Τέταρτη παράταση μιας βδομάδας στο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

949
βδομάδας

Παράταση μίας εβδομάδας, έως τις 15 Ιανουαρίου, έλαβαν οι ενδιαφερόμενοι στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Πρόκειται για την τέταρτη παράταση που δίνεται, γεγονός που δείχνει ότι οι ενδιαφερόμενοι “επενδυτές” επιδιώκουν να αρπάξουν τζάμπα τις λιγνιτικές μονάδες.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές με γνώση της διαδικασίας, από τους έξι υποψηφίους, τους οποίους έχει προκρίνει η ΔΕΗ, μόνο οι τρεις πιθανότατα θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τα τρία εργοστάσια λιγνίτη και την άδεια για την κατασκευή ενός ακόμη.

Άλλη πηγή τόνιζε ότι στόχος είναι τουλάχιστον τα 2/3 των 1.400 υπαλλήλων που απασχολούνται στις μονάδες να θελήσουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ή να μετακινηθούν σε θυγατρικές του ομίλου. 

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση και για τους λεγόμενους “επενδυτές” είναι να ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο και μέσο τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες και να μετατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς σε πραγματικό “δουλεμπόριο“, επικαλούμενοι επιπροσθέτως ότι οι μονάδες της ΔΕΗ είναι ζημιογόνες και ότι βασικό εμπόδιο για την κερδοφορία τους είναι τάχα, ο μεγάλος αριθμός των εργαζομένων και οι υψηλοί μισθοί τους.

Οι έξι μνηστήρες για τους λιγνίτες είναι: Κοινοπραξία των Beijing Guohua Power και Damco Energy, ΓΕΚ Τερνα, ElvaHalcor, Energy a Prumyslovy Holding, Indoverse Coal Investments και Μυτιληναίος. 

Το κωμικοτραγικό είναι όμως ότι η ΔΕΗ, κατά πως φαίνεται, προκειμένου να ξεφορτωθεί άρον – άρον τις λιγνιτικές μονάδες φτάνει στο σημείο να δέχεται να επιδοτήσει (!) τους επενδυτές για τις “ζημιές”, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, που θα προκύψουν τα πρώτα δύο, τουλάχιστον, χρόνια της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και ειδικότερα της Μελίτης Φλώρινας και της Μεγαλόπολης.

Με δύο λόγια, τελικά, η ΔΕΗ θα πληρώσει και από πάνω για να ξεφορτωθεί τις λιγνιτικές της μονάδες!

Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν ακόμα ξεσηκωθεί και οι πέτρες σε αυτόν τον τόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας