Συνωμοσίες-“εξαγορές” για ματαίωση Brexit. Με παραίτηση βουλευτή, απώλεια της πλειοψηφίας Τζόνσον

1396
βρετανία

Αποχώρησε από τους Συντηρητικούς ο Phillip Lee και προσχωρεί στους Φιλελεύθερους (Liberal Democrats)

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Brexit αλλά και η επιβίωση της κυβέρνησης Boris Johnson, μετά την αποχώρηση από τους Συντηρητικούς του Phillip Lee ο οποίος προχώρησε στους Liberal Democrats.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Johnson είχε πλειοψηφία κατά μόλις μία έδρα.
Έτσι μετά την αποχώρηση του Lee, ο Τζόνσον χάνει την πλειοψηφία.
Η απόφαση του Lee συνδέεται με την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για no deal Brexit στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο, με τους αντάρτες βουλευτές, όμως, να μην έχουν αλλάξει την απόφασή τους να καταψηφίσουν την πρόταση Johnson.
Εφόσον οι βουλευτές επιτύχουν στη στόχευση και στη στρατηγική τους, τότε ο Τζόνσον έχει διαμηνύσει πως θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι οποίες πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου.

«Οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης και κατά της ανούσιας καθυστέρησης που θέλει ο Corbyn. Θέλω όλοι να ξέρουν, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζητήσω καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες. Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου» ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Τζόνσον, ο οποίος νωρίτερα και μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε δηλώσει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε και είχε καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παρόλο αυτά ο Τζόνσον προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί βουλευτές επιχειρήσουν να πάρουν τον έλεγχο του Brexit από την κυβέρνηση, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία κυβερνητική πηγή διεμήνυε πως οι «αντάρτες» βουλευτές των Συντηρητικών που θα αγνοήσουν την κομματική γραμμή, επί της ουσίας θα ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα υποσκάπτει τη διαπραγματευτική πολιτική του Johnson και της βρετανικής κυβέρνησης.

Δύσπιστοι και αμετανόητοι οι «αντάρτες» βουλευτές Τόρις μετά τη συνάντηση με τον Τζόνσον – Δεν θα στηρίξουν no-deal Brexit

Αμετακίνητοι στη στάση τους και με μεγάλες δόσεις δυσπιστίας απέναντι στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ολοκληρώθηκε η συνάντηση που αυτός ο τελευταίος είχε σήμερα με κάποιους από τους αντάρτες βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο της νομοθετικής πρότασης που θα εμποδίζει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων, οι Συντηρητικοί βουλευτές έφυγαν από τη συνάντηση χωρίς να λάβουν «πειστικές εξηγήσεις» για το πώς μία συμφωνία με την Ε.Ε μπορεί να εγκριθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στο backstop.

Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο Boris Johnson όσο και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Michael Gove δήλωσαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι νεκρή, εάν περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους αντάρτες βουλευτές ότι μία συμφωνία με την Ε.Ε είναι εφικτή, ωστόσο δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.

https://youtu.be/RWlxsDnPNiE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας