Συρία -Ιντλίπ: Οι αντάρτες απομακρύνουν βαρέα όπλα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

1820
συρία

Η Μόσχα και η Αγκυρα συμφώνησαν για την δημιουργία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μίας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης»

Ο κύριος συνασπισμός των ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν την απομάκρυνση των βαρέων όπλων από την μελλοντική «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», στο πρώτο βήμα για την εδραίωση αυτής της κρίσιμης για τον τελευταίο μεγάλο θύλακα που ελέγχεται από τους αντάρτες στην Συρία.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης έρχεται έπειτα από αβεβαιότητα εβδομάδων ως προς τις πιθανότητες εφαρμογής της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου από την Ρωσία, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, και την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Η Μόσχα και η Αγκυρα συμφώνησαν για την δημιουργία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μίας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων, που θα λειτουργήσει ως ζώνη αποκλιμάκωσης ανάμεσα στα εδάφη του Ιντλιμπ, που ελέγχονται από τους αντάρτες , στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και τις παρακείμενες περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Assad.

Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση των βαρέων όπλων πριν από τις 10 Οκτωβρίου, καθώς και την απομάκρυνση των τζιχαντιστών από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η πρωτοβουλία αυτή επέτρεψε την αποτροπή μίας επίθεσης των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού κατά του Ιντλίμπ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία φοβόταν ότι μία στρατιωτική επιχείρηση θα αποσταθεροποιούσε το Ιντλιμπ και θα προκαλούσε νέα ανθρωπιστική τραγωδία στα σύνορά της.

Ανακοινώνοντας την έναρξη της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, εκπρόσωπος του ανταρτικού συνασπισμού δήλωσε ότι εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης θα διατηρηθούν οι θέσεις, τα στρατηγεία και τα μεσαία και ελαφρά όπλα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο πριν από μία εβδομάδα για την έναρξη της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων των ανταρτών, γεγονός που είχε διαψεύσει το Μέτωπο.

Μεγάλα ερωτηματικά έχουν προκύψει για τον χαρακτήρα της συμφωνίας ΡωσίαςΤουρκίας και για το γεγονός ότι η Ρωσία έδειξε να υποχωρεί, έστω προσωρινά, από την θέση του πλήρους ελέγχου της ενιαίας Συρίας από την νόμιμη κυβέρνηση Άσαντ.

Άλλοι πολιτικοί παρατηρητές λένε, πάντως, ότι η συμφωνία είναι εφήμερη και εύθραυστη και συνιστά ένα Ρωσικό ελιγμό για την αποφυγή γενικότερης ανάφλεξης με την Δύση και την απώλεια της Τουρκίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας