Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Παχιά λόγια χωρίς αντίκρισμα για τις τουρκικές παρεκτροπές

785
σύνοδος

Για άλλη μια φορά η Ε.Ε. έδειξε τη βαθιά υποκρισία της κατά τη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες και συνεχίζεται και σήμερα.

Η Σύνοδος Κορυφής αρκείται σε παχιά λόγια αποδοκιμασίας της παράνομης και βάρβαρης τουρκικής εισβολής στη Συρία και των παράνομων και αυθαίρετων γεωτρήσεών της στην Κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς, όμως, να προχωρεί σε αποφάσεις για κυρώσεις και μέτρα που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν και να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει πορεία πλεύσης. Αντίθετα, η Σύνοδος Κορυφής έδειξε κατανόηση για το προσφυγικό βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία και τόνισε, με πρωταγωνιστή τη Γερμανία, την ανάγκη οικονομικής στήριξης της Άγκυρας.

Το εμπάργκο όπλων που ανακοίνωσαν προ ημερών η Ε.Ε. και οι χώρες μέλη της σε βάρος της Τουρκίας δεν συνιστά αποτελεσματικό μέσο πίεσης, αφού όπως έχει δηλωθεί το 90% του οπλισμού της Τουρκίας προέρχεται από δικές της πηγές, ενώ η Άγκυρα διαθέτει μεγάλα αποθέματα για τη συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Η Ε.Ε., σε αντίθεση με την κρισιμότητα των εξελίξεων στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο αδυνατεί να παίξει ένα θετικό ρόλο αλλά είναι και ουραγός των διαδραματιζόμενων, χωρίς ουσιαστική αυτόνομη επιρροή, αρκούμενη σε ανακοινώσεις που δεν επηρεάζουν τα δρώμενα ή παρακολουθώντας και σχολιάζοντας τις κινήσεις τρίτων.

Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. χάνει συνεχώς έδαφος στην περιοχή και τον κόσμο, δεν διαθέτει ουσιαστικό βάρος, δεν υπολογίζεται σοβαρά και θα υποστεί περαιτέρω πλήγμα με το Brexit, ενώ ακόμα και οι συνήθως φραστικές παρεμβάσεις της κινούνται συχνά σε όλο και πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Ο Κυριακός Μητσοτάκης, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός σε μια Σύνοδο Κορυφής, έδειξε την πλήρη ανεπάρκειά του να αναδείξει και να προασπίσει σθεναρά μείζονα εθνικά συμφέροντα, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά εξάρτησή του από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας αρκέστηκε σε ανώδυνες φραστικές παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αντί να προτείνει και να απαιτήσει δέσμη συγκεκριμένων κυρώσεων και μέτρων σε βάρος της Τουρκίας και την έμπρακτη αλληλεγγύη με σαφείς δεσμεύσεις των εταίρων, ενώ προσπέρασε στα χαμηλά το προσφυγικό ζήτημα ανάμεσα στην Τουρκία και τα κλειστά σύνορα της Ε.Ε., τη στιγμή που η Ελλάδα έχει γίνει “σάντουιτς”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας