Συντάξεις χηρείας: «Αέρας κοπανιστός» οι κυβερνητικές ανακοινώσεις. Οι χήρες συνεχίζουν τον αγώνα τους

1655
συντάξεις

Απογοήτευση και οργή προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, με τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ να καταγγέλλουν ότι αυτό που συμβαίνει μοιάζει πλέον με πογκρόμ εναντίον μιας μεγάλης κατηγορίας ανθρώπων που, μάλιστα, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, συναντήθηκαν με μέλη του Συλλόγου ΑΞΙΑ, που επί μια εβδομάδα έστησαν αντίσκηναέξω από το Yπουργείο Εργασίας, αντιδρώντας σε μια κατάφωρη αδικία που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τις αλλαγές, που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες εκτός ουσιαστικά από το κατώτατο πλαφόν και τη σύνταξη στα τέκνα θανόντων, δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα μείζονα και κυρίως δίκαια αιτήματα, τα οποία αφορούν κυρίως το ηλικιακό όριο των 55 ετών και την αύξηση του ποσοστού της σύνταξης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από το 50% στο 70%, όπως ίσχυε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου.
«Δεν συμφωνήσαμε πουθενά με τους υπουργούς. Κανένα από τα ζωτικά ζητήματα που θέσαμε δεν ικανοποιήθηκε», επισημαίνει η Καλλιόπη Δεληγιάννη, Α’ αντιπρόεδρος του συλλόγου ΑΞΙΑ. «Ούτε την άρση του ηλικιακού αποδέχτηκαν, ούτε το ποσοστό να πάει στο 70%. Υπογραμμίσαμε στους υπουργούς ότι θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε».
Η νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα προβλέπει ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα πιο πάνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
Επίσης, για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς δίνονται τα ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά. Επίσης, η χορήγηση της σύνταξης χορηγείται στα τέκνα υπό προϋποθέσεις (σπουδές) μέχρι τα 24 τους χρόνια.
Τέλος, με δεδομένο ότι το όριο των 55 ετών παραμένει και χιλιάδες δικαιούχοι που δεν το καλύπτουν θα χάσουν οριστικά τη σύνταξη σε μια ηλικία και σε μια αγορά εργασίας που είναι απίθανο να βρούν δουλειά, το υπουργείο δίνει ειδική… μοριοδότηση για να ενταχθούν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, δηλαδή, να δουλέψουν για 6, 8 μήνες ή το πολύ για ένα χρόνο!
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εξαγγείλει ότι προωθεί τα κατώτατα όρια στις συντάξεις χηρείας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οργή που προκάλεσε στους/στις δικαιούχους των συντάξεων θανάτου οι ακραίες αδικίες που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/206) στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, αφού, όπως κατήγγειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, «για όσους λάμβαναν τα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας (δηλαδή στους αδύναμους κοινωνικά και εισοδηματικά), τα ποσά σύνταξης θανάτου (χηρείας), που μεταβιβάζονται κυμαίνονται πλέον μεταξύ 185 ευρώ και 215 ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας