Συνάντηση Χαφτάρ-Μητσοτάκη. Απαράδεκτες τοποθετήσεις τελευταίου. Διευκρινίσεις ΥΠΕΞ για”δυνάμεις στη Λιβύη”

1755
χαφτάρ

Απαράδεκτες και περίεργες τοποθετήσεις, στο βαθμό που είναι ακριβείς, έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Χαλίφα Χαφτάρ. Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποσυνέδεσε, κατά ένα τρόπο υποβοηθητικό του καθεστώτος Σάρατζ, το πρώτο βήμα, όπως είπε, μιας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη από την απομάκρυνση των μισθοφορικών στρατευμάτων αλλά και από την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του Τουρκολυβικού Συμφώνου, το οποία δύο τελευταία ούτε καν ανέφερε. Επομένως, προκαλούνται πελώρια ερωτηματικά για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης  από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ταυτόχρονα οι διευκρινίσεις του ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Δένδια, όπως καταγράφονται παρακάτω, δείχνουν ότι αυτές οι αμφίσημες δηλώσεις Δένδια, που πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνάντησή του με τον Χ. Χαφτάρ, έγιναν περισσότερο για να προκαλέσουν εντυπώσεις σε ένα μέρος της κοινής γνώμης για στρατιωτική παρουσία της χώρας μας στη Λιβύη, ενώ αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη, αν και εφόσον αυτή συγκροτηθεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή -καθώς δεν ήταν επίσημη η επίσκεψη- και διήρκεσε 40 λεπτά, ο κ. Χαφτάρ ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο παρεμβατικός ρόλος της Τουρκίας

Ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε, ειδικότερα, τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Νωρίτερα είχε τετ α τετ με τον Νίκο Δένδια

Νωρίτερα ο κ. Χαφτάρ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε μία συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα και στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για την σημερινή κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για την επόμενη ημέρα εκεί, αφού θα έχει επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός. «Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή (διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας), είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της απομάκρυνσης των μισθοφόρων από τη Λιβύη».

Πώς μπορεί να εμπλακεί η Ελλάδα στη Λιβύη – Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει

Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει τι εννοούσε ο υπουργός με τη φράση «είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων»

Η δήλωση του Νίκου Δένδια μετά τη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη… με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων» οδήγησε σε διάφορους συνειρμούς, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε ο υπουργός.

«Η φράση “η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή“, αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνούς μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας», ανέφερε το υπουργείο σε σχετική διευκρίνιση, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να στείλει ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη την επόμενη ημέρα.

Μετά τη συνάντηση με τον Χαφτάρ, ο Νίκος Δένδιας τόνισε: «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, τη Διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα».

Ακολούθως εξέφρασε την πικρία της ελληνικής πλευράς για τη μη κλήση της στη Διάσκεψη του Βερολίνου και έριξε το… μπαλάκι στη Μέρκελ, ζητώντας από τη Γερμανία να πράξει τα συμφωνηθέντα: «Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε στις συνομιλίες από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε, ωστόσο, από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων (σ.σ.: μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης). Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Πριν κλείσουν οι κάμερες και αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι για να συζητήσουν οι δυο άνδρες κατ’ ιδίαν, ο Νίκος Δένδιας δώρισε στον Λίβυο στρατάρχη ένα βιβλίο, με τον μεταφραστή του να του εξηγεί περί τίνος πρόκειται.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας