Αναλυτές φοβούνται ότι ο αγώνας κυριαρχίας μεταξύ των δύο εισέρχεται στην επόμενη φάση
Και ο πόλεμος συνεχίζεται γύρω από το Ιντλίμπ. Με όλα τα συνεπακόλουθά του. Οι πρόσφυγες φορτώνουν σε φορτηγά το σπιτικό τους και εγκαταλείπουν το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία. Πού πάνε; Όπου τους βγάλει ο δρόμος. Μέρα με τη μέρα το κύμα φυγής γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Όσο περισσότερες βόμβες πέφτουν στην επαρχία. Δεν θέλουν όμως όλοι να φύγουν. Ο δάσκαλος Αμπντελκαφί Αλαχμάντο δεν θέλει να «δοκιμάσει» την προσφυγική ζωή. «Θέλω να μείνω στο Ιντλίμπ μέχρι την τελευταία στιγμή» λέει μιλώντας στη DW.
«Με αυτό το κρύο και αέρα δεν μπορώ να ζήσω στην ύπαιθρο κάτω από μια τέντα, γιατί μπορεί να δω τα παιδιά μου να πεθάνουν μπροστά στα μάτια μου».
Τουρκικές φιλοδοξίες, ρωσικά συμφέροντα
Σε ποια χώρα όμως θέλει να ζήσει; Οι απειλές του Τούρκου προέδρου προς τον Σύρο ομόλογό του και τους Ρώσους εταίρους του είναι σαφείς. Η Τουρκία έχει κινητοποιήσει πολλές στρατιωτικές δυνάμεις προς την κατεύθυνση του Ιντλίμπ. Ωστόσο, εγείρονται αμφιβολίες κατά πόσο ο Ερντογάν επιδιώκει μια απ΄ευθείας σύγκρουση με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση πολεμική σύρραξη και με τον ρωσικό στρατό, που μάχεται στο πλευρό του Ασάντ. «Ούτε η Ρωσία, αλλά ούτε και η Τουρκία φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πίσω σε πολιτικό επίπεδο ή σε σχέση με τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους» υποστηρίζει ο Τομπίας Σνάιντερ, επιστημονικός συνεργάτης του Global Public Policy Institute στο Βερολίνο. «Όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ελεγχόμενη σύγκρουση, όπως το 2015, όταν οι Τούρκοι χτύπησαν ρωσικό τζετ. Και τότε θα δούμε ποιος θα κάνει πρώτα πίσω».
Βαρύνουσας σημασίας για τους πρωταγωνιστές είναι οι στόχοι τους. Η Τουρκία αξιώνει να θέσει υπό τον έλεγχό της, εκτός από τις περιοχές των Κούρδων βορειοανατολικά της Συρίας, και τμήματα του νότου θεωρώντας ότι ο πρόεδρος Ασάντ δεν θα καταφέρει ποτέ να επανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Συρίας στα σύνορα του 2011. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα αποδείκνυε ότι είναι μια δύναμη που δεν φοβάται να επιβάλει τις αξιώσεις της και με στρατιωτικά μέσα.
Το αβέβαιο μέλλον της Συρίας
Οι τουρκικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τις προσπάθειες του Ασάντ και του Πούτιν να επαναφέρουν την ενότητα σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια. «Νομίζω ότι η ενίσχυση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων αποτελεί προσπάθεια του Ερντογάν να ακυρώσει τις επιτυχίες σε στρατιωτικό επίπεδο των δυνάμεων του Άσαντ, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει η Τουρκία ενισχυμένες θέσεις σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις» σημειώνει ο Σνάιντερ. «Και επειδή η τουρκική αεροπορία δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, η έκβαση αυτού του στόχου μένει για τη χώρα ζητούμενο. Πώς είναι δυνατόν εξάλλου να επιτύχει, χωρίς αξιόπιστο σενάριο απειλών απέναντι στους Ρώσους»;
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση έχει λάβει τέτοια τροπή που το μέλλον της Συρίας και τον δέκατο χρόνο από την έναρξη του εμφυλίου παραμένει αβέβαιο.