Σχόλιο ΜΕΤΑ για τροπολογία Αχτσιόγλου που αφορά στη «διαμόρφωση» κατώτατου μισθού

1430
meta

H υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε τροπολογία με τίτλο «Εκκίνηση διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού κατά το έτος 2018». Με αυτή την ψευδεπίγραφη τροπολογία, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να θέτει σε εφαρμογή το μνημονιακό  νόμο (Ν.4172/2013) της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με τον οποίο καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος από τότε ορίζεται με απόφαση του αρμοδίου υπουργείου Εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός έχει παραμείνει καθηλωμένος από τότε, όταν σε όλες της χώρες της ΕΕ υπήρξε αύξησή του, υλοποιώντας τη μνημονιακή δέσμευση ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας πρέπει να συγκλίνει με τις ανταγωνιστικές χώρες της βαλκανικής.

Οι αυξήσεις μάλιστα που προβλέπονται για το 2019 και 2020 για τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν θα ξεπερνάνε το ποσό των 25-30 ευρώ κατ’ έτος, αυξήσεις που θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία, αφού το αφορολόγητο από 8.637€ που είναι σήμερα θα μειωθεί στα 5.636€ το 2020.

Διεκδικούμε την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ για όλους τους εργαζόμενους και την διαμόρφωσή του στο μέλλον μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, καθώς και την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους στην οργάνωση των αγώνων για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις και στην επαναφορά των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που έχουν καταργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας