Συντονιστικό Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών: Να καταργηθούν τώρα οι τρίμηνες συμβάσεις

1070
συμβάσεις

Η Κεραμέως και το ΥΠΑΙΘ χυδαία, με πρόσχημα την πανδημία, επιβάλλουν νέα μορφή  ολιγόμηνων συμβάσεων στην εκπαίδευση. Να καταργηθούν ΤΩΡΑ οι 3μηνες συμβάσεις!

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να στήνει παιχνίδια στις πλάτες μας, εκμεταλλευόμενη με απόλυτο κυνισμό την αγωνία και τις ανάγκες επιβίωσης όλων των συναδέλφων/ισσων αναπληρωτ(ρι)ών. Αρχικά φρόντισε να εφαρμόσει κατά γράμμα το προσοντολόγιο του -δήθεν υπερασπιστή του δημόσιου σχολείου- Γαβρόγλου, που κουρελιάζει το βασικό πτυχίο των εκπαιδευτικών, απαξιώνει την προϋπηρεσία και οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε ένα αέναο ανθρωποφαγικό κυνήγι μορίων και προσόντων σε μια αρένα με νικητή την αδιοριστία και την διαιώνιση της αναπλήρωσης! Χιλιάδες εκπαιδευτικοί είδαν τα ονόματά τους να κατακρημνίζονται στους αξιολογικούς πίνακες, χιλιάδες άλλοι βρέθηκαν άνεργοι και απολυμένοι λόγω παραβόλου και τόσων ακόμη αποκλεισμών. Έτσι η ανακύκλωση της ανεργίας και η σκληρή τιμωρητική αξιολόγηση, η περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας με τις αλλαγές του ν.Κεραμέως (βλ. αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με θύματα μαθητές και εκπαιδευτικούς που βλέπουν τα μορφωτικά και εργασιακά τους δικαιώματα να συνθλίβονται κάτω από τους κόφτες και την «αριστεία» τωρινών και προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Και ενώ τα σχολεία εν μέσω πανδημίας εξακολουθούν να παραμένουν ανοχύρωτα, με χιλιάδες εκρηκτικά κενά και ανάγκες να παραμένουν ακάλυπτες, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε πρόσφατα στην ψήφιση των πιο άθλιων εργασιακών σχέσεων, των 3μηνων συμβάσεων με προσλήψεις «προσωρινών» αναπληρωτ(ρι)ών για την κάλυψη των covid κενών, συμβάσεις που διαλύουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και κατακτημένου δικαιώματος. Και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου, το Υπουργείο Παιδείας και οι κατά τόπους νέοι κομματικά διορισμένοι Διευθυντές Εκπαίδευσης, που ως κυβερνητικοί εγκάθετοι εφαρμόζουν άλαλοι το θεάρεστο έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, φρόντισαν να κάνουν σε όλους μας σαφές ότι οι 3μηνες συμβάσεις ήρθαν για να μείνουν!  Δεκάδες καταγγελίες κάνουν λόγο για τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε πάγια κενά στα σχολεία με τρίμηνες συμβάσεις, ενώ σε πολλές περιοχές έχουν προσληφθεί περισσότεροι/ες αναπληρωτ(ρι)ές με τρίμηνες συμβάσεις από ότι τα δηλωμένα «κενά covid»!

Τα κενά που έχουν δηλωθεί μετά από αιτήσεις αδειών για ευπαθείς ομάδες, με τα αυστηρά εξειδικευμένα κριτήρια που τα συνοδεύουν, είναι συγκεκριμένα και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για προσωρινά κενά, διάρκειας μόλις 3 μηνών!!! Πόσο προσωρινό μπορεί να είναι ένα κενό για μια εγκυμονούσα, για κάποιον/α με καρδιοπάθεια ή οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που τον κατατάσσει σε ευπαθή ομάδα, τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος των δασκάλων και των καθηγητών είναι γερασμένος λόγω της μετατόπισης της συνταξιοδότησης στα 67 και των μηδενικών σχεδόν διορισμών από το 2008 κι έπειτα; Δεν αναρωτιόμαστε, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό το γνώριζαν πολύ καλά οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και πιστά συντεταγμένες στις επιδιώξεις της κυβέρνησης δεν ζήτησαν εξαρχής επιπλέον εκπαιδευτικούς με συμβάσεις πλήρους διάρκειας!

Είναι εμφανής εμπαιγμός και πολιτική αλητεία της κυβέρνησης των «αρίστων» για να επιβάλλει με καρότο και μαστίγιο τον κανιβαλισμό-διαχωρισμό ανάμεσα στο ήδη πληγωμένο σώμα των συναδέλφων/ισσων για μια ακόμη φορά, δημιουργώντας τετελεσμένα και ένα νέο πίνακα μέσα στους ήδη υπάρχοντες, ανοίγοντας την πόρτα για καταστρατήγηση πινάκων, μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες. Πλέον το νέο «προσόν» θα είναι η διαβάθμιση της εργασιακής μας εκμετάλλευσης για τρεις ή εννέα μήνες.

Αρχικά έθεσε την «τρίμηνη σύμβαση» για την στελέχωση του τηλε-σχολείου, μετά την νομοθέτησε ως αντικαταστάτρια σε περίπτωση άδειας Covid και τώρα τη χρησιμοποιεί για την κάλυψη βασικών αναγκών σε σχολικές μονάδες, όπως τμήμα ολοημέρου κ.λπ. Οι 3μηνες συμβάσεις ήρθαν για να μείνουν, όπως και η εξ αποστάσεως που από ανάγκη για επικοινωνία μετατράπηκε σε μια νύχτα σε μέσο καταστολής των μαθητών και τώρα σε όχημα για την περεταίρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του κόσμου της εκπαίδευσης.

Καταγγέλλουμε κάθε τέτοια απόπειρα σε κάθε Διεύθυνση σε όλη την Ελλάδα και καλούμε όλους και όλες να πάρουν θέση!

Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ – των οποίων οι ευθύνες τον Γενάρη του ΄19 ήταν τεράστιες, εφόσον αρνήθηκαν την οργάνωση αγώνα διαρκείας, παρά τις χιλιάδες κόσμου στον δρόμο, και έθαψαν κυριολεκτικά το αίτημα για την κατάργηση του Προσοντολογίου- συνεχίζουν να παρεμβαίνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αποδεχόμενες την εργασιακή ομηρία για τους νέους εκπαιδευτικούς, πάνω από 10-15 χρόνια. Business as usual για τις φιλοκυβερνητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις της τελευταίας δεκαετίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η Κεραμέως, πιστή στις επιταγές ΕΕ-ΟΟΣΑ, έχει πάρει το «ψαλίδι» και την «μεζούρα του κόστους και τους κέρδους» και κομματιάζει τη δουλειά μας σε ώρες, 3-5-9 μήνες, τη ζωή μας όλη, την Παιδεία και το σύνολο του Δημόσιου Σχολείου, με μια λογική ποσοστών και αριθμών με τίτλο «ο φθηνότερος κερδίζει». Παίρνουν σάρκα και οστά η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων και οι τρίμηνες δουλοκτητικές συμβάσεις στο όνομα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, των έκτακτων αναγκών της πανδημίας και κυρίως στο όνομα της ανάγκης μας να εργαστούμε! Σε αυτό το τοπίο οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι! Να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα γίνουμε αναλώσιμοι για τρεις μισθούς κάτω από το όριο της επιβίωσης και περιπλανώμενοι νομάδες, τη στιγμή που το ρολόι της ζωής μας γυρίζει στο μεσαίωνα.

Να ξαναπιάσουμε το νήμα του Γενάρη για μαζικούς μόνιμους διορισμούς!

Το γαϊτανάκι των διαχωρισμών και της διάσπασης του κλάδου θα λάβει τέλος μόνο με την μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των αναπληρωτ(ρι)ών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Όχι από ιδεοληψία και εμμονή στο αίτημα. Αλλά γιατί είναι η ΜΟΝΗ απάντηση στην ανθρωποφαγία, την ανεργία και την εξαθλίωση χιλιάδων αναπληρωτών που καλύπτουν για πάνω από μια δεκαετία τους εαυτούς τους! Στους καλοθελητές που θα σπεύσουν να κάνουν λόγο για «ρεαλισμό» και προσαρμογή των απαιτήσεων μας στο «μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων» της χώρας, τους θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα δισεκατομμύρια περνούν μπροστά από τα μάτια μας για να ταΐσουν μόνο την πολεμική μηχανή, το κεφάλαιο και τα τσιράκια τους στα ΜΜΕ! Αρκετά! Η παιδεία, η υγεία, ο κόσμος της εργασίας έχουν τον πρώτο λόγο!

Κανείς συνάδελφος και καμιά συναδέλφισσα να μην ανεχτούν την καταστρατήγηση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων μας και την αλληλοσφαγή μας για μια θέση στον ήλιο της τρίμηνης ελαστικής εργασίας. Με συλλογικότητα, ενότητα στη βάση των ενιαίων αναγκών και συμφερόντων όλου του κόσμου της αδιοριστίας, και αγώνα διαρκείας να απαιτήσουμε την εργασία και εν τέλει τη ζωή που δικαιούμαστε και αξίζουμε, στην προοπτική ενός δημόσιου δωρεάν σχολείου που θα χωράει όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς και όλη τη γνώση.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ:

  • Άμεση κατάργηση του θεσμού τρίμηνης σύμβασης. Καμιά νομιμοποίηση και περαιτέρω συνέχισή της. Διαφανής τοποθέτηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών τρίμηνης σύμβασης σε κενά Covid
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολογίου. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Κανένας αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία.
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτ(ρι)ών-μονίμων. Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  • Πλήρη στελέχωση όλων των δομών εκπαίδευσης και κατάργηση των νόμων που περιορίζουν την ίδρυση νέων θέσεων εργασίας. Μείωση του εργάσιμου χρόνου και του ορίου συνταξιοδότησης για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για μείωση του αριθμού των μαθητών έως 15 στα τμήματα, ίδρυση νέων σχολικών μονάδων, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και νοσηλευτών σε κάθε σχολείο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας