Τουρκία ρίχνει το γάντι στις ΗΠΑ-«Ήταν πίσω από πραξικόπημα του 2016»

540
Τουρκία ρίχνει το γάντι στις ΗΠΑ

Η Τουρκία φαίνεται τελικά να πηγαίνει στα άκρα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και αφορμή για αυτό είναι η αναμόχλευση της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Αν και όλα αυτά τα χρόνια οι διώξεις ήταν κατά Γκιουλενιστών τελικά σε μια στροφή που δείχνει την Άγκυρα να “διαβαίνει τον Ρουβίκωνα” ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν την υλοποίησε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης σε σχέση με το πραξικόπημα». 

Ο Τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος.

«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό, αλλά η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει επανειλημμένα απορρίψει τα τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια επικαλούμενη έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων από την πλευρά της Αγκυρας.

Από την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.

Η Τουρκία θα θέσει ουσιαστικά το μεγάλο δίλημμα στις ΗΠΑ: Ή θα πάρουμε μερίδιο της γεωπολιτικής “πίτας” στους χώρους που εμείς θέλουμε (άραγε στην κυβέρνηση καταλαβαίνουν τις προεκτάσεις αυτών των δηλώσεων;) ή αυτονομούμαστε και θα κάνουμε άλλου είδους συμμαχίες.

Τα χρήματα και το πετρέλαιο χωρών όπως το Κατάρ, Λιβύη και εσχάτως Αζερμπαιτζάν δίνουν “αέρα” ανεξαρτησίας στην Τουρκία ενώ το σημαντικότερο είναι ότι πλέον η Άγκυρα αντιλαμβάνεται και υλοποιεί τα σχέδια της εξωτερικής της πολιτικής ακόμα και με την χρήση των ενόπλων δυναμεών της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας