Σύγκρουση ” Γαλλίας-Τουρκίας: Τόγκο καλεί Ερντογάν. Προς στρατιωτική αντιπαράθεση στην Αφρική

399
Προς στρατιωτική αντιπαράθεση στην Αφρική


Να εμπλακεί στην Αφρική επιζητεί ο Ερντογάν με κάθε τρόπο. Μετά τη Λιβύη και την Σομαλία, θέλει να μπει και στο Τόγκο. Πρόκειται όμως για περιοχές που η Γαλλία έχει έντονη δραστηριότητα.

Εφιστώντας την προσοχή στην καταπολέμηση της  τρομοκρατίας και τη βία στην περιοχή του Σαχέλ, ο Υπουργός Εξωτερικών του Τόγκο, Ντούσεϊ είπε: ”Όταν κοιτάζουμε την Τουρκία, είναι σαν να μην έχουμε ζήσει ποτέ τα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σας συγχαίρω πάρα πολύ. Η Τουρκία έχει μια μεγάλη εμπειρία. Ο διάλογος είναι το κλειδί εδώ. Αυτό είναι σημαντικό, μπορούμε να το επιτύχουμε με την υποστήριξη της Τουρκίας. Ελπίζω ότι από κοινού να επιτύχουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή Σαχέλ και μαζί θα προωθήσουμε αυτό το όραμα”, είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Τόγκο, Robert Dussey, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή του Σαχέλ, “Όπως γνωρίζετε, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Ίσως να μην σχετίζονται άμεσα με το Τόγκο, αλλά οι γείτονές μας γύρω μας έχουν τέτοια προβλήματα”, είπε.

Ο Dussey δήλωσε τα παραπάνω μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Dussey εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοξενία  της Τουρκίας στον ίδιο  και την αντιπροσωπεία του και είπε ότι συναντήθηκε με άτομα της πατρίδας του που ζουν στην Τουρκία , οι οποίοι τον πληροφόρησαν ότι περνάνε καλά στη χώρα

Υπενθυμίζοντας ότι το σχολείο που είναι συνδεδεμένο με το FETO στη χώρα του έκλεισε, ο Dussey σημείωσε ότι οι μαθητές του σχολείου υπό την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ιδρύματος Maarif, θα λάβουν εξαιρετική εκπαίδευση όταν ανοίξουν τα σχολεία το επόμενο έτος.

Ο Dussey δήλωσε ότι το Τόγκο θα ανοίξει πρεσβεία στην Άγκυρα και είπε: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επίσης τον φίλο μου Mevlüt, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που κρατά το λόγο του. Όταν έφυγε από τη Λομέ, έκανε την υπόσχεσή του τον Ιούλιο και την κράτησε. Ομοίως, όπως βλέπετε, κάναμε αμοιβαίες δεσμεύσεις και υποσχεθήκαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το Τόγκο δεν ανήκει στην ομάδα των 5 χωρών του Σαχέλ και συνεπώς ο ΥΠΕΞ του μιλάει για θέμα που δεν αφορά τη χώρα του, χωρίς να έχει καμία ιδιότητα ή εξουσιοδότηση εκ μέρους των χωρών που απαρτίζουν το Σαχέλ.

Σημειωτέον ότι από το 2014, η Γαλλία διεξάγει την επιχείρηση “Barkhane”  στο Σαχέλ με 5.100 στρατιώτες, μαζί με εσθονικές και δανικές στρατιωτικές δυνάμεις και με υποστήριξη από τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχική Δημοκρατία και ιδίως, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομάδα G5 Σαχέλ, την οποία συναπαρτίζουν η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας και το Τσαντ, ιδρύθηκε το 2014, διαθέτει δύναμη 5.000 στρατιωτών και βασίζεται στη στήριξη των ψηφισμάτων 2359 και 2391 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει τις αποστολές EUCAP Sahel Niger και EUCAP Sahel Mali, καθώς και την αποστολή που θα συμβάλει στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι (EUTM Mali), με βάση το ψήφισμα 2085 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εν λόγω αποστολές διαθέτουν 73,7 εκατομμύρια EUR έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, 67 εκατομμύρια EUR έως τις 14 Ιανουαρίου 2021 και 133,7 εκατομμύρια EUR έως τις 18 Μαΐου 2024, αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η προσπάθεια της Τουρκίας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο Σαχέλ, χρησιμοποιώντας το Τόγκο, ρόλος που ανήκει στη Γαλλία πρωτίστως η οποία επικουρείται από μια πλειάδα κρατώ όπως προαναφέραμε.

Ο υπόγειος πόλεμος που διεξάγει η Τουρκία σε βάρος της Γαλλίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με πεδίο αντιπαράθεσης αυτή τη φορά το Σαχέλ.

Η νέα τουρκική πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη από τη Γαλλία, οπότε αναμένονται εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας