Συμφωνία G7 για αποκλιμάκωση της έντασης με Ιράν, με επιφυλάξεις ΗΠΑ

841
g7

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής δράσης σχετικά με το Ιράν, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

Όπως φαίνεται, οι ηγέτες των μεγάλων χωρών – μελών της G7 βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο για τον χειρισμό μιας αντιπαράθεσης που δεν δείχνει να ευνοεί τους δικούς τους σχεδιασμούς. Αποκαλύπτοντας, συνάμα, τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής σε βάρος των δυτικών συμφερόντων.

«Συμφωνήσαμε στο τι θέλουμε να πούμε από κοινού στο Ιράν. Υπάρχει ένα μήνυμα από την Ομάδα των Επτά σχετικά με τους στόχους μας και το γεγονός ότι οι στόχοι μας είναι κοινοί είναι σημαντικό και κάτι που βοηθάει στην αποφυγή της διάστασης απόψεων που τελικά αποδυναμώνει όλους μας. Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε μια σύγκρουση, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα σαφής σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χαρούμενος που ο Μακρόν θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη για να αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει με τις δικές του πρωτοβουλίες.

Ο Τραμπ, ο οποίος ακολουθεί μια πολιτική ύψιστης πίεσης στο Ιράν, αναδιπλώθηκε, χωρίς όμως να ταυτίζεται πλήρως με τον Γάλλο πρόεδρο. Ερωτηθείς αν υπέγραψε κάποια ανακοίνωση για να μεταφέρει ο Μακρόν στο Ιράν εκ μέρους της Ομάδας, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν το συζήτησα αυτό, όχι, δεν το συζήτησα» και πρόσθεσε ότι ο Μακρόν και ο Άμπε είναι ελεύθεροι να συνομιλήσουν με το Ιράν.

«Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, αλλά ξέρετε, δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους από το να συνομιλούν. Αν θέλουν να συνομιλούν, μπορούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας