Συνεργάτης των ναζί τιμάται ως εθνικός ήρωας από καθεστώς του Κιέβου!

1557
ναζί

Ενώ όλος ο πλανήτης γιόρταζε την έλευση του νέου έτους, το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου γιόρταζε τα γενέθλια του Stepan Bandera, ενός εθνικιστική ηγέτη και συμμάχου των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που θεωρείται ως ήρωας από πολλούς στη χώρα. Από το 2019, η ημέρα θεωρείται και επίσημα ως αργία!

Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας ουκρανικές σημαίες, φακούς και φωνάζοντας(!) συνθήματα για τον Bandera, παρήλασαν στο κέντρο του Κιέβου την Τρίτη (01/01). Μάλιστα, οι παρελάσεις ήταν δύο και ξεχωριστές, μία από το ακροδεξιό κόμμα «Σβόμποντα» και μία από τους νεοναζί της «Εθνικής Ακολουθίας» οργάνωσης που συνδέεται με το παραστρατιωτικό τάγμα του «Αζόφ». Μια παρόμοια εκδήλωση – σε μικρότερη κλίμακα – πραγματοποιήθηκε στην πόλη Lvov στα δυτικά της χώρας.

Οι Ουκρανοί εθνικιστές συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο για την επέτειο των γενεθλίων του Bandera, φέτος, όμως η 1η Ιανουαρίου έγινε επίσημη εθνική εορτή. Το σχετικό νομοθέτημα εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας!

Ο Stepan Bandera, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1909, ήταν σημαίνων ηγέτης της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (UPA). Η οργάνωση αυτή δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων, εναντίον κυρίως της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Σοβιετικής Ένωσης, με πρόσχημα ένα ανεξάρτητο εθνικό κράτος για τους Ουκρανούς. Ενώ στην αρχή χρησιμοποιούσε κυρίως προπαγάνδα, οι μέθοδοι άρχισαν αργότερα να γίνονται πιο σκληρές και καταχρηστικές.

Η οργάνωση συνεργάστηκε με το Τρίτο Ράιχ πολύ πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ελπίζοντας να λάβει περισσότερη βοήθεια για τους σκοπούς του. Πριν από τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941, ο Bandera συνεργάζεται ενεργά με τις ειδικές υπηρεσίες του Ράιχ. Ωστόσο, όταν η UPA δεν ήταν πλέον χρήσιμη για το ναζιστικό καθεστώς, υποβλήθηκε σε καταστολή. Ο Bandera συνελήφθη το 1941 και πέρασε τρία χρόνια φυλάκισης προτού απελευθερωθεί από τους Ναζί ως διοργανωτής αντίδρασης στα σοβιετικά στρατεύματα.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Bandera, καθώς και η εθνικιστική του ομάδα, υποστηρίζονταν ενεργά από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίας. Συνέχισε τη ζωή του στη Γερμανία και από τη δεκαετία του 1950 ο ίδιος και η οικογένειά του κατοικούσαν στο Μόναχο.

*Με πληροφορίες από rt.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας