Τάσεις μείωσης της τουριστικής κίνησης το 2019

1080
ξένου

Τάσεις σοβαρής κάμψης διαγράφονται για τον ελληνικό τουρισμό το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αεροπορικές εταιρείες και τον ΙΝΣΕΤΕ. 

Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές ετειρείες κάνουν λόγο για λιγότερες θέσεις σε σχέση με το 2018, ενώ παρατηρείται και ανησυχητική τάση ακύρωσης δωματίων από tour operators, προκειμένου, να προωθήσουν τουρίστες σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία.

Τη γενικότερη τάση σε αυτή τη χρονική περίοδο περιγράφει ο ΙΝΣΕΤΕ, αναλύοντας τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων για το 2019, όπως καταγράφηκε στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, μετά την ιδιαιτέρως υψηλή αύξηση (+21%) στον προγραμματισμό θέσεων για την περσινή σεζόν, σε συνέχεια αυξήσεων και τις προηγούμενες χρονιές, φέτος παρατηρείται μείωση 7% ή 1,3 εκατ. θέσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για τη θερινή περίοδο του 2018. Η μείωση αυτή μπορεί εν μέρει να θεωρηθεί και ως «διόρθωση», αφού η πραγματοποιθείσα αύξηση αφίξεων το 2018 ανήλθε σε 11%, δηλαδή περίπου 10% χαμηλότερη από την αύξηση στον προγραμματισμό θέσεων.

Ο ΙΝΣΕΤΕ επισημαίνει ότι ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν και με δεδομένο ότι οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων.

Σημαντικό ρόλο για τη μειωμένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων τη θερινή περίοδο του 2019 παίζουν η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους του Brexit και η ανασφάλεια που δημιουργεί η προοπτική ενός no deal Brexit, καθώς επίσης η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού (με πολύ ανταγωνιστικές τιμές) και η χρεοκοπία της Germania, η οποία είχε προγραμματίσει περίπου 381.000 θέσεις.

Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, μειώσεις καταγράφονται στον προγραμματισμό θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (16% ή 624 χιλ.), του Ην. Βασιλείου (6% ή 259 χιλ.), της Ρωσίας (14% ή 165 χιλ.), της Σουηδίας (21% ή 155 χιλ.) και της Ελβετίας (27% ή 147 χιλ.), ενώ αυξήσεις καταγράφονται από τις αγορές της Γαλλίας (15% ή 146 χιλ.), της Πολωνίας (4% ή 52 χιλ.), της Τουρκίας (51% ή 48 χιλ.), της Ιταλίας (3% ή 37 χιλ.) και της Ρουμανίας (23% ή 32 χιλ.). Ο ΙΝΣΕΤΕ αναφέρει, επίσης, ότι το 68% (884 χιλ. θέσεις) της απώλειας θέσεων που καταγράφεται για το 2019 σε σύγκριση με το 2018 οφείλεται στις αγορές της Γερμανίας και του Ην. Βασιλείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας