Συρία: Βομβαρδισμοί από την πανικόβλητη Τουρκία και το Ισραήλ

4387
συρία

Πανικόβλητες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά από τους ρωσο-συριακούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες Τούρκους στρατιώτες, αντεπιτέθηκαν από χθες το βράδυ, με σφοδρούς βομβαρδισμούς θέσεων του συριακού στρατού.

Η τουρκική αντεπίθεση απελπισίας συνοδεύτηκε από θρασύτατη ανακοίνωση της Άγκυρας, με την οποία ζητάει από τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» ως προς την Ιντλίμπ. Να ταχθεί, δηλαδή, υπέρ της κατοχής συριακών εδαφών από την Τουρκία!

Κατά την ίδια ανακοίνωση, η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της, με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο πληγμάτων από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα στοιχεία.

Ο Ραχμί Ντογάν, κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, η οποία γειτονεύει με την Ιντλίμπ, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι απώλειες του τουρκικού στρατού στον βομβαρδισμό που έγινε χθες στην Ιντλίμπ αυξήθηκαν σε τουλάχιστον 29. Εκανε επίσης λόγο για 36 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων είναι σοβαρά.

Ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής της φιλοδυτικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε κάνει λόγο αργά χθες βράδυ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, για τουλάχιστον 34 νεκρούς και δεκάδες ακόμη τραυματίες στις τάξεις του τουρκικού στρατού στον βομβαρδισμό από αέρος και με πυροβολικό εναντίον οχηματοπομπής του τουρκικού στρατού στην τοποθεσία Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, νότια της πόλης Σαρακέμπ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες βράδυ έκτακτη δίωρη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Η Άγκυρα απείλησε χθες ότι θα πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα επιτρέπει πλέον στους Σύρους πρόσφυγες να κινούνται ανεμπόδιστοι δια θαλάσσης και μέσω χερσαίων οδών προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Βαθαίνει το χάσμα Μόσχας-Άγκυρας

Οι βαριές απώλειες που υπέστη χθες η Τουρκία – αυξάνουν σε πάνω από 50 τον αριθμό των στρατιωτικών της που έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ τον Φεβρουάριο – απειλεί να βαθύνει κι άλλο το χάσμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, τον βασικό σύμμαχο της Δαμασκού.

Ο νέος γύρος συνομιλιών Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για την επαρχία ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη στην Αγκυρα, χωρίς να ανακοινωθεί κανένα απτό αποτέλεσμα.

Η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές έχει καταρρεύσει πλήρως προ πολλού.

Επίθεση και από το Ισραήλ

Παράλληλα, η συριακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον θέσεων του συριακού στρατού σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες, στην αλ Καχτανίγια, στην αλ Χουρία και στην Κουνέιτρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις Σύροι στρατιώτες να τραυματιστούν.

Τα ελικόπτερα του Ισραήλ άνοιξαν πυρ ενώ βρίσκονταν στον εναέριο χώρο του κατεχόμενου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν, μετέδωσε από την πλευρά του το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας