Δεν έχουν τέλος τα… προεκλογικά μεγάλα λόγια και οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης σε κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι 9.500 σχολικές καθαρίστριες, τις οποίες -αν και στην εξουσία πάνω από 4 χρόνια- εξακολουθεί να τις έχει σε εργασιακή ομηρία και εργασιακή επισφάλεια, με μειωμένα δικαιώματα. Λίγο πριν από τις εκλογές της 26ης Μάη, λοιπόν, η κυβέρνηση είπε να τάξει…
Αναλυτικότερα: Σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για σχεδόν δυο ώρες με εκπροσώπους των καθαριστριών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ανακοίνωσε την αύξηση κατά 10% του μισθού τους αλλά και την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Παράλληλα, τόνισε πως οι συμβάσεις οι οποίες γίνονται από τους δήμους πλέον θα έχουν διετή διάρκεια. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Ακολουθεί ανακοίνωση του ΜΕΤΑ, που εκδόθηκε στις 5 Μάη 2019, για το συγκεκριμένο θέμα:
Να σταματήσει ο προεκλογικός εμπαιγμός: ΒΑΕ και μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών ΤΩΡΑ!
Μία ημέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε συνταγματική και νόμιμη μνημονιακή υπουργική απόφαση του 2011, για εξαίρεση ορισμένων ειδικοτήτων εργαζομένων από την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης… έσπευσε να μαζέψει το ντόρο που δημιουργήθηκε δηλώντας ότι σύντομα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι 9.500 σχολικές καθαρίστριες, ανάμεσα σε αυτά και η ένταξή τους στα ΒΑΕ.
Μάλιστα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ανέφερε πως ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ΤάσοςΠετρόπουλος συντάσσει σχετική ρύθμιση η οποία σύντομα θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Κοντά στο φιλοκυβερνητικό Τύπο, κι ορισμένοι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές που πανηγύρισαν για τη «νίκη», προτού αυτή γίνει, και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Να σημειωθεί πως πολλές από τις συναδέλφισσες σχολικές καθαρίστριες βρίσκονται σε εργασιακήομηρία και γίνονται «μπαλάκι» προεκλογικών σκοπιμοτήτων εδώ και 15 χρόνια (ακόμη καιπερισσότερα), καθώς εργάζονται µε ειδικές συµβάσεις µίσθωσης έργου, αµείβονται µε βάση τις αίθουσες που καθαρίζουν και όχι τους βοηθητικούς χώρους, καταλήγοντας συχνά σε µηνιαίες αποδοχές 120 ευρώ ή ακόμα και 90 ευρώ, όταν πρόκειται για µικρές σχολικές µονάδες. Οι κυβερνήσεις αρνούνται τη μονιμοποίησή τους, καθώς αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολλές φορές παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή της πενιχρής μισθοδοσίας τους, ενώ δεν µπορούν να παίρνουν άδεια ασθενείας ή µητρότητας και υποχρεούνται να φέρνουν αντικαταστάτη όταν αντιµετωπίζουν σοβαρό πρόβληµα.
Σήμερα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα συνταξιοδότησης, καθώς απεντάχθηκαν το 2012 από τα ΒΑΕ, με βάση ρύθμιση που προέβλεπε συγκεκριμένο εισοδηματικό «κατώφλι» για την ένταξη ενός κλάδου σε αυτά υψηλότερο από τις απολαβές των καθαριστριών.
Όπως αναφέρεται στο γενικό έγγραφο του ΙΚΑ αριθμ. πρωτ.: A32/ 1150/ 6/14.1.2013 «Διευκρινίσεις για το νέο Πίνακα Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ)», για να μπορεί να σχολική καθαρίστρια να ενταχθεί στο καθεστώς των ΒΑΕ θα πρέπει τουλάχιστον να έχει μηνιαίες αποδοχές 672 ευρώ, κάτι που σήμερα κι από την ώρα που απεντάχθηκαν δεν ισχύει.
«Σύμφωνα με την 51/2010 Διαιτητική Απόφαση (Δ.Α.) Παροχής Υπηρεσιών το κατώτατο ημερομίσθιο των καθαριστών/τριών για το έτος 2012 έχει διαμορφωθεί σε 37,32 Ευρώ και το αντίστοιχο ωρομίσθιο σε 5,60 Ευρώ (37,32 × 6 ημέρες ÷ 40 ώρες). Για τριάντα (30) ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές καθαριστή/τριας ανέρχονται σε 672,00 Ευρώ (5,60 × 30 ώρες × 4 εβδομάδες).
»Συνεπώς, από 1/1/2012 και μέχρι να συναφθεί νέα σχετική κλαδική ΣΣΕ το ποσό των εξακοσίων εβδομήντα δύο (672,00) Ευρώ αποτελεί το κριτήριο (ελάχιστο όριο ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών) για την υπαγωγή ή μη στην ασφάλιση κατά τον ΚΒΑΕ των καθαριστών/τριών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συνδέονται με το Δημόσιο με σύμβαση μίσθωσης έργου».
Συνεπώς, γεννούνται ερωτηματικά για τις «διακηρύξεις» των στελεχών της κυβέρνησης και τη σκοπιμότητα των λόγων τους, ειδικά μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, όσον αφορά στην ένταξη των συναδελφισσών καθαριστρίων στην επανένταξή τους στα ΒΑΕ, πολλώ δε μάλλον, όταν:
– Οι καθαρές αμοιβές, για κάθε αίθουσα διδασκαλίας, ασχέτως ωραρίου, χωρίς να προσμετρώνται κοινόχρηστοι χώροι, ανέρχεται στα 26 ευρώ/μήνα, άρα και σχεδόν ακατόρθωτο να πιάσουν το όριο που θέτει η απόφαση του ΙΚΑ να ενταχθούν στα ΒΑΕ.
– Ο «μαγικός αριθμός» αιθουσών, το 18, δύσκολα πιάνεται, με αποτέλεσμα -όπως αναφέρθηκε παραπάνω- πολλές συναδέλφισσες να έχουν να ζήσουν την οικογένειά τους με πενιχρούς μισθούς, που δεν χαρακτηρίζονται καν… μπουρμπουάρ, τη στιγμή που παραλλήλως αγωνίζονται για την καταβολή των όποιων δεδουλευμένων τους.
– Παραμένουν υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας για πάνω από 15 χρόνια, με συμβάσεις δουλείας, χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, (άδεια μητρότητας, άδεια ασθενείας, όπου θα πρέπει να βρουν… αντικαταστάτη!!) θεωρούνται… ελεύθεροι επαγγελματίες, και δε μονιμοποιούνται, από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Και η λεπτομέρεια, που εάν δεν επιλυθεί, ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν προεκλογικό εμπαιγμό της σημερινής κυβέρνησης; Το γενικό έγγραφο του ΙΚΑ αριθμ. πρωτ.: A32/ 1150/ 6/14.1.2013 «Διευκρινίσεις για το νέο Πίνακα Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ)» μιλά για «πλήρη απασχόληση» όλων όσοι εντάσσονται στα ΒΑΕ, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών και να μετατραπούν ΟΛΕΣ οι συμβάσεις τους σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, δηλαδή να μονιμοποιηθούν.
Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στους χώρους της καθαριότητας, ανεξάρτητα αν εργάζονται σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, να αγωνιστούν για σταθερές εργασιακές σχέσεις, πλήρους απασχόλησης, για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου και για την ένταξή τους στο καθεστώς ΒΑΕ, καθώς και για την μείωση των ορίων συνταξιοδότησή τους στα προ μνημονίων ηλικιακά όρια.
*Πηγή: ergasianet.gr