Τουρκία: Κίνηση καλής θέλησης στη Μέρκελ η απελευθέρωση του Γερμανού δημοσιογράφου

1243
τουρκία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την πληροφορία της Die Welt, σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ απελευθερώθηκε στην Τουρκία.
O τουρκικής καταγωγής Γερμανός δημοσιογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt, κρατείτο επί έναν χρόνο για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 που είχε ως στόχο την ανατροπή του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του AKP υπό τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Την Πέμπτη, ο Γιλντιρίμ συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τού έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του Γιουτζέλ ως προϋπόθεση για την βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Ο ίδιος ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προϊδεάσει πριν λίγες ημέρες πως θα υπήρχε «κινητικότητα» για το ζήτημα, και ότι η τελική απόφαση ανήκε στις » δικαστικές αρχές και όχι στην κυβέρνηση».
Την ικανοποίησή του για την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο τον Γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτζέλ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ευχαρίστησε  τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επιτάχυνση της διαδικασίας όσο και την Καγκελάριο Μέρκελ για την εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών.
«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο κ. Ντενίζ Γιουτζέλ αφέθηκε ελεύθερος, είμαστε ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο
«Επιτέλους! Ο ανταποκριτής της Die Welt , στη φυλακή εδώ και έναν χρόνο, είναι ελεύθερος», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας