Τουρισμός: πωλητήρια σε ξενοδοχεία-τουριστικά καταλύματα. Μεγάλες μονάδες σε ξένα χέρια

559
Ιδιοκτήτες μικρής δυναμικότητας τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων βάζουν πωλητήρια στις μονάδες τους.

Μπορεί η χώρα να ετοιμάζεται για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, ωστόσο το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική κίνηση, περνάει και φέτος από τα αχαρτογράφητα νερά της εξέλιξης της πανδημίας.

Το τοπίο είναι θολό και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αγωνιούν, και πολλοί, λόγω των εξόδων που συσσωρεύονται, αναζητούν διέξοδο, βγάζοντας στο «σφυρί» τις επιχειρήσεις τους.

Ενδεικτικό είναι ότι αυξάνονται καθημερινά οι τουριστικές μονάδες στη Χαλκιδική που βγαίνουν προς πώληση.

Ιδιοκτήτες μικρής δυναμικότητας τουριστικών καταλυμάτων (δέκα και πλέον δωματίων), αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων βάζουν πωλητήρια στις μονάδες τους.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα απόθεμα αδιάθετων τουριστικών μονάδων, που σήμερα, στη Χαλκιδική, ξεπερνά τις 450-500, με την τάση να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Σημειώνεται πως κάποιες εξ αυτών των μονάδων «φιγουράρουν» επί μακρόν σε αγγελίες μεσιτικών γραφείων χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς η απόκτηση ξενοδοχείου εν μέσω της πανδημίας ενέχει ένα σημαντικό επενδυτικό ρίσκο, σύμφωνα με τη voria.gr.

Η πλειονότητα των προσφερόμενων τουριστικών μονάδων που αναζητούν το νέο τους ιδιοκτήτη βρίσκεται στην Κασσάνδρα, με τις τιμές τους να ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, την παλαιότητα και τη δυναμικότητα του καταλύματος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αφορούν κατά κύριο λόγο μικρά ξενοδοχεία λίγων δωματίων.

Στο σφυρί

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τουριστικών μονάδων που έχουν βγει προς πώληση και καλύπτουν μια τεράστια γκάμα τιμών και παροχών.

Τετράστερο ξενοδοχείο που ανακαινίστηκε το 2011 και κατασκευάστηκε το 1990, 250 δωματίων, στην Κασσάνδρα πωλείται προς 30 εκατ. ευρώ.

Πεντάστερο ξενοδοχείο με 136 δωμάτια, μπροστά στη θάλασσα, στον Πολυγύρο, πωλείται προς 18 εκατ. ευρώ.

Ξενοδοχείο τριάστερο, 90 δωματίων στη Σιθωνία, πωλείται προς 3,7 εκατ.ευρώ.

Νεόδμητο ξενοδοχείο στην Κασσάνδρα, 24 δωματίων πωλείται προς 2 εκατ. ευρώ.

Υπό κατασκευή ξενοδοχείο, 18 δωματίων, σε μικρή απόσταση από την Καλλιθέα, πωλείται προς 650.000 ευρώ.

Ξενοδοχείο με 12 στούντιο, πλησίον της Χανιώτης που κατασκευάστηκε το 1986 πωλείται προς 450.000 ευρώ.

Όπως λένε γνώστες της αγοράς το αντίτιμο βρίσκεται πάντα σε άμεση συνάρτηση- πέραν των παροχών και της ποιότητας του ακινήτου – από το πόσο γρήγορα ο ιδιοκτήτης θέλει να ρευστοποιήσει. Επίσης οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως ένα ακίνητο που πωλείται σε χαμηλότερη τιμή δεν θεωρείται κατ´ ανάγκη καλή επένδυση καθώς όλα εξαρτώνται από την απόδοση που θα προσφέρει στον νέο του ιδιοκτήτη.

Η πανδημία επιδείνωσε την ανασφάλεια

«Όσο περνά ο καιρός και η ανασφάλεια θα επιτείνεται ο αριθμός αυτών των ακινήτων θα αυξάνεται. Δυστυχώς οι πράξεις αγοροπωλησίας για τέτοια ακίνητα είναι λιγοστές. Υπάρχει μεγάλη προσφορά χωρίς αντίστοιχη ζήτηση» αναφέρει στην ίδια πηγή, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Καρούλης επισημαίνοντας πως ο αριθμός των προς διάθεση τουριστικών μονάδων δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερος από τον καταγεγραμμένο σε αγγελίες, καθώς δεν λείπουν περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν επιλέγουν να απευθυνθούν σε μεσίτη, αλλά το επικοινωνούν από στόμα σε στόμα, ή συνεχίζουν να τις λειτουργούν έχοντας όμως ως στόχο την πώληση τους.

Το δρόμο των συνεργειών έδειξε πρόσφατα κατά την τοποθέτηση του στο 4ο συνέδριο Prodexpo North, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας, χαρακτηριστικά, πως για το επόμενο διάστημα οι ξενοδοχειακές μονάδες θα βιώσουν, λόγω των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που έχουν δημιουργηθεί, «εσωτερικά μνημόνια».

Πάντως όπως λένε γνώστες της τουριστικής αγοράς, πολλές από τις μονάδες που βγαίνουν προς πώληση δεν ανήκουν σε επαγγελματίες του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό πως σε κάποιες περιπτώσεις τα ακίνητα που είναι προς πώληση είτε βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη ως ξενοδοχεία, είτε είναι σε στάδιο κατασκευής.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές «όσοι δεν είναι επαγγελματίες ξενοδόχοι και η ενασχόληση τους με τον τουρισμό ήταν συγκυριακή αναμένεται να βγουν πρώτοι από την αγορά. Αντίθετα οι μεγάλοι όμιλοι και τα ξενοδοχεία που έχουν μακρά πορεία στο χώρο θα έχουν πιο ισχυρά αντανακλαστικά απορρόφησης των κραδασμών». Πάντως όπως παραδέχονται η κατάσταση είναι εκρηκτική και δύσκολα διαχειρίσιμη για όσους επιχειρηματίες έχουν μεγάλα ανοίγματα σε τράπεζες.

Σημειώνεται πως από το σύνολο των 10.000 ξενοδοχείων, οικογενειακών επιχειρήσεων κατά κύριο λόγο, ανά την Ελλάδα, το 40% περίπου είναι 12μηνης λειτουργίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας