Τοπικές εκλογές Βρετανία: Καθίζηση Συντηρητικοί και Εργατικοί. Άνω κάτω το σκηνικό

840
εκλογές

Χειρότερα από τις προβλέψεις ήταν τελικά για τους Συντηρητικούς τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Μ. Βρετανία.

Το κυβερνών κόμμα έχασε σχεδόν το ένα τρίτο των συμβουλίων που κατείχε. Συγκεκριμένα, οι Συντηρητικοί έχασαν 1.269 συμβούλους και τον έλεγχο σε 45 τοπικές αρχές στην Μ. Βρετανία. Διατήρησε τον έλεγχο μόλις σε 93 συμβούλια. Την ίδια ώρα, οι Εργατικοί– που αναμενόταν να βγουν ωφελημένοι από τις εκλογές- έχασαν 63 έδρες, τον έλεγχο σε έξι συμβούλια, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο σε 60. Χαμένο είναι και το Ukip που έχασε 36 έδρες, αν και δεν είχε υποψηφίους σε όλα τα τοπικά συμβούλια, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μεγάλοι νικητές των τοπικών εκλογών στη Μ. Βρετανία είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που κατέλαβαν 676 έδρες και τον έλεγχο σε 18 συμβούλια, 11 περισσότερα από την προηγούμενη φορά. Θετικό ήταν το αποτέλεσμα και για τους Πράσινους, που κατέλαβαν 185 περισσότερες έδρες, αν και δεν έχουν τον έλεγχο σε κάποιο τοπικό συμβούλιο. Νικητές θεωρούνται και τα «λοιπά» κόμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι σύμβουλοι, που καταλαμβάνουν 285 περισσότερες έδρες σε σχέση με το 2015 (συνολικά εκλέχθηκαν 1.009) και τον έλεγχο συνολικά σε έξι συμβούλια (σε τέσσερα περισσότερα). Συνολικά σε 71 τοπικά συμβούλια κανένα κόμμα δεν κατάφερε να έχει τον συνολικό έλεγχο, και ο αριθμός τέτοιων συμβουλίων αυξήθηκε κατά 36.

Η Τερέζα Μέι, μιλώντας σε στελέχη των Συντηρητικών, επανέλαβε ότι οι εκλογές ήταν δύσκολες για το κόμμα που είναι 9 χρόνια στην εξουσία. Παράλληλα η πρωθυπουργός σημείωσε ότι το μήνυμα των πολιτών προς τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν η ολοκλήρωση του Brexit. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι Εργατικοί έχασαν τον έλεγχο σε τρία από βασικά συμβούλια του κόμματος (Χάρτλπουλ στο Σάδερλαντ, το Γουίραλ στο Λίβερπουλ, Μπόλσοβερ στο Σέφιλντ), και τόνισε ότι θα αγωνιστεί για να τα ανακτήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας