Σφοδρός ψυχρός πόλεμος εναντίον Κίνας. Κίνδυνος σύρραξης Ουάσινγκτον-Πεκίνου

1317
πόλεμος

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters εξασφάλισε κατά αποκλειστικότητα το περιεχόμενο ειδικής έκθεσης του κινεζικού think tank CIRIS (China Institutes of Contemporary International Relations), η οποία κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας στο Πεκίνο και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε σε συγκεκριμένους ανώτατους αξιωματούχους του κινεζικού-κομματικού Aparat, καθώς και στον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με αυτή την απόρρητη έκθεση, το Πεκίνο διαπιστώνει ενίσχυση αντικινεζικού αισθήματος παγκοσμίως, το οποίο ξεπερνά σε ένταση τη διεθνή κατάσταση που επικρατούσε το 1989 μετά τη σφαγή και την κάθοδο των τανκς στην πλατεία Τιενανμέν..

Η θρυλική φωτογραφία από την πλατεία Τιενανμέν
Η θρυλική φωτογραφία από την πλατεία Τιενανμέν

Το κινεζικό think tank, το οποίο είναι ιστορικά και οργανικά συνδεδεμένο με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (μέχρι το 1980 αποτελούσε τμήμα του υπουργείου αυτού), κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση όλων των δεδομένων που χαρακτηρίζουν την τακτική αλλά και τη στρατηγική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον εν μέσω κρίσης Covid-19.

Η έκθεση θεωρεί πως το αντικινεζικό αίσθημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή είναι δυνατόν και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ευρύτερη κρίση, ακόμα και να καταλήξει σε σύρραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Πληροφοριών της Κίνας εξετάζει το χειρότερο δυνατό σενάριο και την πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης διαμάχης σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις του Πεκίνου στην εκδήλωση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει την Κίνα ότι κάλυψε επίσημες πληροφορίες σχετικά με τον ιό, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του αριθμού των θανάτων και του συνολικού αριθμού των μολύνσεων.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη της έκθεσης στο Reuters, αλλά κατήγγειλε την απάντηση της Κίνας στην πανδημία με τη δήλωση: «Οι προσπάθειες του Πεκίνου να φιμώσουν επιστήμονες, δημοσιογράφους και πολίτες και να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις και στοιχεία επιτείνοντας την παραπληροφόρηση κατέληξαν στην επιδείνωση των κινδύνων αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης».

Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ανέφερε πως «ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ ξεκάθαρος. Θα λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι και θα το κάνουμε με δικό μας χρονοδιάγραμμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας