Συνάντηση Τίλερσον – Τσαβούσογλου: Ανοχή των ΗΠΑ στην τουρκική εισβολή στο Αφρίν. Τσιμουδιά για Ίμια – κυπριακή ΑΟΖ!

1475
ηπα
Νέα συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στα μέσα Μαρτίου – Η Τουρκία θα πρέπει να…μαζευτεί στις επιχειρήσεις της στο Αφρίν της Συρίας διεμήνυσε ο Τίλερσον στον Τσαβούσογλου – Πάνω από 3 ώρες η συνάντηση Ερντογάν – Τίλερσον.

Προσπάθεια να εξομαλύνουν τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στην Τουρκία,ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση έως τα μέσα Μαρτίου, ενώ είπε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του,Ρεξ Τίλερσον πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο σημείο για το μέλλον των διμερών σχέσεων.
Από την πλευρά του, ο Τίλερσον υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να διασφαλίσει τα σύνορά της, ωστόσο κάλεσε την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις της στο Αφρίν της Συρίας και να αποφύγει ενέργειες που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση.
Πάνω από 3 ώρες η συνάντηση Ερντογάν – Τίλερσον 
Χθες, η μαραθώνια συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον,με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κεκλεισμένων των θυρών στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας,  πραγματοποιήθηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου,όχι μόνο παραβρέθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών αλλά ανέλαβε και το ρόλο του διερμηνέα. Επιπλέον,οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν επί ποδός καθώς ανέμεναν ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου με τους δύο ηγέτες να ενημερώνουν για τα όσα ελέγχθησαν. Μάταια όμως…

Ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «είχαν μια παραγωγική και ανοιχτή συνομιλία για έναν αμοιβαίο επωφελή τρόπο προς τα εμπρός στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως «προσβλέπουμε σε συνεχή πρόοδο με τον σημαντικό μας εταίρο στο ΝΑΤΟ».
Πάντως το βασικό θέμα συζήτησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η πληροφορία ότι από τη συζήτηση απουσίαζε Αμερικανός μεταφραστής και εκείνος που εκτελούσε χρέη μεταφραστή και για τους δύο ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε μια χρονική συγκυρία που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες. Η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι στηρίζει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, τους οποίους η ίδια θεωρεί παρακλάδι του PKK.
Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου μετέφερε με ισχυρό και ξεκάθαρο τρόπο τις ανησυχίες του στην κυβέρνηση της Ουάσινγκτον για την υποστήριξη των τρομοκρατών του YPG καθώς και για τις προτεραιότητες και προσδοκίες της Τουρκίας σε Συρία, Ιράκ, περιφερειακές εξελίξεις.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέερτ Νεουέρτ, δήλωσε: «Η συνάντηση έχει τελειώσει. Θα μοιραστούμε τις λεπτομέρειες αργότερα μαζί σας», ωστόσο,δεν δόθηκε συνέντευξη Τύπου.
Πώς σχολιάζει τη συνάντηση ο τουρκικός Τύπος 
Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας κατά την συνάντηση συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα που σχετίζονται με το Ιράκ και την Συρία και διατυπώθηκαν ξεκάθαρα, από την πλευρά του Προέδρου Ερντογάν, οι προτεραιότητες και προσδοκίες της Τουρκίας.
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Daily Sabah» αναφέρει ότι αυτό ήταν και το πρώτο θέμα που έθεσε στο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο πρόεδρος Ερντογάν, εκφράζοντας την ανησυχία του.
Ωστόσο, από τον Λίβανο που βρέθηκε νωρίτερα ο Ρεξ Τίλερσον απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν προμήθευσαν ποτέ με βαρύ οπλισμό τους Κούρδους μαχητές, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει να απολογηθεί για κάτι σχετικά με αυτό.

«Αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν

Δεν είναι τυχαίο πάντως και το γεγονός ότι οι αρχές της Άγκυρας αποφάσισαν να μετονομάσουν τη λεωφόρο που περνά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία σε «Κλάδο Ελαίας», όπως είναι και η ονομασία της επιχείρησης που διεξάγει ο τουρκικός στρατός στο Αφρίν της Συρίας. Αυτή η επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) ρίχνει λάδι στις ήδη τεταμένες τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Η Άγκυρα θεωρεί την YPG «τρομοκρατική οργάνωση», όμως πρόκειται για έναν σύμμαχο κλειδί της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τίλερσον διαμαρτυρήθηκε την Τρίτη για την επιχείρηση αυτή που αποσπά την προσοχή των δυνάμεων που μάχονται κατά των τζιχαντιστών από τον βασικό τους στόχο.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι χθες διεμήνυσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις ότι η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας θα πρέπει να εκδιωχθεί από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την πολιτοφυλακή που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας