Συρία: Παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας

917
συρία

Η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε χθες τις κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας σε μια συνοριακή λωρίδα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, λέγοντας πως συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της.

«Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει, με τον εντονότερο τρόπο, την έναρξη κοινών περιπολιών από τη διοίκηση των ΗΠΑ και το τουρκικό καθεστώς (…) σε καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», ανέφερε στο επίσημο συριακό πρακτορείο «SANA», αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Το βήμα αυτό είναι μία επίθεση, με την πλήρη έννοια της λέξης και στοχεύει να περιπλέξει και να επιτείνει την κρίση στη Συρία», πρόσθεσε ο Σύρος αξιωματούχος.

Τουρκικά θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα διέσχισαν χθες τα σύνορα με τη Συρία και κατευθύνθηκαν νοτιοδυτικά, ώστε να ξεκινήσουν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ κοινές περιπολίες για την εγκαθίδρυση μιας «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος μιας συνοριακής περιοχής η οποία ελέγχεται κυρίως από κουρδικές δυνάμεις.

Η περιπολία έλαβε τέλος το μεσημέρι, με την επιστροφή των τουρκικών στρατευμάτων στην Τουρκία.

Όπως τονίζαμε σε χθεσινό άρθρο στην Iskra, αυτές οι περιπολίες τρίτων χωρών επί του Συριακού εδάφους δεν έχουν καμία νομιμότητα, ενώ ο “μεζές” σε αυτήν την “συμμαχία” Τουρκίας-ΗΠΑ είναι οι Κούρδοι της Συρίας, όπως μπορεί και η Ελλάδα να γίνει ο “μεζές” μίας γενικότερης αμερικανοτουρκικής προσέγγισης.

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ γίνονται το όχημα για να εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση ο Τούρκικος στρατός επί Συριακού εδάφους και για να προκαλέσει επιπροσθέτως πληθυσμιακή αλλοίωση στις Κούρδικες περιοχές με την μεταφορά Σουνιτών προσφύγων. Αργά θυμήθηκαν και τρέχουν τώρα οι Κούρδοι σε Συρία και Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας