Αποπροσανατολισμός χωρίς όρια αλλά με σχέδιο: Λεφτά από την Ρωσία, πετρέλαιο από την Βενεζουέλα!

2824

Γράφονται και λέγονται πολλά αυτές τις μέρες σχετικά με την συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη στο Βήμα FM αλλά και το επικοινωνιακό show, με το πλήθος των ψευδολογιών και των παραλείψεων, του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος ανερυθρίαστα παίζει το παιχνίδι των συστημικών μίντια και των σκοτεινών επιδιώξεών τους.
Σταχυολογούμε από τους τίτλους που τα διάφορα «παπαγαλάκια» ή εντυπωσιοθήρες άσχετοι έβαλαν στη συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη την Παρασκευή (21/7) στο Βήμα FM (βλ. εδώ). Το εναλλακτικό σχέδιο του Λαφαζάνη για έξοδο από την ευρωζώνη προέβλεπε, έγραψαν οι επιτήδειοι, «λεφτά από την Ρωσία και πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα».
Τίποτα απ’ αυτά δεν είπε ο Παν. Λαφαζάνης στην συνέντευξή του, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί από την ανάγνωση της περίληψής της ή από το άκουσμα του συνόλου της στο Βήμα FM.
Ο Παν. Λαφαζάνης σημείωσε ως εξαιρετικά επωφελή για την χώρα μας την συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Πετρούπολη (Λενινγκράντ), Alexandr Novak για την κατασκευή αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα παρέκαμπτε τον μέχρι σήμερα επικίνδυνο για τα ρωσικά συμφέροντα ουκρανικό δρόμο, θα ξεκινούσε από το Νοβοροσίσκ και διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας και της ευρωπαϊκής Τουρκίας, θα διερχόταν από την Ελλάδα με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη.
Η Ελλάδα θα είχε σημαντικά οικονομικά, ενεργειακά και γεωπολιτικά οφέλη απ’ αυτόν τον μεγάλο στρατηγικό αγωγό, μιας και ελληνική δημόσια εταιρεία, η ιδρυθείσα ΔΕΠΕΝΕΜ, θα συμμετείχε, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ, κατά 50%, με το άλλο 50% στους Ρώσους, στην διαχείριση του αγωγού.
Ο Λαφαζάνης συμφώνησε με την Ρωσία, μετά από δική του πρόταση, να δοθεί στην ελληνική δημόσια εταιρεία από την Ρωσία (κρατικές ρωσικές τράπεζες) μια προκαταβολή της τάξης των 2 – 5 δισ., η οποία θα εξοφλείτο σταδιακά από τα κέρδη που θα είχε η ελληνική εταιρεία από την λειτουργία του αγωγού.
Αυτή η προκαταβολή προς την ελληνική δημόσια εταιρεία, απολύτως νόμιμη και θεμιτή, συμβατή με ανάλογες συμβάσεις, θα ήταν στην ουσία μια χρηματοδοτική βοήθεια προς το ελληνικό κράτος σε μια δύσκολη γι’ αυτό συγκυρία.
Αυτή, λοιπόν, η χρηματοδοτική βοήθεια δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την παραμονή της χώρας ή όχι στην ευρωζώνη, όπως και η συμφωνία για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου δεν συνδεόταν καθόλου με αυτό το ζήτημα.
Η χρηματοδοτική αυτή ένεση στη χώρα θα ήταν ευεργετική έτσι κι αλλιώς για την πορεία της, θα προσέφερε μια μικρή ανάσα αλλά δεν είχε καμία σύνδεση με την έξοδο από την ευρωζώνη, όπως λένε τα παπαγαλάκια που επιχειρούν να χρεώσουν μια τέτοια σύνδεση στον Λαφαζάνη και στο σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη. (Λεφτά από την Ρωσία!).
Το ίδιο, περίπου, ισχύει και με το περίφημο πετρέλαιο από την Βενεζουέλα. Ο Παν. Λαφαζάνης είπε στην συνέντευξή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις συζητήσεις για την αγορά πετρελαίου σε φτηνότερες τιμές από την Βενεζουέλα. Προσέθετε, όμως, το αυτονόητο: ότι αν υπήρχε δυνατότητα για προμήθεια πετρελαίου σε χαμηλές τιμές από την Βενεζουέλα, ασφαλώς θα έπρεπε να εξετασθεί, πράγμα άλλωστε που όφειλε να πράξει κάθε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως χρώματος, που θέλει να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας.
Αυτή η αυτονόητη σκέψη του Παν. Λαφαζάνη την οποία διατύπωσε στην συνέντευξή του στο Βήμα FM δεν είχε καμία σχέση ούτε σύνδεση με την έξοδο από την ευρωζώνη και πολύ περισσότερο με ελλείψεις πετρελαίου σε μια τέτοια περίπτωση, που θα έπρεπε να καλυφθούν εκτάκτως από την Βενεζουέλα, όπως τρομοκρατικά ισχυρίζονται διάφοροι ευφάνταστοι προπαγανδιστές.
Η πρόταση εξόδου από το ευρώ, στην οποία αναφέρθηκε ο Λαφαζάνης και η σημερινή πρόταση της ΛΑ.Ε για μετάβαση στο εθνικό νόμισμα δεν συνδέονται ούτε με χρηματοδότηση από την Ρωσία, ούτε με πετρέλαιο από την Βενεζουέλα, ούτε με καμία άλλη δήθεν «προνομιακή μεταχείριση» από οποιανδήποτε άλλη χώρα.
Είναι σχέδια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη ρεαλιστικό και βιώσιμο στην βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης, θέσεων εργασίας και κοινωνικής στήριξης που μπορεί να εφαρμοστεί στηριγμένο στις δυνάμεις της χώρας μας και σε φυσιολογικές διεθνείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της τελευταίας.
Ασφαλώς στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου για το εθνικό νόμισμα και έναν νέο ριζοσπαστικό δρόμο ανάταξης της χώρας θα επιζητήσουμε νέες πολυδιάστατες και πολυμερείς διεθνείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις για την ενίσχυση της νέας πορείας της χώρας.
Και ασφαλώς στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη μιας ειδικής στρατηγικής σχέσης συνεργασίας με την Ρωσία θα είναι υποβοηθητική της νέας πορείας ανασυγκρότησης της Ελλάδας και μόνο με αυτήν την έννοια η κατασκευή του, έτσι κι αλλιώς, επωφελούς αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να αποβεί και διπλά χρήσιμη για την Ελλάδα.
Όσο και αν διαστρεβλώνουν, όσο και αν παραπληροφορούν και τρομοκρατούν, η αλήθεια θα λάμψει και μάλιστα γρήγορα.
Αυτή η χώρα και αυτός ο λαός ζητάει πρώτα απ’ όλα δικαιοσύνη, αλήθεια, συνέπεια και λίγη αξιοπρέπεια.

Κ.Τ

ΥΓ: Όσον αφορά την άλλη μεγάλη υπόθεση των 16 δισ. τυπωμένου χρήματος που την επίμαχη περίοδο φυλάσσονταν από την Τράπεζα της Ελλάδας, τις ανακρίβειες και τα ψεύδη του Βαρουφάκη γι’ αυτό το ζήτημα, τον βρώμικο ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση ο Αλ. Τσίπρας και τη θέση του Λαφαζάνη, θα αναφερθούμε σε άλλη στιγμή και πολλά πράγματα θα ξεκαθαριστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας