«Σώστε» τα νησιά Λεβίθων και Κινάρου. Απογράψτε νόμιμα τους κατοίκους του

«Σώστε» τα νησιά Λεβίθων και Κινάρου

Το 2011 «εξαφανίζονται» από τις στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών Κίναρος και Λέβιθα.

Μόλις δύο μήνες αργότερα η εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια», θυγατρική της Eunice Energy, λαμβάνει άδεια παραγωγής για τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στην Κίναρο, τα Λέβιθα και 12 ακόμα νησίδες.

Το 2021 είναι ξανα χρονιά απογραφής. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Κινάρου και των Λεβίθων απαιτούν να απογραφτούν όπως ορίζει ο νόμος. Μαζί με την «Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου» και πολίτες από διάφορα μέρη της χώρας έστειλαν στις 2 Φεβρουαρίου 2021 ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ώστε να δώσει μία σαφή και δημόσια απάντηση στο εξής ερώτημα:

Τα νησιά Λέβιθα και Κίναρος κατοικούνται μόνιμα ή όχι; 

Η κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη, μόνιμη κάτοικος στην Κίναρο, είναι ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό, ειδικά από τότε που κατέπεσε στο νησί ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη στις 23/12/2020 στην Κίναρο και την επισκέφτηκε.

Τα Λέβιθα, μόλις 6 ναυτικά μίλια από την Κίναρο, κατοικούνται εδώ και 250 χρόνια. Τους κατοίκους, την οικογένεια Καμπόσου,  επισκέπτονται όχι μόνο καΐκια και σκάφη, αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τον Οκτώβριο 2020 ένα συνεργείο από το γερμανικό κρατικό κανάλι ARD έκανε το μεγάλο ταξίδι μέχρι τα Λέβιθα, δείχνοντας τους κατοίκους να ασκούν τις γεωργικές δραστηριότητές τους και να αρνούνται εμφατικά την καταστροφή του τόπου τους.

Η επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΠΟ: 

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου

E-Mail: nisidesaigaiou@gmail.com 

ΠΡΟΣ:

 Πίνακα αποδεκτών – κοινοποίησης     

                                                                                               Αθήνα, 02/02/2021

 

Θέμα: ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΙΝΑΡΟΣ ΚΑΙ ΛΕΒΙΘΑ

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2011 για πρώτη φορά δεν απέγραψε τους κατοίκους των δύο νησιών Κίναρος και Λέβιθα που διοικητικά υπάγονται στο Δήμο Λέρου (στο εξής ΔΛ).

Την ίδια χρονιά, στις 25/07/2011, η εταιρία Κυκλαδικά Μελτέμια (στο έξης ΚΜ) λαμβάνει ”άδεια παραγωγής” (σχ. 1) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (στο εξής ΡΑΕ) για τοποθέτηση ανεμογεννητριών (Α/Γ) σε 14 νησίδες των Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων η Κίναρος και τα Λέβιθα. Στις 30/12/2013 η ΡΑΕ τροποποιεί την άδεια παραγωγής, αποδεχόμενη πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν την κατοίκηση στα Λέβιθα, και μειώνει τον αριθμό των Α/Γ σε 12 και στα δύο νησιά, εφαρμόζοντας το κριτήριο της ”φέρουσας ικανότητας” (σχ. 2). Ωστόσο, στις 04/12/2014, έπειτα από αίτηση αναθεώρησης της ΚΜ, η ΡΑΕ επαναφέρει την ισχύ της αρχικής άδειας παραγωγής, που προβλέπει την εγκατάσταση 40 Α/Γ στα νησιά Κίναρος και Λέβιθα (σχ. 3), αποδεχόμενη στην τακτική της συνεδρίαση στις 17/07/2014 ως μόνο αποδεικτικό στοιχείο την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ (σχ. 4). Παράλληλα ο ΔΛ το 2013 διενεργεί διαγωνισμό και στην συνέχεια αποφασίζει τη σύναψη μισθωτήριων συμβάσεων με την ΚΜ για τα εν λόγω νησιά (το ίδιο συνέβη στους Δήμους Ανάφης, Νισύρου και Αστυπάλαιας), θεωρώντας τα ”ακατοίκητα” (σχ. 5), ενώ μέχρι το 2012 χορηγούσε βεβαιώσεις στους κατοίκους ότι κατοικούν εκεί. Η μόνιμη κατοίκηση της οικογένειας Καμπόσου επί της νήσου Λέβιθα αποδεικνύεται από πλήθος δημοσίων εγγράφων που έλαβε υπόψη η τροποποίηση της άδειας παραγωγής της εταιρείας εκ μέρους της ΡΑΕ (βλ. σχ. 2), καθώς και από τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, την οποία χορήγησε στις 10/03/2016 ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος (βλ. σχ. 8).

Το ΓΕΕΘΑ με έγγραφό του προς το ΔΛ το Νοέμβριο του 2013 παρεμβαίνει ζητώντας να μην χρησιμοποιείται ο όρος “ακατοίκητη βραχονησίδα” για τα Λέβιθα, διότι το νησί κατοικείται και κάτι τέτοιο “εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους από παρανοήσεις που ενδέχεται να προκύψουν σε τρίτους ως προς τα νομικά δικαιώματα του εν λόγω νησιού” (σχ. 2, αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-177161/23.10.2013). Επίσης ξεκαθαρίζει ότι οι μόνοι αρμόδιοι να αποδίδουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς είναι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο ΔΛ λίγες ημέρες μετά, στις 29/11/2014, αγνοώντας την παρέμβαση του ΓΕΕΘΑ και συμφωνώντας με την ΚΜ, υπερψηφίζει αίτημά της για ”διοικητική αποβολή” των κατοίκων των Λεβίθων (σχ. 6). Η υπόθεση δεν προχώρησε γιατί η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της Πάτμου έκανε Αγωγή κατά του ΔΛ και του Ελλ. Δημοσίου για την ιδιοκτησία των Λεβίθων.

Οι συναφθείσες συμβάσεις μίσθωσης με τους προαναφερόμενους Δήμους είναι ”απολύτως άκυρες” σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ύστερα από σχετικό αίτημα του ΓΕΕΘΑ με υπογραφή ΥΠΕΘΑ, διότι δεν έχουν την άδεια του ΥΠΕΘΑ (σχ. 7).

Όλες οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες που έχουν γνωμοδοτήσει για το έργο (Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσων, Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ) το έχουν απορρίψει συνολικά και κατηγορηματικά, καθώς καταστρέφει ολοσχερώς το προστατευτέο αντικείμενο και τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την βιοποικιλότητα NATURA 2000.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με δελτίο τύπου στις 27/11/2020 αναφέρθηκε εκτενώς στα αρχαιολογικά ευρήματα στις νησίδες, που απειλούνται από το έργο, και την πολιτιστική τους σημασία.

Πρόσφατα, επιτόπιο ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), που προβλήθηκε την Κυριακή 25/10/2020 στην τηλεοπτική εκπομπή Weltspiegel, προέβαλε την ανθρώπινη, γεωπολιτική και περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, δείχνοντας τους κατοίκους των δύο νησιών να ασκούν τις ήπιες γεωργικές δραστηριότητές τους και να αρνούνται εμφατικά την καταστροφή του τόπου τους.

Επιπλέον, στις 23/12/2020 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη στην Κίναρο και επισκέφτηκε την κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη, μόνιμη κάτοικο του νησιού, την οποία η ΕΛΣΤΑΤ λογαριάζει ως “μηδέν”. Το γεγονός αυτό προβλήθηκε από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά το έργο της ΚΜ έχει τεθεί από τις 14/01/2021 σε διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένταξη στα “Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος” (Projects of Common Interest). Η συμπερίληψη ενός έργου στη λίστα των PCIs συνεπάγεται ταχύτερη αδειοδοτική διαδικασία, ευκολότερη χρηματοδότηση κ.ά. Στην περιγραφή του υποψηφίου έργου η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά: “Εντός του 2021 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, όπως και τους οριστικούς όρους διασύνδεσης από τον AΔMHE, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας και την έναρξη της υλοποίησης του έργου”.

Οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ και οι στρατιωτικοί του ΓΕΕΘΑ γνωρίζουν τους κατοίκους των νησιών αυτών προσωπικά. Το 2021 είναι χρονιά απογραφής. Εμείς, ως Έλληνες πολίτες, δεν θα επιτρέψουμε στην ΕΛΣΤΑΤ να κάνει το ίδιο μεγάλο ”λάθος”.

Σας καλούμε να πάρετε ανοιχτά θέση στο εξής κρίσιμο ερώτημα:

Τα νησιά Λέβιθα και Κίναρος κατοικούνται μόνιμα ή όχι;

Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου.

Με εκτίμηση,

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι:

Σχετικά έγγραφα (με ΑΔΑ στη Διαύγεια):

Σχ. 1: ΒΛΛΥΙΔΞ-ΤΘΑ

Σχ. 2: ΒΙΚΝΙΔΞ-ΙΙΦ

Σχ. 3: ΨΟΟΡΙΔΞ-Ζ9Β

Σχ. 4: 7ΨΧΩΙΔΞ-Ο9Ε

Σχ. 5: ΒΕΑΤΩΛΓ-ΣΟΠ

Σχ. 6: ΒΛΓ1ΩΛΓ-ΘΧΥ

Σχ. 7: ΩΝΛ4ΟΡΡΕ-ΣΡΥ

Σχ. 8: Συνημμένη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του κ. Εμμανουήλ Καμπόσου και της οικογενείας του στα Λέβιθα

Με εκτίμηση,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας