Συνταξιούχοι (ΕΣΤΥ) ΙΓΜΕ: Όχι στη διάλυση του ΙΓΜΕ

971
ΙΓΜΕ

Συναδέλφισσες, -οι,

Κατατέθηκε τελικά στη Βουλή την Παρασκευή 1/3 το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη διάλυση του ΙΓΜΕ. Σε μία χρονική στιγμή που έχει ολοκληρωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Εθνικής η Κυβέρνηση δεν διστάζει να προχωρήσει, αποδεικνύοντας πόσο προσχηματική ήταν η επίκληση των συσσωρευμένων οφειλών του ΙΓΜΕ προς τους συνταξιούχους. Άλλωστε δεν ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν δίστασε να αφήσει απλήρωτους επί 6 μήνες τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις τους και να προκαλέσει βαθειά ρήξη στο ενιαίο μέτωπο συνταξιούχων – εργαζομένων.

Σήμερα αποδεικνύεται ποιοι ήταν οι πραγματικοί στόχοι του Υπουργείου, που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο, και έρχεται η υποτιθέμενη κυβέρνηση της «Αριστεράς» να υλοποιήσει τελικά τα σχέδια που δεν είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

  • Η νέα Αρχή δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνας υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο μετατρέπεται σε δημόσια υπηρεσία ελεγκτικού-γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Υλοποιείται έτσι ο πραγματικόςστόχος για  “το μικρό και ευέλικτο ΙΓΜΕ”, που θα  λειτουργεί συμπληρωματικά στις Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση του Ορυκτού Πλούτου.
  • Για την επιτυχία του εγχειρήματος φρόντισε η Διοίκηση να περιορίσει το προσωπικό του σε μόλις 185 εργαζόμενους, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προοπτική προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.  Σε ότι αφορά το μέλλον  οι οργανικές θέσεις, μειώνονται από 1000  σε 220, όταν το πρόσφατο Επιχειρησιακό Σχέδιο, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας προέβλεπε  530 οργανικές θέσεις και άμεσες προσλήψεις 130 εργαζομένων. Επόμενα η απορρόφηση των 20 εκ. Ευρώ ΕΣΠΑ θα γίνει με εξωτερικές αναθέσεις εργασιών σε τρίτους.
  • Η νέα Αρχή που δημιουργείται είναι ουσιαστικά άγνωστο πότε θα μπορέσει να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές της για τις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΙΓΜΕ, καθώς και ποιες από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορεί να υπηρετεί με το νέο αυτό σχήμα. Ο νέος φορέας, επί άγνωστο  χρονικό διάστημα, θα λειτουργεί χωρίς κανονισμό λειτουργίας, και Κανονισμό Οικονομικής Λειτουργίας,ελέω Γεν. Δ/ντή , ενώ η εκτέλεση των έργων ΕΣΠΑ θα  παγώσει. Θα καταστεί επίσης αδύνατη το ίδιο διάστημα η μισθοδοσία των 60 νέων συναδέλφων που έχουν προσληφθεί και απασχολούνται στο ΙΓΜΕ με Συμβάσεις Εργασίας Ορισμένου Χρόνου  ή ΣΜΕ.
  • Με τη διαδικασία της εκκαθάρισης στην οποία τίθεται το ΙΓΜΕ, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στις εκκρεμούσες διεκδικήσεις συνταξιούχων αλλά και  των εργαζομένων για την υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων και των αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης για το θέμα των 5ετιών, αλλά και σε ότι αφορά δικαιώματα και απαιτήσεις που προκύπτουν μέχρι τη λύση του ΙΓΜΕ.
  • Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου των εργαζομένων  «Ιδιαίτερη μνεία απαιτείται για το περιεχόμενο της Αιτιολογικής Έκθεσης, το οποίο είναι απαράδεκτο, ψευδές και συκοφαντικό για το ΙΓΜΕ. Είναι προφανής η προσπάθεια των συντακτών της να παραπληροφορήσουν και να εξαπατήσουν το Κοινοβούλιο και την κοινωνία.»

Η Ένωση των Συνταξιούχων του ΙΓΜΕ δηλώνει τη ριζική αντίθεση της στη διάλυση του ΙΓΜΕ και θα βρίσκεται στο πλευρό  των εργαζομένων που ξεκινούν με  λειτουργική κατάληψη του ΙΓΜΕ από τη Δευτέρα 4/3/19.

Για το Δ.Σ. της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΟΡΑ ΧΑΓΙΟΥ                                               ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας