω ακούσει, θα προτιμούσαν να είναι με τη Ρωσία», είπε ο Τραμπ το 2016. «Και όσον αφορά την Ουκρανία, γίνεται είναι χάος. Και αυτό βρίσκεται υπό τη διοίκηση του Ομπάμα. Η Ουκρανία θα αναμένει πιο συγκεκριμένη υποστήριξη από τη διοίκηση του Μπάιντεν έναντι της Κριμαίας και του Donbass. Ο Ερντογάν ελπίζει επίσης να βρίσκεται στην ίδια σελίδα με την εισερχόμενη διοίκηση, τουλάχιστον στην Ουκρανία, καθώς η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει αυστηρότερη στάση εναντίον της Άγκυρας σε πιο αμφισβητούμενα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 από την Τουρκία, την ανατολική μεσογειακή σύγκρουση και τις σχέσεις με τους Σύρους-Κούρδους.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας