Συνάντηση Λαφαζάνη και Σακούτη με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

1228
κεδε

Σήμερα Τετάρτη 23/05/2018, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, επισκέφτηκε τα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Γραμματέα του ΠΣ της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον μέλος του ΠΣ Νίκο Σακούτη, ώστε να ενημερώσει για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», που αφορά τις αλλαγές και τις επιπτώσεις που επιφέρει στην Τ.Α.

Ενημέρωσε για τις θέσεις της ΚΕΔΕ που ελήφθησαν μετά και τα πρόσφατα συνέδρια της αλλά και τις εξελίξεις και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση.

Μετά την συνάντηση οι Λαφαζάνης και Σακούτης προέβησαν στην παρακάτω δήλωση:

«Το νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1”, όχι μόνο δεν επιλύει βασικά προβλήματα της Τ.Α, αλλά η ψήφισή του θα επιφέρει νέα βαρύτατα πλήγματα στη λειτουργία των Ο.Τ.Α., και κυρίως στη ζωή των πολιτών.

Συγκεκριμένα στοχεύει:

α) στον περαιτέρω έλεγχο των Ο.Τ.Α. από την κεντρική κυβέρνηση και την τρόϊκα πολλαπλασιάζοντας τους ελέγχους σκοπιμότητας, στοχεύοντας στη χειραγώγηση των αιρετών. Διευρύνει την βαριά εποπτεία που ασκούν όλα τα μνημονιακά όργανα, ώστε να εφαρμόζουν οι Ο.Τ.Α. απαρέγκλιτα τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και τροϊκανών ως μακρύ χέρι τους.

Κωδικοποιεί, συστηματοποιεί και προβάλλει στο μέλλον όλες τις μνημονιακές ρυθμίσεις που έχει υποστεί η Τ.Α τα 8 χρόνια μνημονίων (ελαστικές σχέσεις εργασίας, παρακράτηση κατά 60% θεσμοθετημένων πόρων της από φόρους που προορίζονται για τους Ο.Τ.Α. κλπ). Υιοθετεί το πνεύμα “Καλλικράτη” και τροποποιεί το συγκεκριμένο νόμο σε χειρότερη κατεύθυνση.

β) προχωρά σε βαθύτερες νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις με την υιοθέτηση της επέκτασης της ανταποδοτικότητας (πράσινο), την “επιχειρηματηκότητα” με κατάργηση των περιορισμών του “Καλλικράτη” για ανώνυμες εταιρείες παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, “αξιοποίηση” της τοπικής περιουσίας (τύπου ΤΑΙΠΕΔ), ενεργειακή αξιοποίηση (καύση) των απορριμμάτων κλπ με συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο, χαρίζοντας κοινωνικά αγαθά στους ιδιώτες.

γ) τέλος, μέσα σ’ αυτά τα άκρως αντιδραστικά πλαίσια λειτουργίας της Τ.Α, η κυβέρνηση διατείνεται ότι φέρνει στην εκλογή των οργάνων την απλή αναλογική ως αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των Ο.Τ.Α.

Δηλώνουμε ευθέως ότι τασσόμαστε υπέρ της απλής αναλογικής του ενός γύρου με εκλογή των Δημάρχων και των περιφερειαρχών από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με την εκλογή του δημάρχου και περιφερειαρχών σε δύο γύρους ενισχύει τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα λειτουργίας των Ο.Τ.Α., δεν προωθεί τις προγραμματικές συγκλίσεις, αποπολιτικοποιεί τη λειτουργία τους και δεν έχει σχέση με την απλή και άδολη αναλογική.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας