Τουρκία: Αγοράζουν μόνο «Made in Turkey» αυτοκίνητα. Οι Έλληνες μόνο εισαγόμενα

1134
Τουρκία: Αγοράζουν μόνο «Made in Turkey» αυτοκίνητα.

Η παραγωγή καινούργιων αυτοκινήτων στην γειτονική χώρα ακμάζει, με τους υποψήφιους αγοραστές να δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στις «τοπικές» παραγωγές.

Φθηνά εργατικά χέρια, χαμηλή φορολογία και εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους λόγους που αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στην Τουρκία στον τομέα της παραγωγής οχημάτων εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι, οι γείτονές μας, σε μια πράξη στήριξης της εγχώριας οικονομίας και φυσικά λόγω των ελκυστικών τιμών, είναι λογικό να προτιμούν τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στα εργοστάσια της χώρας τους. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Fiat Aegea Cross (Tipo Cross για τον ευρωπαϊκό κόσμο) που κατασκευάζεται στην Προύσα, το οποίο το πρώτο εξάμηνο του 2021 κατάφερε να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση των SUV με 9.014 ταξινομήσεις, ακολουθώντας βέβαια τα χνάρια της μη “Cross” έκδοσής του, του Fiat Aegea Sedan (Tipo Sedan στην Ευρώπη), που είναι το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο γενικά στην Τουρκία. Φυσικά, το Aegea Sedan κατασκευάζεται στο ίδιο εργοστάσιο της Προύσας.

Η κατηγορία των sedan αυτοκινήτων παραμένει η δημοφιλέστερη στην Τουρκία, με το Fiat Aegea (Τipo) να είναι πρώτο μέχρι σήμερα με 29.515 ταξινομήσεις. Ακολουθούν τα Toyota Corolla Sedan (24.931 πωλήσεις) και τα Renault Megane & Honda Civic, που κατασκευάζονται όλα στην Τουρκία, με 16.311 και 12.786 πωλήσεις αντίστοιχα.

Γυρίζοντας στα SUV, πολύ καλά τα έχει πάει και το Toyota CH-R, που επίσης διαθέτει γραμμή παραγωγής στην Τουρκία, με 1.568 πωλήσεις. Ανερχόμενος δυναμικός παίχτης στην Τουρκία αναμένεται να γίνει και το «Made in Turkey» Hyundai Bayon, με επίδοση ρεκόρ 685 μονάδων μόλις σε ένα μήνα. Άλλωστε, οι Κορεάτες στοχεύουν στο φράγμα των 6.500 μονάδων ανά έτος, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα της τουρκικής αγοράς αυτοκινήτων. Θυμίζουμε πως η Hyundai έχει πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Τουρκία, όπου, εκτός του Bayon κατασκευάζει εκεί και τα i10 & i20 (το i20 έχει σημειώσει 8.120 ταξινομήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2021).

Τέλος, να σημειώσουμε πως το 2021 είναι μια εξαιρετική χρονιά για την αγορά αυτοκινήτου στην Τουρκία, καθώς, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχουν πουληθεί 310.000 καινούργια επιβατικά οχήματα. Τα σεντάν όπως προείπαμε είναι τα πλέον δημοφιλή με μερίδιο 41,3%, ακολουθούμενα από τα SUV με 34,1% και σαφείς αυξητικές τάσεις σε σχέση με πέρυσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας