Τουρκία: Τρίβει τα χέρια της μετά Διάσκεψη για Λιβύη-αστερίσκοι και ενστάσεις

750
Τουρκία: Τρίβει τα χέρια της μετά Διάσκεψη

Πως έμπλεξε ο Τούρκος απεσταλμένος τους Τουρκοκύπριους -“Σταδιακά” & “επαληθεύσιμα” η απόσυρση των ξένων μαχητών

Oι συμμετέχοντες στην Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι προτρέπουν στα συμπεράσματά τους τον Λιβυκό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Κατάπαυσης του Πυρός να συμφωνήσει γρήγορα ένα σχέδιο παρακολούθησης και επαλήθευσης της παρουσίας και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από την Λιβύη και επιβεβαιώνουν τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Απορρίπτουν όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις λιβυκές υποθέσεις και προτρέπουν όλους τους Λίβυους εμπλεκομένους και υποψηφίους να σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Όμως σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, έγιναν κάποιες βελτιώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις της Τουρκίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Πρέσβης Sedat Önal μίλησε στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη. Ευχαριστώντας τους Λίβυους ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο Önal είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται οι Λίβυοι εδώ, στην πραγματικότητα, η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους».

«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη Λιβύη»

Ο Önal δήλωσε ότι είναι περήφανοι για το στάδιο στο οποίο έχει φτάσει η Λιβύη παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και είπε, “Εμείς, ως Τουρκία , είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τη Λιβύη και την επόμενη περίοδο. Το κάνουμε αυτό όχι μόνο επειδή η Λιβύη είναι ο γείτονάς μας, αλλά επίσης επειδή μοιραζόμαστε μια κοινή ιστορία και διασφαλίζουμε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Αυτό το κάνουμε επειδή πιστεύουμε στη σημασία της. Μια τέτοια ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί στην περιοχή μόνο με την αναγνώρισή τους και όχι με την παραβίαση των εγγενών κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών και των λαών , συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων». έκανε την εκτίμησή του.

Εκφράζοντας ότι βλέπουν τρεις τομείς προτεραιότητας στη Λιβύη, ο Önal είπε:

“Το πρώτο από αυτά είναι η επίτευξη εθνικής ενότητας και εσωτερικής συμφιλίωσης. Πρέπει να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε όλους τους Λίβυους φίλους μας να αφήσουν πίσω τις συγκρούσεις του παρελθόντος και να επικεντρωθούν στο μέλλον της Λιβύης. Δεύτερον, υπάρχει η υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Η επέκταση στην εξουσία της κυβέρνησης σε όλη τη χώρα και την ενοποίηση των κρατικών θεσμών. Τρίτον, υποστηρίζουμε μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και οι εκλογές να γίνονται ταυτόχρονα και στην ώρα τους.

Ωστόσο, η έγκαιρη διεξαγωγή εκλογών δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Οι εκλογές στη Λιβύη θα πρέπει να συμβάλουν στη σταθερότητα και να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και μέλλον με ευημερία. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο και τα αποτελέσματα να γίνουν αποδεκτά από όλους.

Ο Önal τόνισε ότι η Τουρκία δεσμεύεται επίσης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης και υποστηρίζει τη διαδοχική, ισορροπημένη και επαληθεύσιμη απόσυρση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη.

Ο Önal δήλωσε ότι χαιρέτισε τη μερική βελτίωση της γραφής στην τελική δήλωση, αλλά ότι διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για το υπόλοιπο άρθρο σχετικά με το καθεστώς των ξένων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι ως Τουρκία, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ της τρέχουσας και της μελλοντικής κυβέρνησης της Τουρκίας και της Λιβύης.

Ο Önal δήλωσε ότι όλοι πρέπει να σέβονται τη νομιμότητα στη Λιβύη και συνέχισε ως εξής:

“Η αυθαίρετη αμφισβήτηση της νομιμότητας της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και της εγκυρότητας των συμφωνιών που έχουν κάνει στη Λιβύη είναι απαράδεκτη και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Λιβύης. Τέλος, η επόμενη περίοδος στη Λιβύη είναι πολλά υποσχόμενη.  ΗΤουρκία θα βοηθά πάντα τη Λιβύη και τους Λίβυους Θα συνεχίσει να είναι δίπλα σας”.

“Οι απόψεις και οι προτάσεις της Τουρκίας ελήφθησαν υπόψη στη διάσκεψη”

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τουρκικές διπλωματικές πηγές σχετικά με τη διάσκεψη, στη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο τέλος της διάσκεψης, έγιναν ορισμένες βελτιώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και υποδείξεις της Τουρκίας και το ζήτημα ότι η απόσυρση ξένων μαχητών, μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων στη Λιβύη θα πραγματοποιούνταν σταδιακά και διαδοχικά. Αυτό προστέθηκε στην τελική δήλωση.

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι ορισμένα στοιχεία που ήθελε να δει η Τουρκία δεν περιλαμβάνονταν ξεκάθαρα στο κείμενο για το καθεστώς των ξένων δυνάμεων, η Τουρκία διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς αυτό.

Ενώ η Τουρκία έχει συζητήσει μόνο τα ζητήματα που σχετίζονται με τη στρατιωτική συμβουλευτική και εκπαιδευτική υποστήριξη, την οποία έχει παράσχει σύμφωνα με το αίτημα και τις ανάγκες της Λιβύης βάσει διμερούς συμφωνίας, με νόμιμες κυβερνήσεις, διατηρεί τη θέση της ότι θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα, που αφορά άμεσα τη σταθερότητα της Λιβύης, όχι με τρίτα μέρη, αλλά με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας