Τουρκία: Κράτος πειρατής-Δεν αποχωρεί από Idlib και Afrin Συρίας-Εξοπλίζει τρομοκράτες

741
Τουρκία: Κράτος πειρατής-Δεν αποχωρεί από Idlib και Afrin Συρίας-Εξοπλίζει τρομοκράτες

Έγκλημα ότι η Ελλάδα δεν αποκαθιστά πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία και δεν στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση του Ασαντ, η οποία δίνει μάχη με τη Τουρκία.

Τις τελευταίες ημέρες, ο τουρκικός στρατός άρχισε να στέλνει εξοπλισμό και όπλα στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Οι νέες τουρκικές προμήθειες όπλων στους τζιχατζιστές μισθοφόρους της, έρχονται καθώς το Ιντλίμπ αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο προπύργιο των τρομοκρατών στον κόσμο.

Σύμφωνα με συριακές πηγές, δεκάδες φορτηγά με διάφορα όπλα και προμήθειες διοικητικής μέριμνας  συμπεριλαμβανομένων πυροβολαρχιών  βαρέος πυροβολικού, αντιαρματικών πυρομαχικών και προηγμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού αλλά και  τσιμεντένια μπλόκ,  πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα Bab Al-Hawa και παρέδωσαν τα φορτία τους σε τρομοκρατικές ομάδες στο Idlib. .

Τι προσπαθεί να πετύχει όμως η Άγκυρα πίσω από νέες προμήθειες όπλων στους τρομοκράτες μαχητές  της που εδρεύουν στην Ιντλίμπ;

Ρωσία-ΗΠΑ δυσαρεστημένοι με τις τουρκικές εισβολές στο βόρειο τμήμα της Συρίας

Αναμφίβολα, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Τουρκίας πίσω από την αποστολή όπλων στη βόρεια Συρία είναι να καλύψει την πρόσφατη αποτυχία της να επιτεθεί σε νέες περιοχές στη βόρεια Συρία.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν φήμες για επικείμενο νέο γύρο τουρκικής στρατιωτικής δράσης στις περιοχές του Ταλ Ριφάτ, του Σρι Κάνι και του Τελ Αμπιάντ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το θέμα σε μια σύνοδο κορυφής της G20 με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Φυσικά, το σχέδιο συνάντησε την έντονη αντίθεση της Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η Μόσχα έχει δηλώσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε νέα τουρκική επίθεση σε περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με την πλειοψηφία των Κούρδων.

Ακόμη περισσότερο, πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ επιτέθηκαν σε θέσεις των δυνάμεων της Ταχρίρ Αλ-Σαμ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στην επαρχία Ιντλίμπ με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν και την Άγκυρα ότι οποιαδήποτε νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία είναι απαράδεκτη.

Ωστόσο, με την αποστολή νέων οπλικών συστημάτων και εφοδίων στην Ιντλίμπ, είναι πιθανόν, πρώτον η Άγκυρα να θέλει να παγιώσει την παρουσία της  μέσω των μαχητών πληρεξουσίων της και δεύτερον να επιδιορθώσει το κατεστραμμένο πολιτικό και στρατιωτικό της κύρος μεταξύ άλλων παραγόντων και επίσης μεταξύ των πιστών της τρομοκρατών,ισχυριζόμενη  ότι τα σχέδιά της για ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Συρία είναι ακλόνητα.

Επιδιώκει η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει το Idlib  μετά το Afrin, ως την κύρια βάση ισχύος της στην Συρία

Η άτυπη “συμφωνία” ΗΠΑ-Ρωσία στη Συρία

Ως αποτέλεσμα των  μυστικών πολιτικών και διπλωματικών συμφωνιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας , διαφαίνεται ότι η Τουρκία είναι εκτός παιγνιδιού στη Συρία

Ο Μπάϊντεν αποδέχεται σιωπηρά τον Άσαντ προτρέποντας τις Αραβικές χώρες να επανεντάξουν στους κόλπους τους τη Συρία, ικανοποιώντας έτσι τον Πούτιν και ο Ρώσος Πρόεδρος με τη σειρά του συναινεί στην δημιουργία Κουρδικού ημιαυτόνομου κρατιδίου στη ΒΑ Συρία.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι 2 υπερδυνάμεις απαγορεύουν στον Ερντογάν να επιτεθεί εκ νέου στη βόρεια Συρία, εναντίον του στρατού του Άσαντ και των Κούρδων του YPG

Το χειρότερο για την Τουρκία θα ήταν η ώθηση από την Διεθνή Κοινότητα για  η  επιστροφή των εδαφών που κατέχει στη Συρία η ίδια και οι πληρεξούσιοί της, κάτι το οποίο έχει δυναμική.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Τουρκία σκοπεύει να αντιταχθεί, ενισχύοντας τις δυνάμεις της και στέλνοντας νέα όπλα και δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ και Αφρίν

Η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα και άλλοι Σύριοι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι οποιαδήποτε μεγάλη σύγκρουση στην επαρχία Ιντλίμπ, δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού της , θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Ως εκ τούτου, οι περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις επιδιώκουν όλο και περισσότερο να επιλύσουν την κρίση του Idlib μέσω διπλωματίας και διαπραγματεύσεων μακριά από πόλεμο.

Έχοντας επίγνωση αυτού, η Τουρκία προσπαθεί τώρα να διατηρήσει το ατού της στις συριακές εξισώσεις ενισχύοντας τις τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζει στην Ιντλίμπ.

Ενίσχυση των τρομοκρατών από την Τουρκία

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν διάφορες αναφορές για εσωτερικές μάχες ομάδων τζιχατζιστών στην Ιντλίμπ. Στα μέσα Νοεμβρίου, μεγάλος αριθμός μαχητών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μετά από ανταλλαγή πυρών στις βόρειες επαρχίες Χασάκα και Ράκα.

Σύμφωνα με αναφορές, εκείνη την περίοδο, έλαβαν χώρα αιματηρές εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ μαχητών που συνδέονται με τη Μεραρχία Hamza, μια ένοπλη φατρία που συνδέεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και εκπαιδεύεται από  την Τουρκία, στα περίχωρα της πόλης Ras al-Ain. Χασάκα στα βορειοανατολικά.

Επίσης, αναφορές αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ στοιχείων από την Ahrar Al-Sharqia και τη Levant Legion, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, στην Ain Issa, στο Al-Shirkarak και στο Tell Hammam et-Turkmen στη Ράκα.

Οι νέες προμήθειες όπλων φαίνεται να στοχεύουν στην ενίσχυση της τουρκικής θέσης στο Ιντλίμπ, εκτός από την αποτροπή συγκρούσεων μεταξύ ομάδων των μισθοφόρων της που είναι ευθυγραμμισμένες με την Άγκυρα και τη διασφάλιση των θέσεων τους έναντι τυχόν επιθέσεων από τον  συριακό στρατό του Άσαντ και τους συμμάχους του.

Σύμφωνα με αναλυτές  η Τουρκία θα παραδώσει τα όπλα σε ομάδες που ήταν σε αδύναμη θέση στις πρόσφατες εσωτερικές συγκρούσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας