Τέσσερις συνταξιοκτόνες ανατροπές στρατηγικού χαρακτήρα το 2018

1754
σύνταξη

Αρνητικές Ανατροπές σε τέσσαρες στρατηγικούς τομείς του ασφαλιστικού–συνταξιοδοτικού συστήματος φέρνουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης το 2018.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αλλά και όλες οι μετέπειτα επικαιροποιήσεις του, από το νέο έτος:

*Οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών θα υπολογίζονται  με βάση το ακαθάριστο και όχι το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους.

*Καταργείται κάθε προνοιακό επίδομα των συνταξιοδοτικών ταμείων.

*Οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις  επανυπολογίζονται και περικοπτονται.

Μ’ άλλα λόγια, το 2018 εμφανίζεται μια τάση  ακόμα μεγαλύτερης απόσυρσης του κράτους από το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα σ’ ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των παροχών των ασφαλιστικών Ταμείων.

Αυτή η τάση διαπερνά την εξαφάνιση, σχεδόν, του ΕΚΑΣ από 1/1/2018, αλλά και το τέλος της ειδικής κρατικής επιχορήγησης για την καταβολή των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις και εφάπαξ τον Ιούνιο του 2018.

1) Οι εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών θα υπολογίζονται με βάση το ακαθάριστο και όχι το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν  στην εφορία.

 

Ο  υπολογισμός των εισφορών 1,5 εκατομμυρίου μη μισθωτών θα συνεχίσει να “περνά” από την ΑΑΔΕ, καθώς θα γίνεται με βάση το εισόδημά τους.

Μόνο που από 1/1/2018 οι εισφορές τους θα υπολογίζονται με βάση το ακαθάριστο, δηλαδή το φορολογητέο μαζί με όσα έδωσαν για ασφαλιστικές εισφορές την προηγούμενη χρονιά – και όχι το καθαρό δηλωτέο εισόδημα τους – με έκπτωση, μόνο όμως για μία χρονιά, το 15%.

Αυτή είναι η 1η αρνητική ανατροπή στο ασφαλιστικό.

 

2) Τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα δίνουν αποκλειστικά κρατικά επιχορηγούμενα επιδόματα.

 

Ενώ η κεντρική διοίκηση θα παρεισφρήσει πιο πολύ στον τομέα υπολογισμού και είσπραξης των εισφορών των συνταξιοδοτικών ταμείων, θα κάνει ακριβώς το αντίθετο στο πεδίο της χρηματοδότησης των παροχών των ταμείων.

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το οποίο  από 1/1/2018 ανέρχεται μόλις σε 35 ευρώ (σ.σ. έχει φανεί ήδη στις συντάξεις Ιανουαρίου που καταβλήθηκαν στις 19-21 Δεκεμβρίου) θα καταργηθεί πλήρως από 1/1/2019. 

Αυτή είναι η 2η νέα αρνητική στρατηγική ανατροπή στο ασφαλιστικό.

Αυτό θα φανεί  στις συντάξεις Ιανουαρίου του 2019 που θα καταβληθούν τέλη Δεκεμβρίου 2018.

Έτσι θα εκλείψει το μεγαλύτερο αποκλειστικά κρατικά επιχορηγούμενο επίδομα που έδιναν τα συνταξιοδοτικά ταμεία στους χαμηλοσυνταξιούχους και κατά τεκμήριο φτωχότερους συνταξιούχους.

Έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δίνουν εφεξής αποκλειστικά σχεδόν ασφαλιστικές παροχές, δηλαδή παροχές οι οποίες θα σχετίζονται 100% με τις καταβληθείσες εισφορές κάθε ασφαλισμένου.

 3) Τελειώνει η ειδική κρατική επιχορήγηση για την καταβολή νέων συντάξεων και εφάπαξ.

 

Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2018, σταματά το πρόγραμμα ειδικής επιχορήγησης του κράτους προς τα ταμεία για την καταβολή των νέων συντάξεων και εφάπαξ.

Αυτό είναι το 3ο πεδίο των αρνητικών ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει οι νέες συντάξεις να καταβάλλονται αποκλειστικά με τακτικούς πόρους τους, δηλαδή την τακτική κρατική επιχορήγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές.

 4) Οι παλιές συντάξεις επανυπολογίζονται και πετσοκόβονται.

Το 4ο πεδίο των αρνητικών ανατροπών είναι εκείνο που αφορά στις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις σε 2 περίπου εκατομμύρια συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει πως 1/1/2019 θα κοπούν έως 18% οι καταβαλλόμενες κατά την 12/5/2016 κύριες συντάξεις μέσω του περιορισμού της “προσωπικής διαφοράς”, που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ηπερικοπή αυτή θα φτάσει το 25% για όσους συνταξιούχους παίρνουνοικογενειακά επιδόματα, γιατί αυτά από αυτή την ημερομηνίακαταργούνται πλήρως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας