Τα μεγάλα σχέδια Πούτιν για ρωσική Άπω Ανατολή και Αρκτική διαδρομή

765
Τα μεγάλα σχέδια Πούτιν

Αλλάζουν ριζικά η γεωπολιτική και η γεωοικονομία

Οι απελευθερωμένες θάλασσες το νέο έπαθλο για ανάπτυξη και ηγεμονία

Τα μεγάλα σχέδια του Ρώσου προέδρου για τη ρωσική Άπω Ανατολή παρουσιάστηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ

Με τέσσερις κινήσεις-ματ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σκοπεύει να πάρει τα ηνία της Άπω Ανατολής…

-Μετατροπή των νήσων Κουρίλι σε υπεράκτια περιοχή

-Αστική ανάπτυξη της Ανατολικής Σιβηρίας, με πόλεις άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων

-Το Κρεμλίνο ποντάρει στην κινεζική και την ιαπωνική συνεργασία

-Οι Ρώσοι στοχεύουν να κάνουν την Αρκτική διαδρομή τον κύριο σύνδεσμο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Η Ρωσική Ανατολή στοχεύει στην επίτευξη μιας «πιο προηγμένης ανάπτυξης» (operežajušee, «της υπέρβασης») που είναι «απόλυτη και μακροπρόθεσμη, όχι για μια δεκαετία, αλλά για έναν αιώνα που έρχεται», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ. Η έμφαση του Ρώσου προέδρου θυμίζει τα μεγαλεπήβολα ανατολικά σχέδια του Νικήτα Χρουστσόφ στη μεταπολεμική δεκαετία του 1960, όταν υπήρχαν σχέδια για «αναστροφή της πορείας των ποταμών της Σιβηρίας».

Το Φόρουμ που φιλοξενήθηκε στο ρωσικό λιμάνι με θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό στα σύνορα με την Κίνα, ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν, το Κρεμλίνο στοχεύει να βρει “νέες δυνατότητες για την [ρωσική] Άπω Ανατολή στον μεταβαλλόμενο κόσμο”.

Ο Πούτιν υποσχέθηκε επίσης ένα «πρωτοφανές πακέτο» εμπορικής ελάφρυνσης και τόνωσης για την υλοποίηση αυτών των θεαματικών έργων στα νησιά Κουρίλι, το αρχιπέλαγος που αμφισβητείται με την Ιαπωνία. Αυτά τα προνόμια θα είναι επίσης διαθέσιμα στους ίδιους τους Ιάπωνες επενδυτές, εν αναμονή της επίλυσης της σύγκρουσης που χρονολογείται από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Μια διαμάχη που ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανοησία».

Οι συνθήκες της αγοράς στο Kurili πρόκειται να γίνουν “οι καλύτερες σε ολόκληρη την ασιατική ακτή του Ειρηνικού”, με απαλλαγή από φόρους κέρδους και περιουσίας, γης και μεταφοράς για τουλάχιστον 10 χρόνια. Η ρωσική κυβέρνηση θέλει τα επίμαχα νησιά να γίνουν μια off-shore περιοχή χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας “μέχρι τα προϊόντα να φύγουν από το έδαφος του αρχιπελάγους”.

Σε όλη τη μακροπεριφέρεια της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, συνέχισε ο Πούτιν, οι κατασκευαστικές εργασίες θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν «τουλάχιστον 1,6 φορές πάνω από το επίπεδο του 2019». Στην περιοχή Khabarovsk θα δημιουργηθεί ένας ειδικός κόμβος για την κατασκευή οικοδομικών υλικών, τα οποία παραδοσιακά λείπουν σε αυτές τις περιοχές. Οι αρχές πρότειναν σε όλους τους πολίτες μια «ανατολική υποθήκη 2%», την οποία ανακοίνωσε ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκπρόσωπος του προέδρου στην περιοχή, Γιούριτ Τρούτνεφ, «ξεκινώντας από γιατρούς και δασκάλους».

Η κατασκευή θα τεθεί στην υπηρεσία του πολεοδομικού σχεδιασμού για μια μεγάλη επέκταση των πόλεων της Άπω Ανατολής, με τη «δημιουργία νέων μητροπόλεων ενός εκατομμυρίου κατοίκων και άνω». Αυτό θα αφορά το ίδιο το Βλαδιβοστόκ, για να ενωθεί με την πόλη Αρτέμ. Η νέα μητρόπολη δεν θα είναι πλέον, όπως στο παρελθόν, “κατοικημένα κέντρα γύρω από μεγάλα εργοστάσια, αλλά τόποι ζωής με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο κέντρο”, σύμφωνα με τα λόγια του Τρούτνεφ, επιβεβαιωμένα από τον Πούτιν. Το νέο «μητροπολιτικό σχέδιο» πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος μιλά για μια “νέα οικονομία” που θα προκύψει από την Ανατολή, μια πράσινη οικονομία που θα αναπτυχθεί μαζί με όλους τους διεθνείς εταίρους, ξεκινώντας από την Κίνα και την Ιαπωνία. Στα εδάφη της ακτής Primorje του Ειρηνικού και σε εκείνα του ποταμού Αμούρ, θα παράγεται μεθανόλη, «το καύσιμο των επόμενων γενεών», με ειδικές μονάδες νερού αφιερωμένες σε αυτήν. Στο βόρειο τμήμα της περιοχής Khabarovsk, σχεδιάζεται επίσης ένας «παλιρροιακός» υδροηλεκτρικός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιεί την ίδια την ενέργεια των ωκεάνιων κυμάτων.

Ήδη από το 2022, θα δημιουργηθεί μια βόρεια διαδρομή για βαριές μεταφορές από την Αγία Πετρούπολη στο Βλαδιβοστόκ μέσω της Βόρειας Θάλασσας. Σύμφωνα με τον Πούτιν, «αυτό θα είναι αναμφίβολα η μελλοντική κύρια διαδρομή όλων των παγκόσμιων μεταφορών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης». Τα βόρεια λιμάνια θα εφοδιαστούν με συστήματα παρακολούθησης του αιώνιου πάγου της Αρκτικής, που είναι τόσο σημαντικός για τις κλιματολογικές συνθήκες όλου του πλανήτη. Ως πρόεδρος του Αρκτικού Συμβουλίου, η Ρωσία θα προτείνει ειδικές αποστολές σε όλη την πολική πάγο.

Η Μόσχα σκοπεύει να παίξει το «ανατολικό χαρτί» μαζί με το βόρειο, προκειμένου να επαναφέρει τη στρατηγική της κεντρική θέση στην παγκόσμια ισορροπία, αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστεί η οικονομική υποστήριξη των μεγάλων κρατών της Ασίας και όλου του κόσμου.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Άγγελος Ρούσσος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας