Ταινία: Η ευνοούμενη (The Favourite) του Γιώργου Λάνθιμου

1679
favourite

Παρουσίαση ταινίας: Η ευνοούμενη (The Favourite) του Γιώργου Λάνθιμου.

Εποχής, 2018, Ιρλανδία/ΗΒ/ΗΠΑ, 119’.

Με τους: Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Γουάιζ, Έμα Στόουν

«Η αγάπη έχει τα όριά της», λέει η Λάιδη Μάλμπορο (Ρέιτσελ Γουάιζ) στη Βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν). «Δε θα έπρεπε», της απαντάει εκείνη, συνοψίζοντας τη βασική διαφορά στην κοσμοθεωρία τους. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η Άννα είναι μεν βασίλισσα, η Μάλμπορο όμως κρατά τα κυβερνητικά ηνία, εκμεταλλευόμενη την ευαισθησία της πρώτης για να διαιωνίσει τον πόλεμο με τη Γαλλία, αυξάνοντας τη φορολογία και στρέφοντας το παιχνίδι προς όφελός της. Όταν εμφανίζεται μια ξαδέρφη της (Έμα Στόουν), η οποία έχει ξεπέσει αλλά αρχίζει σταδιακά να κερδίζει την εύνοια της Άννας, η Λαίδη Μάλμπορο πρέπει να βγάλει τα μεγάλα όπλα.

Ποιος θα φανταζόταν ότι μια ταινία εποχής θα ταίριαζε τόσο στο σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου; Ο Λάνθιμος μετατρέπει το ε-ξαι-ρε-τι-κό σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα (είναι η πρώτη φορά που δεν έχει ούτε ο ίδιος ούτε ο Ευθύμης Φιλίππου σεναριακό credit) σε μεγαλοπρεπές και ταυτόχρονα απόλυτα προσιτό σινεμά. Ίσως είναι η πιο mainstream ταινία του (εξ ου και οι 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ), εν μέρει λόγω του απολαυστικού, ανελέητου χιούμορ, το οποίο γαργαλάει τις αισθήσεις με την αυθάδεια και την ευθύτητά του.

Αναδεικνύει δε, τρεις γυναικείους χαρακτήρες τόσο πολυδιάστατους και ολοκληρωμένους που δε χωράνε καν κάτω από την ταμπέλα του φεμινισμού. Σεξουαλικότητα, εξουσία, απώλεια, επιβίωση, χορός, όλα στροβιλίζονται στα παραμορφωμένα κάδρα του Λάνθιμου, ο οποίος χρησιμοποιεί ευρυγώνιους fisheye φακούς και μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τους ήδη τεράστιους χώρους του παλατιού, για να εστιάσει με ακρίβεια στα τιποτένια, πληγωμένα, τόσο ενδιαφέροντα σκουληκάκια που το κατοικούν. Είναι παρασάγγας η καλύτερη ταινία στα φετινά Όσκαρ, για να μην πω της σεζόν, και κανονικά πρέπει να τα σαρώσει. Αν μη τι άλλο, πρέπει να δικαιωθεί η Ολίβια Κόλμαν, η οποία όχι απλά κατορθώνει να σώσει έναν χαρακτήρα που κάλλιστα θα μπορούσε να παραμείνει μια καρικατούρα, αλλά επισκιάζει ακόμα και τις, εξίσου αψεγάδιαστες, Ρέιτσελ Γουάιζ και Έμα Στόουν. Σημείωση: Από την επόμενη εβδομάδα, η «Ευνοούμενη» θα κυκλοφορήσει σε ευρύτερο δίκτυο αιθουσών. Προς το παρόν, στις εξής δύο παρακάτω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας