Σώστε τα Άγραφα: Δεν συγκλίνουμε! Δεν συναινούμε!

1268
άγραφα

Σήμερα, Τετάρτη 29/01/2020 με μεγάλη επιτυχία, εκπρόσωποι δεκάδων ευρυτανικών συλλόγων και κινημάτων εναντίον των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων στην Ευρυτανία  σήκωσαν πανό με σύνθημα ” ΔΕΝ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ, Τ’ ΑΓΡΑΦΑ, Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Κ Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ” μπροστά στα κτίριο του European Public Law Organization, όπου σήμερα 11:00 το πρωί  άρχισαν οι εργασίες του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα  “roundtable για την Αιολική ενέργεια” καταγγέλλοντας την σημερινή εκδήλωση για την Αιολική Ενέργεια, ως μέρος της επικοινωνιακής τους καταιγίδας, από την οποία έχουν αποκλειστεί επιστήμονες, θεσμικοί φορείς, συλλογικότητες και κινήματα σχεδόν από όλη την Ελλάδα επειδή έχουν την άποψη ότι η εγκατάσταση ΒΑΠΕ είναι καταστροφική και ταυτόχρονα προτείνουν την Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον τόπο τους.

Συγχρόνως μοιράστηκε το κείμενο-καταγγελία με τις θέσεις του κινήματος ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ-ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Εκ μέρους του Συντονιστικού Αθήνας 
Περσεφόνη Τσιμάκη

 

Από το 2007, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εναντιώθηκε στον χαρακτηρισμό της Ευρυτανίας ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ2). Επιστημονικά Ιδρύματα, φορείς, σύλλογοι και πολίτες προτάσσουν και διεκδικούν την Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη με ήπιες δραστηριότητες της Ευρυτανίας (αγροδασοπονία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, βότανα, δενδροκομία, παραδοσιακά προϊόντα, παράδοση, πολιτισμός, τουρισμός κ.ά). Με την προϋπόθεση, να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, για όλη την Ευρυτανία..

Οι Βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις θα καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας (4ο σε καθαρότητα σε όλο τον κόσμο, κατά UNESCO), τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία των οργανισμών. Ενώ τα μικρά υδροηλεκτρικά σε κάθε ρέμα και ποτάμι θα δεσμεύσουν τους υδάτινους πόρους προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο συνεχής αγώνας μας, από το 2007, να κρατηθούν αδιατάραχτοι οι ορεινοί όγκοι της  Ευρυτανίας ήταν νικηφόρος (δεν έχει εγκατασταθεί ούτε μια αιολική συστοιχία). Ο αγώνας συνεχίζεται για να αποτραπεί το εθνικό έγκλημα που σχεδιάζεται στα Άγραφα ( περιοχή NATURA 2000)  και συνολικά σε όλη την Ευρυτανία.

«…Σήμερα δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ για να ανανεώσουμε μια υπόσχεση που έχουμε ήδη δώσει εδώ και καιρό. Να προστατεύουμε τον τόπο αυτό, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ό,τι θεωρούμε ιερό και απαραβίαστο, για τον κόσμο μας που δεν τον πουλάμε και δεν τον δίνουμε βορά σε καμιά επένδυση που δεν εξυπηρετεί το γνήσιο δημόσιο συμφέρον»

Ο αγώνας είναι κοινωνικός, πολιτιστικός, ιστορικός και νομικός.Το κίνημα έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη και εκκρεμούν πολλές υποθέσεις.

Η απόφαση του Σ.τ.Ε για τα Άγραφα, που είχαμε προσφύγει, αναφέρει ρητά  ότι καμιά εργασία δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν εγκριθεί η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (Ε.Ο.Α).

Παρόλα αυτά, το Δασαρχείο Καρπενησίου και η Δ/νση Δασών Ευρυτανίας, σε αντίθεση με το Δασαρχείο Καρδίτσας, παραβλέποντας και παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε με την έκδοση Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης στην Νιάλα, «νομιμοποιεί» τις εταιρείες, με μη σύννομες ενέργειες. Η αντίδραση του κινήματος ήταν άμεση και δυναμική, με ασφαλιστικά μέτρα, παραπομπή Δασαρχείου και Δ/νσης Δασών στην Δικαιοσύνη.

ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ

Δεν είμαστε αντίθετοι με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αρκεί να μην κινδυνεύει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες (παραγωγικές, οικονομικές,κοινωνικές, πολιτιστικές κά) και η υγεία των οργανισμών.

Ζητάμε:

  • Να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης ΒΑΠΕ στα Άγραφα (περιοχή NATURA 2000)
  • Να γίνει ανακήρυξη Εθνικού Πάρκου Αγράφων και Ευρυτανίας και Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης Νιάλας
  • Να αποχαρακτηριστεί ολόκληρη η Ευρυτανία από Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ 2)
  • Να ανακληθούν όλες οι άδειες ΒΑΠΕ που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για την Ευρυτανία
  • Προσανατολισμός όλης της Ευρυτανίας και του ορεινού όγκου της Καρδίτσας στην Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη, με ήπιες δραστηριότητες
  • Η χώρα χρειάζεται άμεσα Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για ΑΠΕ
  • Να σταματήσουν οι απειλές, οι εκφοβισμοί εναντίον των πολιτών, των υπαλλήλων καθώς και ο εκμαυλισμός των κτηνοτρόφων, αγροτών, επαγγελματιών

Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά όχι και το μοναδικό σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι η περίπτωση του προϊσταμένου της Δ/νσης Διαχείρισης Φ. Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ που «μπήκε στο ψυγείο» γιατί αρνήθηκε να υπογράψει την ΕΟΑ και να ανοίξει την κερκόπορτα για την εγκατάσταση δυο αιολικών συστοιχιών στα Άγραφα. Ο λόγος μη έγκρισης της ΕΟΑ από τον επιστήμονα αυτόν είναι ο κίνδυνος δραματικής συρρίκνωσης της παρθένας περιοχής των Αγράφων και η απειλή της ακεραιότητάς του τόπου.

 Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Και ο αγώνας αυτός όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεχαστεί, αλλά θα ενταθεί, γιατί είναι μια μάχη από την κοινωνία για την κοινωνία. Μπροστάρης στον αγώνα αυτόν, είναι η νεολαία!!!

Απέναντι στα επικοινωνιακά τεχνάσματα και πρακτικές του αιολικού «λόμπυ», που δείχνουν πόσο πολύ τους έχει φοβίσει η κοινωνική κατακραυγή, προτάσσουμε το πάθος μας για μια ορεινή πατρίδα ελεύθερη, αειφόρα, δημιουργική και αλώβητη.

Καταγγέλουμε

Την σημερινή εκδήλωση για την Αιολική Ενέργεια, ως μέρος της επικοινωνιακής τους καταιγίδας, από την οποία έχουν αποκλειστεί επιστήμονες, θεσμικοί φορείς, συλλογικότητες και κινήματα σχεδόν από όλη την Ελλάδα επειδή έχουν την άποψη ότι η εγκατάσταση ΒΑΠΕ είναι καταστροφική και ταυτόχρονα προτείνουν την Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον τόπο τους.

 Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος», Σύλλογος Απανταχού Κρικελλιωτών « Ο Άγιος Νικόλαος», Σύλλογος «Τα Άγραφα», Σύλλογος Απεραντιών «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Σύλλογος Απανταχού Πρασσιωτών «Το Κυπαρίσσι», Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος», Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος», Πεζοπορικός-Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Συντονιστικό Αθήνας, Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Σύλλογος «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», Σύλλογος των Απανταχού Κερασοβιτών «το Καραούλι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας