Τα θύματα της πυρκαγιάς θύματα και της διάλυσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

1821
πυρκαγιάς

Η διάλυση των νοσοκομείων ως συνέπεια των μνημονιακών περικοπών στη δημόσια υγεία έγινε φανερή και αυτές τις μέρες, όταν οι τραυματίες με εγκαύματα από τη φονική πυρκαγιά υποχρεώθηκαν να παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). 

Η τραγική αυτή κατάσταση είναι συνέπεια της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, η αναζήτηση 30-40 κρεβατιών σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής είναι καθημερινό φαινόμενο.

Υπήρξε εγκαυματίας που παρέμεινε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο, εκτός ΜΕΘ, για δύο εικοσιτετράωρα – από τη Δευτέρα το βράδυ μέχρι την Τετάρτη το βράδυ. Τότε μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ. Στη λίστα του ΕΚΑΒ με τους ασθενείς που αναμένουν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ δεν μπήκε ποτέ, απλώς ζητήθηκε από το Κέντρο την Τετάρτη το βράδυ η μεταφορά του.

Το περιστατικό που μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ δεν είναι το μοναδικό. Ακόμη τρεις εγκαυματίες –βαριά περιστατικά– μεταφέρθηκαν την επόμενη ημέρα των γεγονότων στη ΜΕΘ του “Γ. Γεννηματά” από το Σισμανόγλειο.

Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας όλες αυτές τις μέρες διαβεβαίωνε, ψευδόμενο, πως τα κρεβάτια σε ΜΕΘ ήταν αρκετά για την κάλυψη των επειγουσών περιστατικών της πυρκαγιάς. Η πραγματικότητα -όπως σταθερά καταγγέλλουν οι γιατροί και νοσηλευτές- είναι πως 150 κρεβάτια σε ΜΕΘ δεν χρησιμοποιούνται και καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής 30-40 ατόμων στο ΕΚΑΒ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον «Ευαγγελισμό», που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των τραυματιών από τη φωτιά, από τα 30 κρεβάτια ΜΕΘ είναι ανοιχτά τα μισά.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 800 άνθρωποι παθαίνουν βαριάς μορφής εγκαύματα και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ένα τέταρτο αυτών, δηλαδή 200 άνθρωποι, πιθανόν να χρειαστούν διασωλήνωση. Στην Αττική, πέρα από το Λάτσειο, δεν υπάρχουν άλλες Μονάδες Εγκαυμάτων. Ετσι, για τη νοσηλεία των εγκαυματιών γίνεται αναζήτηση σε κοινές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η νοσηλεία τους γίνεται σε συνθήκες ηρωικές, αλλά χωρίς την αναγκαία σύγχρονη υποδομή. Χωρίς να λαμβάνεται καμία ειδική μέριμνα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιάζουσες ανάγκες του εγκαύματος (απομόνωση, ειδικά κρεβάτια-στέρνες, σχολαστική αποστείρωση για αποφυγή μολύνσεων κ.λπ.).

Ενδεικτικό είναι ότι τα έξι από τα 11 σοβαρά περιστατικά εγκαυματιών από τη φωτιά πήγαν στον «Ευαγγελισμό», που διαθέτει υπερσύγχρονη ΜΕΘ, αλλά όχι εξειδικευμένη για τα εγκαύματα. Μόνο δύο διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται στο Λάτσειο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας